Svemir zvuči kao...

Možda vas u dubini svemira niko ne može čuti kako vrištite, ali zato vi možete čuti kako zvuči on sam - pomalo poput raspevanih ptica u šumi, uz duboke basove Sunca.

Život

Izvor: Tportal

Sreda, 20.11.2013.

15:40

Default images

Umetnik Endrju Vilijams upotrebio je podatke prikupljene satelitima i svemirskim letelicama kako bi stvorio neverovatnu zvučnu sliku, kakvu bismo slušali na radiju okrenutom na frekvenciju dalekog svemira.

U jednoj od njih, nazvanoj Hor zore (Dawn Chorus), zabeležen je zvuk elektrona kako udaraju o gornji sloj naše atmosfere. Zvuče kao da posetioci sa zvezda cvrkuću iznad žuborećeg potoka, piše Ekspres.

Jedinstveni snimci izloženi su u Centru Ričard Atenboro Univerziteta Lester, a Vilijams planira da sa izložbom "Trajectory" krene na turneju.

Budući da su signali izvan spektra koji ljudsko uvo može da registruje, Vilijams je morao da ih obradi i filtrira kako bismo mogli da ih čujemo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: