Biljke znaju kada ih jedemo i to im se nimalo ne sviđa

Da biljke poseduju rudimentarnu inteligenciju nije preterana novost, ali istraživanje Univerziteta u Misuriju pokazalo je da biljke mogu da osete kad ih neko jede i aktiviraju odbrambene mehanizme kako bi zaustavile tako nešto.

Život

Izvor: B92

Sreda, 26.04.2017.

08:16

Biljke znaju kada ih jedemo i to im se nimalo ne sviđa
Thinkstock

Istraživanje je sprovedeno na vrsti arabidopsis thaliana, bliskom srodniku brokolija i kelja. Ta biljka je vrlo popularna među naučnicima zato što joj je čitav genom sekvenciran, odlično je istražena i naučnici veoma dobro znaju kako čitava biljka funkcioniše.

Naučnici su pažljivo snimali vibracije koje nastaju kad gusenice jedu listove biljke i postavili su hipotezu da biljke mogu da na neki način čuju i osete vibracije. Rezultati su ih iznenadili.

Primećeno je da biljke proizvode blago toksična ulja gorušice i zatim ih transportuju kroz lišće u nadi da će tako oterati grabljivice. Takođe je zaključeno i da biljke šalju dodatne količine toksina u lišće kad osete ili čuju guseničine vibracije.

Za povećanje proizvodnje toksina bilo je dovoljno da naučnici samo puste snimak gusenice kako jede lišće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: