Da li je zabrana uvoza starih "polovnjaka" polovično rešenje – šta je sa onima koji su već tu?

Tehnički pregled na kojem bi se merila količina štetnih izduvnih gasova svih automobila i tipova motora bila bi mnogo efikasnija mera od same zabrane uvoza Euro 3 vozila.

Izvor: B92, rts.rs
Podeli
Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Želite da uvezete "Euro 3" automobil pre zabrane? Razmislite još jednom

Poslednjih dana u javnosti se diglo dosta prašine o zabrani uvoza automobila sa Euro 3, a možda i onih sa Euro 4 motorom.

I pre tog zakona, koji odavno imaju sve zemlje u Evropi, a sada već i sve zemlje u regionu, Siniša Avramović, vlasnik auto-otpada na Zrenjaninskom putu, ne može da otkupi onoliko starih automobila koliko se nudi, piše RTS.

Sama zabrana uvoza neće dovesti do toga da stari automobili završe na otpadu, to nije ni cilj, Ali ako na tehničkom pregledu vozila počne kontrola štetnih izduvnih gasova, pretpostavka je da bi u tom slučaju najmanje 800.000 vozila moglo da, u najboljem slučaju, ode na popravku.

Prema podacima sajta Polovni automobili, u Srbiji se najviše kupuju automobili koji koštaju od 1.000 do 3.000 evra. U zemlji gde je prema podacima Komiteta za bezbednost više od 90 odsto automobila na ulicama starije od deset godina, pažljivo se osluškuje svaka odluka nadležnih o nekoj zabrani uvoza ili o strožem tehničkom pregledu.

Ali posle zagađenja vazduha koje smo imali u Beogradu upalila se crvena lampica da nešto moramo da uradimo, kako ne bismo ponovo gledali vazduh.

Kako je došlo do zagađenja vazduha u Beogradu?

Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Prema najnovjim istraživanjima, najveći zagađivač tada nije bio ugljen-monoksid nego azotni oksid koji se dobija direktnim sagorevanjem dizel goriva bez katalizatora i DP filtera, što znači da su od 800.000 uvezenih vozila 70 odsto dizeli, a na preko 65 odsto dizelaša su skinuti ti DP filteri i katalizatori, saznaje Dragan Milutinović, novinar RTS-a.

DP filtere i katalizatore najčešće kod nas skidaju uvoznici, zatim ih dalje prodaju za 100 do 200 evra. To računaju kao dodatnu zaradu po automobilu. Njima nije bitno da li je motor Euro 3 ili Euro 4, da li je automobil stariji ili možda nov.

U slučaju uvoza novog automobila, filter i katalizator su noviji, samim tim i skuplji.

To znači da nisu samo stari automobili problem za naše zdravlje, već velika većina automobila iz uvoza, a u poslednjih pet godina uvezeno je najmanje 850.000 vozila.

Ne treba zaboraviti ni vlasnike automobila koji su olako skidali katalizatore, jer im je majstor rekao kako će automobil trošiti manje goriva i da će ići brže – pa ko ne bi prihvatio takvu ponudu.

Uvoz Euro 3 dozvoljen jedino u Srbiji

Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Tri moguća scenarija

- Ili će se odredba strogo primenjivati, pa ćemo imati ogroman broj vozila koja će biti van saobraćaja.

- Ili će se primena odložiti na neodređeno vreme.

- Ili će se to formalno primenjivati, a okretaće se glava u stranu na tehničkom pregledu.

Zabrana uvoza automobila sa Euro 3 motorima neophodna je iz prostog razloga: od svih evropskih država uvoz tih automobila dozvoljen je još jedino u Srbiji. Već ih imamo previše, a može se desiti da svi automobili sa tim motorom završe kod nas.

Ipak, čini se da bi tehnički pregled na kojem bi se merila količina štetnih izduvnih gasova svih automobila i tipova motora bila mnogo efikasnija mera od same zabrane uvoza.

Tada bismo za godinu dana saznali koliko je automobila bez DP filtera i katalizatora, a procena je da će u tom slučaju milion automobila ostati neregistrovano.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, svestan je koliki je to problem. Po njemu, moguća su tri scenarija ove priče. Prvo rešenje je najefikasnije, ali ujedno može imati nekoliko posledica.

Prvo, realno je očekivati ekonomski nemir u društvu, jer ugradnja DP filtera ili katalizatora košta od 500 do 800 evra, plus registracija. Malo ko će imati taj novac za automobil koji košta hiljadu do tri hiljade evra.

Oni koji ne budu imali taj novac, automobil će prodati nekom auto-otpadu, a onda nastaje drugi problem. U proseku automobil je težak oko jedne tone, a kao što se zna, procene su da oko milion automobila nema potrebne delove.

Zato se postavlja pitanje - kuda sa tolikim otpadom? Rešenje neće biti ni lako niti jeftino, ali izbora više nemamo, videli smo vazduh u Beogradu, a saznali smo i da 6.000 ljudi godišnje umre zbog lošeg kvaliteta vazduha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu