Hennessey Venom GT najbrži na svetu - ali nezvanično

Super-sportski automobil Venom GT postigao je brzinu od 435,31 km/h u Svemirskom centru "Kenedi", na Floridi, čime je nezvanično postao najbrži serijski automobil koji se legalno može voziti na javnim putevima.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.02.2014.

16:03

Default images

Iako je time nadmašio svog najvećeg rivala, Bugatti Veyron Super Sport, koji je 2010. na Volkswagenovoj stazi u blizini Volfsburga zabeležio rezultat od 431,072 km/h, rekord ipak nije ozvaničen.

Venom GT postigao je rekordnu brzinu vozeći samo u jednom smeru, a da bi rezultat postao važeći Ginisov svetski rekord, bilo je potrebno da automobil ponovi vožnju na istoj deonici, ali u suprotnom smeru, nakon čega se računa prosečna najveća brzina iz obe vožnje.

Osim toga, Venom GT ne ispunjava ni drugi kriterijum, a to je broj proizvedenih primeraka. Da bi neki model zvanično konkurisao za najbrži serijski automobil, potrebno je da bude izrađeno najmanje 30 jedinica, dok je Hennessey proizveo 29 primeraka.

Pogledajte kako je izgledala rekordna vožnja:



Hennessey Venom GT zasnovan je na modelu Lotus Elise/Exige, a umesto originalnog Lotusovog agregata, pogoni ga 7.0 litarski V8 twin-turbo motor koji može da razvije 1.262 ks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: