Asteroid DA14 vredi milijarde?

Iz asteroida koji će ovih dana proći pored zemlje mogao bi se iskoristiti materijal vredan blizu 125 milijardi dolara, samo ako bi se kretao malo drugačijom putanjom, saopštila je svemirska agencija "Deep space industries".

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 14.02.2013.

17:00

Default images

Prema mišljenju naučnika asteroid 2011 DA14 koji će proći pored Zemlje, mogao bi da sadrži vrlo vredne prirodne resurse, kao što su gvožđe, nikl i voda koji bi mogli biti korišćeni u svemiru kao pogonsko gorivo za svemirske letilice.

Međutim zbog toga što je putanje asteroida daleko od zemlje, poduhvat slanja letilice koja bi mogla da da pokupi ove vredne stvari koštao bi previše, piše "Telegraf".

Asteroidi u svemiru su u poslednje vreme u stručnim krugovima pominjani kao vrlo važni izvori koji bi mogli da obezbede gorivo za misije svemirskih brodova, kao i materijala koji bi mogli biti korišćeni za izgradnju i popravku satelita.

Tako bi voda sa asteroida nakon razbijanja u vodonik i kiseonik mogla biti korišćena za proizvodnju goriva za letilice, a metali za pravljenje delova svemirske opreme i svemirskih stanica.

Korišćenje ovih materijala u svemiru bi smanjilo ili možda potpuno ukinulo potrebu da letilice prilikom lansiranja sa sobom nose zalihe goriva, kao i slanje materijala potrebnih za izgradnju u orbitu, koji trenutno iznose 10 miliona dolara po toni tereta.

Kompanija "Deep space industries" koja se nada da će biti prva u poslu "svemirskog rudarstva", procenjuje da svega pet procenata vode koja bi se iskoristila sa asteroida DA14 vredi ok 65 milijardi dolara.

Oni su takođe dodali da 10 posto metala za koje se pretpostavlja da se nalaze na asteroidu vredi skoro duplo više i da bi ukoliko bi se taj deo sa njih iskoristio bile napravljene ogoromne uštede.

Procene su napravljenje na osnovu pretpostavljene težine asteroida (130.000 tona), iako su stručnjaci priznali da one i nisu baš najtačnije i da se zapravo veličina asteroida kreće između 16.000 i nekoliko miliona tona.

Procene o veličini asteroida i količine "blaga" koje sa sobom nosi manji su deo problema koji postoji oko njegovog iskorišćavanja. Naime, DA14 je nepodesan za eksploataciju zbog toga što je njegova putanja oko Sunca mnogo daleko od Zemljine tako da bi bila potrebna ogromna količina energije kako bi se do njega stiglo, ali su u kompaniji sigurni da će to biti moguće sa hiljadama drugih asteroida, koje je moguće lakše pratiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: