Kriza – manjak čipova i u 2022.

Audi neće uspeti da poveća proizvodnju u bliskoj budućnosti jer ne uspeva da nabavi potrebnu količinu čipova, a kriza u snabdevanju će se protegnuti i na "dobar deo" 2022. godine, upozorio je izvršni direktor nemačkog proizvođača automobila.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 04.11.2021.

11:00

Kriza – manjak čipova i u 2022.
Foto: Depositphotos/Petrovich99

"Trenutno bismo želeli da završimo gotovo šestocifreni broj automobila, a ne možemo i nećemo moći sve da ih proizvedemo", izjavio je predsednik uprave nemačke firme Markus Duesmann u izjavama objavljenim u dnevnom listu Augsburger Allgemeine.

Problemi će se po njegovim rečima protegnuti i na dobar deo 2022. godine.

"Nadamo se stabilizaciji proizvodnje i isporuke čipova u prvoj polovini 2022.", dodao je Duesmann, dodavši da će kriza stajati kompaniju "rekordne godine".

Najavio je izmene u lancima snabdevanja.

"Iz temelja ćemo izmeniti naše nabavne lance kako bismo bili sigurni da možemo garantovati milijarde čipova godišnje za našu kompaniju, ali nećemo sami početi proizvoditi čipove", napomenuo je Duesmann u razgovoru za regionalni nemački dnevnik.

U osvrtu na postepeno napuštanje motora s unutrašnjim sagorevanjem, navodi da svet treba odviknuti od naftne i benzinske "droge".

"Moramo proći kroz apstinencijsku krizu i preći na električne motore i na energiju iz obnovljivih izvora", zaključio je. “Puno toga se mora dogoditi u sledećih 30 do 40 godina da bi svet ostao prikladno mesto za život."

"Moramo učiniti sve što je u našoj moći da bismo smanjili emisije ugljen dioksida, a to se može postići samo bez izvora fosilnih goriva poput uglja ili nafte", zaključio je Duesmann.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: