Život

Utorak, 12.02.2013.

10:07

Prvi seks već sa 11 godina

Iako misle da je 18 godina idealno za stupanje u seksualne odnose, ispitani učenici u Novom Sadu, Somboru, Sirigu i Bačkom Jarku to čine već sa 11 godina. Čak četvrtina ispitanih učenica koristi pilulu "za jutro posle".

Izvor: novosti.rs

Default images

Iako misle da je 18 godina idealno za stupanje u seksualne odnose, ispitani učenici iz deset osnovnih i srednjih škola u Novom Sadu, Somboru, Sirigu i Bačkom Jarku to čine već sa 11 godina.

Prema istraživanjima sprovedenim na uzorku od 610 učenika, uzrasta od 13 do 18 godina, prva seksualna iskustva dečaci su imali sa 11, 12 i 13 godina, a najveći procenat devojčica sa 16 godina.

"Ono što je alarmantno jeste što čak 63 odsto mladih smatra da prve informacije o reproduktivnom zdravlju treba da dobije od roditelja, a dobija je svega 30 odsto" objašnjava za Novosti koordinator programa Tanja Ilijazović. "To govori o tome da oni očekuju i imaju potrebu da razgovaraju sa roditeljima o stupanju u seksualni odnos, ali malo ko od roditelja ispuni ta njihova očekivanja".

Gotovo svi ispitani učenici znaju šta su polno prenosive bolesti, a pet odsto poznaje osobu svojih godina koja ima neku polno prenosivu bolest. Alarmantno je i što samo sedam odsto seksualno aktivnih koristi kontracepciju, a čak 22 odsto ispitanih učenica koristilo je "pilulu za dan posle", kao kontraceptivno sredstvo.

"Čak 25 odsto učenika poznaje vršnjakinju koja je imala abortus, što je takođe nezanemarljiv podatak" kaže sagovornica. "Mada su dobijeni podaci daleko od realnog, s obzirom na to da je mnogo učenika davalo socijalno poželjne odgovore, umesto iskrene, realno stanje je mnogo, mnogo gore."

Udruženje "Fokus" iz Novog Sada po drugi put je sprovelo program "Ti biraš", koji podrazumeva preventivnu i vršnjačku edukaciju u osnovnim i srednjim školama. Program "Ti biraš" odnosi se na reproduktivno zdravlje mladih, rizik ranog stupanja u seksualne odnose, prevenciju abortusa i polno prenosive bolesti. Pored informativnog upoznavanja sa ovim temama, program uključuje interaktivne radionice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: