Šta da radimo ako je ovo budućnost automobila?

Noćne more ljubitelja automobila su se obistinile - Google je predstavio prvi prototip robotizovanog automobila bez upravljača i papučica gasa i kočnice.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 28.05.2014.

09:06

Default images

Dosadašnji prototipovi samoupravljajućih Google vozila bili su ili Toyote Prius ili Lexus hibridi. Ovi automobili imali su sve uobičajene komande, poput upravljača, gasa ili kočnice, koje svakodnevno koristimo da bismo upravljali sopstvenim, "normalnim" vozilima. U slučaju potrebe, test vozači imali su mogućnost da u svakom trenutku preuzmu kontrolu nad automobilom.

Google je smatrao da je sada vreme za sledeću fazu - konstruisanje pravog robotizovanog automobila koji će pružiti nagoveštaj kako će izgledati samoupravljajuća vozila budućnosti.
Onima koji se budu vozili u jednom ovakvom automobilu oduzeto je pravo da se aktivno uključe u proces vožnje ili, ako to posmatrate iz drugog ugla, olakšano im je korišćenje ličnog prevoznog sredstva tako što su oslobođeni obaveze da njim upravljaju.

Pri tome treba imati u vidu da je osim opšteg povećanja bezbednosti projekat robotizovanih automobila pokrenuti i sa ciljem da se pomogne osobama koje iz nekog razloga nisu u stanju da samostalno upravljaju automobilom, a želele bi da koriste sopstveno prevozno sredstvo.

Pogledajte kako je izgledala prva prezentacija Google samoupravljajućeg vozila:



U automobil koji je predviđen za korišćenje u uslovima gradske vožnje mogu da se smeste dve odrasle osobe, a vozilo je opremljeno elektromotorom koji omogućava maksimalnu brzinu od 40 km/h.

Od komandi i instrumenata tu su samo oni najneophodniji - dugme za ukjlučivanje/isključivanje vozila i ekran na kome je prikazana ruta kojom se krećete.

U vožnji, sve je podređeno bezbednosti putnika. Kompjuter koji upravlja vozilom koristi podatke koje dobija od brojnih senzora i kamera, a automobil je u stanju da detektuje i prati na stotine objekata i drugih učesnika u saobraćaju u radijusu od oko 200 metara.
Vozilo je programirano da maksimalno zaštiti one koji se u njemu nalaze. Zbog toga je brzina trenutno ograničena na 40 km/h, jer u slučaju da se dogodi bili kakva nepredviđena situacija, posledice su znatno blaže po putnike, ali i po druge učesnike u saobraćaju, ako se vozilo kreće sporije.

Vetrobran i prednji paneli izrađeni su od savitljivog materijala, kako bi se pešaci i biciklisti zaštitili u slučaju da ih automobil udari.

Google planira da proizvede stotinak ovakvih prototipova kako bi pokrenuo program testiranja u realnim uslovima. Za razliku od prikazanog vozila, oni će imati standardne komande, za svaki slučaj.

Predviđeno je da program traje nekoliko godina, tokom kojih će se prikupljati podaci potrebni za dalji razvoji robotizovanih automobila. Google je saopštio da za sada ne planira sopstvenu serijsku proizvodnju i prodaju robotizovanih automobila, a ako do toga dođe u budućnosti, verovatno će to učiniti u saradnji sa nekom partnerskom kompanijom.

Pročitajte i druge tekstove o ovoj temi:

Ko bi kupio robotizovani auto?

Kalifornija dozvolila registraciju robotizovanih vozila

Koga kazniti kada robotizovani auto napravi prekršaj?

Programirani čak i da nas pregaze

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: