Mazda slavi 50. rođendan rotacionog motora / FOTO

Japanski proizvođač obeležava pola veka od lansiranja modela Cosmo Sport, prve serijske Mazde koja je za pogon koristila takozvani Vankel ili rotacioni motor.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 30.05.2017.

11:23

Mazda slavi 50. rođendan rotacionog motora / FOTO

Iako nije bila prva koja je ponudila kupcima serijski model sa ovim tipom motora, Mazda je najduže ostala verna rotacionim pogonskim jedinicama, s obzirom da se poslednji automobil koji je ispod haube imao Vankelov agregat – model RX-8, proizvodio čak do 2012. godine.
Njegov predak na neki način bio je pomenuti Cosmo Sport, koji je predstavljen 1967, a van Japana prodavao se po imenom Mazda 110S.

Iako je ovaj pionirski model japanskog proizvođača – kada je reč o automobilima sa rotacionim motorom – izrađen u svega 1.176 primeraka, on je veoma bitan jer je označio ulazak Mazde u eru Vankelovog motora.
U narednih 45 godina, Mazda je napravila gotovo 2 miliona vozila sa rotacionim motorima, a poslednji je bio RX-8 u specijalnoj varijanti Spirit R, koja se prodavala isključivo na domaćem japanskom tržištu.
Zaljubljenici u ovaj tip pogonskog agregata priželjkuju povratak Mazdi sa rotacionim motorima, a japanska kompanija im je posednjih godina, kroz brojne izjave zvaničnika, podgrevala nade da će se tako nešto zaista i dogoditi.

Mazda je čak nagovestila da bi buduća produkcijska verzija sportske dizajnerske studije RX-Vision, koja je predstavljen 2015. godine, mogla da ima Vankelov motor, baš kao što ga je imao i taj koncept.
Mazda Cosmo iz 1967. i koncept RX-Vision iz 2015.
Serijski RX-Vision trebalo bi da ima premijeru 2020, u godini kada Mazda slavi 100. rođendan, što znači da ćemo do novog modela sa rotacionim motorom (ako ga uopšte i bude) morati da sačekamo bar još tri godine.

Više detalja o Vankelovom ili rotacionim motorom možete pročitati u posebnom tekstu.
.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: