Spejs iks na čekanju: Nema novih lansiranja raketa u 2016.

Spejs iks (Space X) je zaustavio sva lansiranja nakon što im je u septembru eksplodirala raketa, zbog problema pri punjenju i smrzavanja tečnog kiseonika. Istraga se bliži kraju, ali opet su odložili novo lansiranje.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 08.12.2016.

16:12

Spejs iks na čekanju: Nema novih lansiranja raketa u 2016.
Tanjug / Craig Rubadoux/Florida Today via AP

Nakon što im je početkom septembra eksplodirala raketa na lansirnoj rampi, Spejs iks je zaustavio lansiranja raketa dok ne završe sve istrage i kontrole.

Kako se istraga bliži kraju, nedavno se spominjao 16. decembar kao datum povratka lansiranjima raketa u svemir, ali sada se čini da će i to još malo pričekati. Spejs iks je objavio da lansiranje satelita Iridium-1 planiraju za početak januara. Kao razlog navode dodatne pripreme i testiranja, kako bi bili potpuno sigurni da im se neće ponoviti eksplozija.

U eksploziji u septembru je uništen i izraelski satelit koji je Fejsbuk planirao da koristi u svom projektu širenja dostupnosti interneta u zabačenim područjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: