Potraga za vanzemaljcima: Najveći teleskop na svetu skoro završen

Kina je napokon napravila prvi veliki korak ka novom nivou posmatranja zvezda postavljanjem panela na najveći radioteleskop na svetu.

Život

Izvor: B92

Petak, 31.07.2015.

08:15

Default images
Foto: Thinkstock / ilustracija

Podizanje teleskopa počelo je 2011. godine, a konačno postavljanje osetljivih panela počelo je nedavno. Teleskop nosi naziv Otvoreni sferični 500-metarski teleskop ili skraćeno FAST, a čine ga konstrukcija i 4.450 trougaonih panela ili ploča.

Svaka ploča je duga oko 11 metara, a njihovo postavljanje počelo je u četvrtak. Teleskop je smešten u provinciji Guičo, u tzv. Karst depresiji koja je izolovana od ljudskog delovanja i objekata. Teleskop je pet kilometara udaljen od prvog naselja, što za posledicu ima odsustvo bilo kakvih smetnji.

"Kada imate vrlo osetljiv teleskop, onda možete da primite izuzetno slabe i udaljene radiosignale. Pomoću njega ćemo tražiti inteligentan život i poreklo našeg svemira", rekao je Vu Ćiangping, direktor Kineskog astronomskog društva.

Poređenja radi, trenutni najveći radioteleskop na planeti opservatorije “Arecibo” širok je "samo" 305 metara. Izgradnja je koštala skoro 9 miliona evra, dok će FAST do kraja radova koštati neverovatnih 100 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: