U Nemačkoj benzinci sve popularniji, električni zaostaju, dizelašima odzvonilo

Vozači u Nemačkoj pokazuju povećano interesovanje za kupovinu automobila sa benzinskim motorima, uprkos zalaganju ekoloških aktivista za vozila sa nultom emisijom štetnih gasova, pokazalo je istraživanje.

Izvor: Izvor: B92, poslovni.hr

Ponedeljak, 27.03.2023.

13:17

U Nemačkoj benzinci sve popularniji, električni zaostaju, dizelašima odzvonilo
Foto: Photo360/Shutterstock

U istraživanju Forsa koje je naručila Targobanka, 30 odsto vozača je reklo da bi kupilo automobil sa benzinskim motorom, prema rezultatima objavljenim u nedelju. U prošlogodišnjem istraživanju njihov udeo je bio 22 odsto.

Istovremeno, interesovanje za kupovinu hibridnih automobila palo je sa 18 na 15 odsto, a blago je oslabila i popularnost električnih vozila koja bi sada kupilo 16 odsto vozača u odnosu na prošlogodišnjih 17 odsto.

Ekološka slika električnih vozila kontinuirano slabi od 2016. godine, pokazalo je istraživanje.

Samo 39 odsto ispitanika smatra da su električni automobili ekološki prihvatljiviji od automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Prošle godine njihov udeo je bio 44 odsto, piše Poslovni.hr.

Dizelaši na izdisaju

Foto: Nakun/Shutterstock
Rezerve u vezi sa električnim vozilima delimično potiču iz upitne održivosti, tako da 57 odsto anketiranih smatra da je šteta po životnu sredinu povezana sa baterijama nedostatak, a 49 odsto problemom smatra ograničen vek trajanja baterije.

Više od polovine ispitanih, 63 odsto, izdvojilo je kao nedostatak nedovoljan broj stanica za punjenje, a 66 odsto kažu da im smeta mali razmak između dva punjenja.

Među argumentima protiv električnog automobila ispitanici su izdvojili cenu, koju je navelo njih 64 odsto.

Interesovanje za kupovinu dizel automobila opada od 2019. godine i sada bi ga kupilo svega 10 odsto ispitanika.

Jedan procenat njih preferira automobil sa vodoničnim gorivnim ćelijama, a ostali su neodlučni.

Za godišnju studiju automobila koju je naručila Targobanka , institut za istraživanje javnog mnjenja Forsa anketirao je više od 1.000 korisnika interneta koji govore nemački, imaju više od 18 godina, voze automobil i učestvuju u odlukama o kupovini automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: