Premijera: Opel Insignia Grand Sport

Opel je i zvanično predstavio novu Insigniju, nakon što su na Internetu objavljene "špijunske" fotografije ovog automobila.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2016.

10:10

Premijera: Opel Insignia Grand Sport

Nemački proizvođač objavio je za sada samo detalje o limuzinskoj verziji, dok će karavan koji smo takođe mogli da vidimo na nezvaničnim fotografijama imati premijeru naknadno.

Nakon uspešne prve generacije „Evropskog automobila godine 2009.“, koji je do sada prodat u više od 900.000 primeraka, nova Insignia Grand Sport bazirana je na kompletno novoj mehaničkoj plarformi. Međuosovinsko rastojanje je produženo za 92 milimetra, obezbeđujući na taj način prostraniji enterijer, na čemu će posebno zahvalni biti putnici na zadnjim sedištima.

Ovo je takođe omogućilo dizajnerima da Insigniji podare nove proporcije - automobil je sada duži i niži, sa izduženom siluetom kupea i unapređenom aerodinamikom, sa koeficijentom otpora vazduha od samo 0.26.
Zapravo, Insignia Grand Sport ne samo što izgleda dinamičnije, ona to i jeste. Poput nove Opel Astre, efikasnost je bila ključna vrednost tokom razvoja novog modela. Optimizovan paket i upotreba lakih materijala, doprineli su smanjenju mase za do 175 kilograma, što donosi beneficije na planu agilnosti i preciznosti upravljanja.

Među mnogobrojnim novinama je i pogon na sve točkove sa vektorisanjem obrtnog momenta, kao i novi osmostepeni automatski menjač. Pored toga, Insignia Grand Sport dolazi sa mnoštvom savremenih tehnologija, koje vožnju čine bezbednijom, opuštenijom i udobnijom.

Preuzevši kao osnovu poznati IntelliLux LED sistem adaptivnih matričnih svetala iz nove Astre, Opelovi inženjeri razvili su drugu generaciju IntelliLux LED farova za Insigniju. Ovi farovi su "brži" u automatskoj reakciji, precizniji i moćniji, a njihova duga svetla mogu da dobace do 400 metara.
Takođe, tu je asistencija održavanja vozila u voznoj traci (Lane Keep Assist) sa automatskim korigovanjem upravljanja, novi „head-up“ displej i kamera od 360º uz elemente visokog komfora poput AGR sertifikovanih premijum sedišta, grejanja prednjih i zadnjih sedišta, zajedno sa grejanjem vetrobrana...

Novi multimedijalni sistem donosi unapređenje zahvaljujući novoj generaciji IntelliLink sistema i Opel OnStar servisnoj asistenciji, koja će lansiranjem nove Insignije ponuditi i uslugu personalnog asistenta.

Insignia Grand Sport ne samo što brine o bezbednosti putnika, ona je i prvi Opel sa aktivnom aluminijumskom haubom, koja se u slučaju udara u pešaka podiže u kratkom vremenskom roku merenom u milisekundama, kako bi povećala udaljenost od tvrdih delova motora i smanjila mogućnost teških i fatalnih povreda.

Dizajn inspirisan konceptom Monza

Opel slikovito objašnjava da je primerak Monza koncepta iz 2013. bio prisutan u dizajnerskom studiju za veme kreiranja nove Insignije. Rezultat je da Insignia Grand Sport izgleda gipko, u skladu sa svojom smanjenom masom.

Uprkos povećanju dužine (na 4.897 mm) u odnosu na prethodni model, uspelo se u ostvarivanju uštede koja samo na karoseriji vozila iznosi oko 60 kilograma. Ukupno, „dijeta“ je odnela i do 175 kilograma, kada se uporede vrednosti sa odlazećim modelom.

Mada je međuosovinsko rastojanje povećano za 92 milimetra, prednji i zadnji prepusti su osetno smanjeni, a trag točkova je proširen za 11 milimetara. Ovo je Insigniji Grand Sport dalo sportskije proporcije. Visina koja je smanjena za 29 milimetara i spuštajuća linija krova, dodatno doprinose atraktivnom dizajnu koji podeseća na kupe vozila.
Izražena maska hladnjaka i tanka kućišta prednjih svetala direkno su inspirisani Monza konceptom, dok je maska postavljena niže nego kod odlazećeg modela. Pozadi, jasne i jednostavne linije su u kombinaciji sa LED stop svetlima, a kako kažu u nemačkom proizvođaču, sve to ima za cilj da automobilu pruži vizuelno širi stav.

Enterijer odslikava Opelovu aktuelnu filozofiju oblikovanja vozila - skulpturalni dizajn u kombinaciji sa nemačkom preciznošću.

Putnici na zadnjoj klupi u velikoj meri profitiraju na novom dizajnu i revidiranim proporcijama. Povećano međuosovinsko rastojanje i kompletno nova postavka, doneli su dodatna 32 milimetra prostora u visini kukova, 25 milimetara više u pojasu ramena i kolena, kao i 8 milimetara više u visini glava.

Zapremina prtljažnika je od 490 do 1.450 litara, u zavisnosti od toga da li su zadnja sedišta uspravljena ili ne.
Kokpit je u potpunosti posvećen vozaču, koji sedi tri centimetra niže nego što je to bio slučaj kod prethodnika, što donosi sportski nastrojeno i intenzivnije iskustvo u vožnji. Centralna konzola, koja dodatno "obuhvata" vozača, ima za cilj da obezbedi osećaj iz vozila više klase. Čiste linije, skulpturalne površine upotreba premijum materijala u svim zonama dodira, takođe doprinosi eleganciji u unutrašnjosti Insignije Grand Sport.

Dosta pažnje je usmereno na kontrolni i multimedijalni interfejs. Ekran IntelliLink sistema, osetljiv na dodir, je bez okvira, pa izgleda sofistiranije. Mnoge funkcije se kontrolišu putem ovog displeja da bi se pojednostavilo rukovanje komandama, dok su tri funkcionalne zone dizajnirane na taj način da omoguće brze i intuitivne operacije - gornji klaster je za glavne funkcije multimedijalnog sistema, centralni je za klima uređaj i kontrolu grejanja, dok je donjiza kontrole sistema vozačke asistencije.

Ovakva postavka isključuje potrebu vozača i putnika da ulaze u podmenije da bi pronašli važne funkcije.

Pogonska tehnologija koja doprinosi većem uživanju u vožnji

Opel za sada nije otkrio specifikacije pogonskih jedinica, ali je saopšteno da će Insignia Grand Sport - kada bude lansirana 2017. godine - biti dostupna uz široku paletu turbo motora i menjača poslednje generacije.

Optimizovan u smislu redukovanja trenja, visokoefikasni, osmostepeni menjač je novajlija u ponudi, a inicijalno će biti dostupan u kombinaciji sa pogonom na sve točkove. Insignijin novi, inteligentni integralni pogonski sistem sa vektorisanjem obrtnog momenta je još jedna novost u ponudi ovog modela, u kombinaciji je sa isto tako potpuno novim, multilink zadnjim ogibljenjem sa pet spona.

Dve, električnim putem kontrolisane spojnice sa višestrukim lamelama u pogonskom sistemu na sve točkove, zamenjuju konvencionalni zadnji diferencijal, obezbeđujući precizniji prenos snage na svaki od zadnjih točkova ponaosob, bez obzira da li se vozi po makadamu, mokrom asfaltu, snegu ili nekoj drugoj putnoj podlozi.
U vožnji u krivinama, dodatni obrtni moment se šalje na zadnji spoljni točak, osetno redukujući podupravljanje a samim tim obezbeđujući precizniju kontrolu. Sistem reaguje u deliću sekunde kada se pritisne papučica gasa, osiguravajući da automobil ostane stabilan i lak za upravljanje u svakoj situaciji, kažu u nemačkom proizvođaču.

Dodatno poboljšani FlexRide sistem čini bazu za optimalno ponašanje u vožnji u odnosu na svaku datu situaciju. FlexRide prilagođava amortizere, sistem upravljanja, odziv na papučici gasa i vreme promene stepena prenosa (na automatskim menjačima), u zavisnosti od odabira nekog od predefinisanih režima – „Standard“, „Sport“ ili „Tour“, koje bira vozač.

U zavisnosti od odabranog režima, upravljanje i odziv na papučici gasa postaju direktniji a ESP sistem interveniše ranije ili kasnije.

Novi „Drive Mode Control“ softver čini srce i dušu FlexRide sistema. On u kontinuitetu analizira informacije koje mu šalju senzori i na taj način prepoznaje individualni stil vožnje.

Bezbednost na prvom mestu

Insignia Grand Sport nudi i brojne sadržaje zadužene za asistenciju vozaču i bolji komfor u vožnji. Jedna od glavnih atrakcija je pomenuta druga generacija Opelovih adaptivnih IntelliLux LED matričnih farova. Funkcija dugih svetala sada ima ukupno 32 LED segmenta, dvostruko više u odnosu na Astru.

Povećan broj LED segmenata omogućava brojne svetlosne obrasce koji se prilagođavaju aktuelnoj situaciji u saobraćaju još preciznije, uz bržu i neprimetniju tranziciju između samih obrazaca. Ovo za posledicu ima poboljšanje kako kvaliteta distrubucije svetlosti, tako i intenziteta i brzine reakcije.

Da bi se vidljivost dodatno poboljšala tokom vožnje kroz krivine sa dugim svetlima, Opelovi inženjeri su dodali funkciju aktivnog osvetljenja krivine. U zavisnosti od ugla upravljanja, intenzitet svetlosti kojeg obezbeđuju LED segmenti se pojačava da bi bolje osvetlio unutrašnju stranu krivine, dok se intenzitet svetlosti koja osvetljava spoljni deo krivine redukuje.

Na kraju, ali ne manje važno, usmereni LED reflektor, lociran unutar modula kratkih svetala, obezbeđuje dodatno osvetljenje pri aktiviranim dugim svetlima.
Osim toga, u dodatne sisteme vozačke asistencije se ubrajaju:

- Head-up displej: Nudi informacije u vezi sa brzinom, saobraćajnim znacima, postavljanjem brzine na limiteru ili smerom navođenja navigacionog sistema. Sve se to grafički projektuje na vetrobransko staklo i u pravcu je pogleda vozača, što osigurava da pogled ostane usmeren na put.

- Sistem kamera od 360° se sastoji od četiri individualne kamere na svakoj strani vozila. Omogućava pogled iz ptičje perspektive od 360 stepeni što u velikoj meri olakšava manevre prilikom parkiranja.

- Adaptivni tempomat (ACC) meri razdaljinu automobila u odnosu na vozilo ispred i prilagođava brzinu. ACC će pokrenuti automatsko kočenje u slučaju krajnje potrebe, ukoliko razdaljina počne naglo da se smanjuje.

- Asistencija održavanja vozila u voznoj traci (Lane Keep Assist) sa automatizovanom korekcijom upravljanja i upozorenjem neželjenog izlaska iz vozne trake (LDW).

- Upozorenje na saobraćaj iza automobila (Rear Cross Traffic Alert). Ovaj sistem koristi radarske senzore smeštene u zadnjem braniku u cilju detektovanja objekata koji dolaze otpozadi a udaljeni su do 20 metara pod uglom od 90 stepeni sa leve ili desne strane automobila. Ovo je veoma korisna funkcija kada se vozi unazad pri ograničenoj vidljivosti.
Insignia Grand Sport po prvi put će se pojaviti pred publikom na auto-salonu u Ženevi, početkom marta 2017, kada će biti poznato više tehničkih detalja i podaci o motorizaciji.

Među pogonskim jednicama trebalo bi da se nađu novi 1.5 litarski turbo benzinac sa 165 ks (121 kW) i 250 Nm, kao i 2.0 benzinski motor sa 250 ks, koji će biti povezan sa novim osmobrzinskim automatikom, dok će se snaga slati na sva 4 točka.

Što se tiče dizelaša, treba očekivati 1.6 i 2.0 turbo jedinice.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: