Bezbedna vožnja na visokim temperaturama

Korisni saveti u ove vrele dane.

Podeli
Foto: Dirima/Shutterstock
Foto: Dirima/Shutterstock

Sezona godišnjih odmora povećava broj učesnika u saobraćaju i mogućnost većeg broja saobraćajnih nezgoda. Statistike pokazuju da se najveći broj saobraćajnih nezgoda dešava leti i to najčešće u julu, avgustu i septembru, podseća Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut".

Institut je objavio i preporuke kojih bi trebalo da se pridržavamo kada je u pitanju vožnja u letnjim uslovima:

1. Ne ulazite u automobil koji je stajao na suncu, obavezno otvorite sva vrata i prozore, uključujući i prtljažnik. Tako će te provetriti i za neki stepen rashladiti vazduh u automobilu.

2. Upotreba klima uređaja treba da omogući da unutrašnja temperatura bude niža 5 do 7 stepeni od spoljašnje.

3. Pravite pauze tokom vožnje: u toku vožnje po visokim temperaturama i putovanjem na dužim relacijama potrebno je da se prave pauze u vožnji na svaka 2 sata po 15 minuta. Provetravanje vozila, unos dovoljne količine tečnosti i lagano istezanje otkloniće prve znake umora koji se obično javljaju nakon drugog sata vožnje.

4. Velike vrućine predstavljaju rizik po bezbednu vožnju, jer mnogo brže dovode do umora i iscrpljenosti. Umor je uzročnik svake treće saobraćajne nezgode na putevima, a neminovan je pratilac dugih vožnji, naročito u noćnim i nepovoljnim klimatskim uslovima, poput velikih vrućina. Kako biste sprečili ili odložili nastanak umora u toku vožnje, pre putovanja se dobro naspavajte i odmorite.

5. Na put nemojte kretati ukoliko ste konzumirali alkohol ili druge psihoaktivne supstance, uključujući i lekove za koje je naznačeno u uputstvu da mogu da utiču na sposobnost upravljanja motornim vozilima.

6. Vežite se – upotreba sigurnosnog pojasa je obavezna za svakog putnika u vozilu bilo da je u pitanju vozač, suvozač ili putnik na zadnjem sedištu. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, upotreba sigurnosnih pojaseva za vozače i putnike na prednjim sedištima smanjuje rizik od smrtnog ishoda za gotovo 50 odsto, dok za putnike na zadnjim sedištima taj procenat u pojedinim delovima sveta iznosi i do 75 odsto.

7. Vodite računa o bezbednosti dece u vozilu – deca najčešće stradaju kao putnici u vozilima, a jedan od razloga je nekorišćenje ili nepravilno korišćenje auto sedišta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije auto-sedišta umanjuju rizik stradanja odojčadi za oko 70% a kod dece uzrasta 1–4 godine za 54%. Kod dece uzrasta 4–7 godina pomoćna sedišta umanjuju rizik teških povreda za 59%.

8. Nikada decu ne ostavljajte u parkiranom vozilu na suncu. Čak i sa otvorenim prozorima, ako je napolju 25°C, temperatura u autu se za 10 minuta može popeti na 40°C, a ako je napolju 35°C, temperatura u autu dostiže i 50. podeljak. Deca su osetljiva na ekstremne temperature, pa se mogu pregrejati tri do pet puta brže nego odrasle osobe. U slučaju pregrejavanja kod dece, može doći do toplotnog udara koji može imati fatalne posledice. Prepoznajte simptome pregrejavanja dece na vreme.

9. Vodite računa i ako prevozite kućnog ljubimca – ako se vozi pas na zadnjem sedištu potrebno ga je vezati posebno dizajniranim pojasevima za pse, dok mali kućni ljubimci imaju posebne putne kutije. Nikada ih ne ostavljajte u parkiranom automobilu na suncu.

Srećan put!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu