Srpski vozač u 2018: Između želja i mogućnosti

Iako priželjkujemo da kupimo nov auto i svake godine punimo hale Beogradskog sajma u vreme održavanja tradicionalnog salona automobila, realnost je drugačija i mnogi od nas su srećni ako mogu da nabave pristojan polovnjak koji malo troši i koji se neće mnogo kvariti.

Podeli
Foto: B92
Foto: B92

O platežnoj moći prosečnog srpskog vozača/vlasnika automobila najbolje govori statistika koju pred kraj svake godine objavljuje sajt Polovni automobili.

Među podacima koje je ovaj sajt prikupio u poslednjih 12 meseci jedan se posebno ističe. To je statistika o polovnjacima koje su korisnici najčešće pretraživali.

Kao i prethodnih nekoliko godina, i u 2018. posetioci sajta najviše su se interesovali za polovna vozila čija je cena od 1.000 do 2.000 evra.

Iako ne mora da znači da su se takva vozila najviše i pazarila, logično je pretpostaviti da potencijalne kupce koji pretražuju jedan specijalizovani sajt za prodaju polovnjaka najviše zanimaju automobili koje mogu da priušte.

U ovom slučaju to su vozila čija cena sugeriše da je reč o starijim automobilima, sa velikom kilometražom, koji takođe više zagađuju vazduh.

Foto: B92
Foto: B92

Ovaj podatak je poražavajući iz još jednog razloga – stanje se ne menja godinama unazad.

Tako su se korisnici sajta i potencijalni kupci u 2017. najviše interesovali za vozila koja koštaju manje od 2.000 evra. Ubedljivo najveći broj kupaca (48%) tada je tražio automobile ovog cenovnog razreda.

Godinu dana ranije, u 2016, situacija je bila neznatno bolja – potencijalni kupci najviše su se interesovali za vozila koja koštaju između 2.000 i 3.000 evra. Ipak, i tada su na drugom mestu po interesovanju posetilaca sajta bili automobili čija je cena između 1.000 i 1.500 evra.

Statistika iz 2015. pokazuje da su se najviše pretraživali polovnjaci do 2.000 evra, a na drugom mestu su bili automobili čija cena ne prelazi 1.000 evra.

Foto: B92
Foto: B92

Ako je stanje u Srbiji već takvo da za kupovinu polovnog vozila izdvajamo prilično skromne novčane iznose, onda je i svako, pa i najmanje povećanje troškova eksploatacije automobila na godišnjem nivou veoma bolno po vlasnike.

Ni 2018. nije mogla da prođe bez takvih poskupljenja. Dobar deo godine obeležilo je konstantno povećanje cene goriva, a poslednjih nekoliko meseci vozači su se suočili sa drastičnim rastom cene tehničkog pregleda prilikom registracije koji sada košta i 2-3 puta više nego prethodne godine.

U komentarima možete da napišete kako ste vi "pregurali" 2018. godinu i da li ste možda uspeli da obnovite svoj vozni park.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu