Život

Petak, 06.06.2014.

18:37

Pogledajte "Sauronovo oko" u svemiru

"Prva svetlost" astronomske kamere je trenutak kad novi instrument prvi put "otvori oči" i snimi prvu sliku neba.

Izvor: Huffington Post

Default images

Astronomi se nadaju da je sve na svom mestu i da slika neće biti mutna, ali ponekad stvari pođu naopako, kao što je to bilo sa teleskopom Habl.

Inače, kamera može da snimi neverovatne prizore iz kosmosa, koji oduzimaju dah.

Tako je i sa "Sauronovim okom", fotografijom koju je napravio instrument SFERE, Evropske svemirske opservatorije, prošlog meseca. Ime je dobila zbog toga što prizor na njoj neodoljivo podseća na "Sauronovo oko" iz "Gospodara prstenova".

Prikazuje HR 4796A, mladu zvezdu okruženu prstenom prašine. Ona se nalazi na 220 svetlosnih godina od nas, u južnom sazvežđu Kentaura.

"Ovo je tek početak", kaže glavni istraživač koji radi na instrumentu SFERE Žan Lik Bezo. "On je jedinstveno oruđe i nesumnjivo će nam prirediti mnogo iznenađenja narednih godina."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: