Mogu li policijska vozila da budu električna? Britanci nisu zadovoljni

Električna vozila će biti testirana u čitavom spektru policijskih operacija, od patroliranja do zaštite mesta udesa i potere.

Automobili

Izvor: Izvor: Revijahak.hr

Četvrtak, 08.06.2023.

13:54

Mogu li policijska vozila da budu električna? Britanci nisu zadovoljni
Photo: © BMI/Gerd Pachauer

Čak ni policija ne želi da ostane imuna na promene. Tako će austrijski policajci od septembra ove godine do 2025. testirati električne automobile da vide da li mogu da ispune zahteve svog posla.

U pilot projektu, austrijski policajci će testirati električne automobile od četvrtog kvartala 2023. do kraja 2025. kako bi utvrdili njihovu podobnost za policijsku službu. Reč je o vozilima Volkswagen ID.3 i ID.4, a partner na projektu, Porsche Austria, obezbedio je i Taycan za testiranje, povodom 75. godišnjice brenda.

U pilot projektu učestvuju kancelarije u Štajerskoj, Donjoj Austriji, Beču i Tirolu.

U praksi bi trebalo ispitati, uz naučnu podršku, da li je e-mobilnost pogodna za policijski rad. Električna vozila će biti testirana u čitavom spektru policijskih operacija, od patroliranja do zaštite mesta udesa i potere.
Photo: © BMI/Gerd Pachauer
Zašto pilot projekat, a ne velika kupovina električnih vozila? Jer već je bilo problema sa električnim vozilima u policiji i drugim hitnim službama.

Primer je Velika Britanija. Električnim policijskim automobilima je često teško doći do lokacija u ruralnim oblastima, a hitne službe su morale da zamene automobile pre nego što stignu na odredište ili su imale poteškoća da pronađu stanice za punjenje na udaljenim lokacijama, rekao je šef policije Glosteršira u Britaniji, Kris Nelson.

Policajce se ne bi smeli zaustavljati na putu do mesta saobraćajne nesreće samo zato što su u električnom automobilu i onda moraju da traže zamensko vozilo.

Iz tog razloga, Nelson je oprezan u pogledu dalje upotrebe električnih vozila u hitnim službama.

Neka vatrogasna vozila u Nemačkoj su takođe električna. Međutim, u ovom slučaju postoji rešenje za hitne slučajeve, a to je proširenje dometa. Ugrađeni dizel motor može da obezbedi dodatnu električnu energiju i deluje kao generator struje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: