Najomiljeniji astronaut na svetu ide u penziju

Kris Hedfild, kanadski astronaut koji je koristio Tviter u svemiru i osvojio srca celog sveta sa svojim fotografijama i video snimcima sa Međunarodne svemirske stanice odlazi u penziju.

Život

Izvor: B92

Utorak, 11.06.2013.

15:40

Default images

Kris Hedfild je svoju internacionalnu slavu dobio tokom svog šestomesečnog boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici gde je uz pomoć socijlanih mreža ljudima davao uvid u brojne svemirske zanimljivosti.

Od fotografija Anda do Londona zabeleženog noću, komandant Hedfild svakodnevno je objavljivao neverovatne fotografije Zemlje viđene iz svemira na svom Tviter nalogu.

Ovaj pedesettrogodišnjak bio je prvi komandant stanice iz Kanade a nakon svog izvođenja pesme Dejvida Bouvija "Space Oddity" u svemiru dobio je nadimak raspevani astronaut. Dejvid Bouvi je ovu pesmu objavio na današnji dan 1969. godine kako bi se njen izlazak podudario sa Apolo 11 sletanjem na Mesec.

Hedfild se u maju vratio sa svoje treće misije u maju a zvanično će se penzionisati 3. jula kako bi ispuno obećanje dato ženi da će se vratiti kući iz Amerike nakon 30 godina.

On je decenijama živeo u Hjustonu gde je gradio svoju karijeru astronauta.

Pogledajte neke od nezaboravnih trenutaka koje nam je komandant Kris Hedfild priredio tokom svog boravka u svemiru:

Astronaut Kris Hedfild: Bouvi za kraj

Fascinantni prizori Zemlje iz svemira

Šta svemir radi našim čulima?

Kada posada "Enterprajza" tvituje sa MSS

Šta se kuva u svemiru? (VIDEO)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: