Ovaj gif će vas privremeno "oslepeti"

Fokusirajte se na tačku u središtu ovog gifa.

Život

Izvor: Independent

Sreda, 23.12.2015.

09:49

Default images

Deluje da je žuta tačka nestala. Ne brinite, sve je u redu s vama – reč je o fenomenu poznatom kao “slepilo izazvano kretanjem” koji su proučavali naučnici Džej Džej Nju i B. Dž. Šol. 1 “U slepilu izazvanom kretanjem, najistaknutiji objekat može neprekidno da ulazi i izlazi iz fokusa, kada se nalazi na prošaranoj podlozi koja se kreće”, napisali su naučnici u svom radu.

“Kada jedan mali objekat ne menja svoju poziciju, bez obzira na promene u ostatku vidnog polja, vizuelni sistem može zanemariti ostale stimulanse”.

U suštini, iluzija nije nedostatak vašeg vida, nego pokušaj mozga da ukloni periferne objekte kako bi se fokusirao na nepomičan objekat i zaštitio vaš vid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: