Ovaj nano premaz bi mogao da ostavi auto-perionice bez posla

Prozirni film prekriva ceo automobil poput druge "kože".

Podeli
Foto: peterschreiber.media/Shutterstock
Foto: peterschreiber.media/Shutterstock

Nano premazi nisu velika novost. Već ih ima na tržištu i u reklamnim materijalima obećavaju efikasno odbijanje prljavštine.

Ali, jedan novi nano premaz ide još dalje i preti da ugrozi poslovanje auto-perionica. Američka kompanij Actnano planira da omogući trajno čiste karoserije, da zaštiti prozore automobila od kondenzacijem kao i presvlake i elektroniku od prljavštine, zahvaljujući novoj formuli nano premaza.

Prozirni film može da prekrije ceo automobil poput druge kože. Premaz odbija prljavštinu, štiti materijale i ima efekat samočišćenja.

Za otprilike dve godine, pranje automobila moglo bi postati suvišno sa proizvodom koji Actnano zove nanoGUARD. Tako barem tvrde izumitelji.

Nanosloj bi takođe mogao zaštititi senzore radarskih sistema automobila od nanosa prljavštine, snega i leda, što je izuzetno važno za funkcionisanje sistema aktivne bezbednosti.

Actnano želi da ponudi svoje premaze i u građevini kao trajnu zaštitu fasada i prozora, pa čak i u domaćinstvu za zaštitu sofa, tepiha… Kompanija takođe veruje da može da ponudi vodootporne mobilne telefone i USB memorije, kao i slušalice otporne na znoj.

Premaz sprečava kondenzaciju i koroziju, može se nanositi direktno na složene komponente bez pripreme i ne sadrži štetne supstance. Suviše dobro da bi bilo istina? Vreme će pokazati.

BMW i Porsche su kupili udeo u kompaniji Actnano, a ozbiljni ulagači često idu uz ozbiljne namere i insajderske informacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20 idi na stranu