Migracija leptira monarha pred prestankom

Broj leptira monarha koji prezimljavaju u Meksiku, ove godine je najmanji od 1993. od kada se to prati, pa su stručnjaci danas objavili da postoji opasnost da sasvim prestane godišnja migracija tih insekata iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Život

Izvor: B92

Sreda, 29.01.2014.

19:22

Default images

Zajednički izveštaj organizacije WWF (World Wildlife Fund), meksicke Uprave za životnu sredinu i Odbora za zaštićena područja, smatra da je uzrok to što staništa jedne posebne vrste jednogodišnje biljke (Milkweed, Asclepias L.) čijim nektarom se hrane leptiri i pčele, nestaju pred širenjem genetički modifikovanih useva i širenjem gradova u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dramatično smanjenje broja leptira posledica je i toga što njihovo stanište u Meksiku nestaje zbog nelegalne seče drveća koje im je sklonište, a uticaja ima i promena klime.

Posle naglog, stabilnog smanjivanja broja u prethodne tri godine, ti veliki crno-narandžasti leptiri ove zime pokrivaju samo 0,67 hektara jedne četinarske šume zapadno od Meksiko Sitija, dok ih je prošle godine bilo na 1,19 hektara te šume.

Na vrhuncu iz 1995. bilo ih je na 18 hektara. Pošto se "monarsi" (Danaus plexippus) u hiljadama grupišu na drveću, to koliko ih ima, računa se premeravanjem oblasti koju pokrivaju.
Beta / AP Photo/Kirsten Luce
Saopštenje o leptirima je povezano sa Severnoameričkim sporazumom o slobodnoj trgovini, u okviru kojeg su se SAD, Meksiko i Kanada obavezali na zaštitu životne sredine migratornih vrsta, kao što je "monarh" koji je i zvanični simbol te trojne saradnje.

Migracija je nasledna osobina. Pošto ni jedan leptir ne živi dovoljno dugo da bi obavio puovanje u oba smera, nejasno je kako pamte put do istog dela šume svake godine.

To putovanje je dugačko hiljadama kilometara i vodi do meksičke šume-rezervata od 56.000 hektara. Nestajanje leptira je udarac za turizam pošto hiljade ljudi iz Meksika i inostranstva dolaze da ih vide i fotografišu.

Da bi popravili stanje, poljoprivrednici susednih sela sade trave za leptire u pokušaju da im obezbede hranu, ako "monarsi" "odluče" da ostanu u Meksiku cele godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: