Život

Sreda, 10.10.2012.

17:24

Žrtva Romana Polanskog piše memoare

Samanda Gejmer (47) nekadašnja tinejdžerka za čije je seksualno zlostavljanje osuđen Roman Polanski, potpisala je ugovor sa kućom Atria Books za objavljivanje memoara.

Izvor: B92

Default images

Knjiga "The Girl: Emerging From the Shadow of Roman Polanski" (Devojčica: Izlazak iz senke Romana Polanskog) baviće se jednim od najvećih skandala u Holivudu koji su doveli do rediteljevog bekstva iz SAD.

„Ja sam više od obične 'devojčice seksualne žrtve', etikete koju su mi mediji prikačili”, kaže Gejmerova. „Ni drugovi iz srednje škole, pod uticajem roditelja, nisu hteli da se druže sa mnom.

Danas nudim svoju priču bez besa ali sa svrhom - da podelim svoje iskustvo koja će da mi povrati identitet. Skoro čitavog života progone me olaka etiketiranja i predrasude. Ja nisam neki izmišljeni lik, na najteži mogu način sam spoznala kako je to biti žensko i žrtva”.

Iako je reditelj prvobitno tvrdio da se njegova žrtva „nije branila”, kasnije joj se izvinio u dokumentarcu „Roman Polanski: A Film Memoir” Lorana Buzeroa.

„Ona je dvostruka žrtva: moja žrtva i žrtva medija”, kazao je Polanski pred kraj filma snimljenog dok se nalazio u kućnom pritvoru u Švajcarskoj pre tri godine, čekajući moguće izručenje Sjedinjenim Državama.

Finansijski detalji ugovora o memoarima nisu otkriveni. Advokat Gejmerove, Lorens Silver, daće svoj doprinos u vidu „svog viđenja mnogih fascinantnih čak i šokantnih zakonskih aspekata priče”.
Screenshot: YouTube
Polanski je optužen da je 1977, pomoću šampanjca i sedativa quaalude, silovao tada 13-godišnju Gejmerovu u kući Džeka Nikolsona.

Prvobitno se teretio za šest zločina, uključujući silovanje uz drogiranje, zlostavljanje deteta i sodomiju, ali se izjasnio krivim za nezakonit seksualni snošaj pa je sudija pristao da odbaci ostale optužbe. Osuđen je na zatvor i 90 dana psihijatrijskog posmatranja. Pušten je posle 42 dana jer je proglašen mentalno zdravim ali pošto je sudija pretio da će ga dodatno kazniti, Polanski je pobegao iz SAD.

Danas 79-godišnjeg Polanskog Interpol traži u 188 zemalja i on se slobodno kreće jedino između Francuske i Švajcarske.

Gejmerova je tužila Polanskog u decembru 1988. za seksualni napad i nanošenje emotivnog bola. On je 1993. pristao da joj da 500.000 dolara na ime poravnjanja van suda, ali je godinama kasnije ostalo nejasno da li joj je uopšte platio.

Gejmerova je 2010. izjavila da mu oprašta i zahtevala je da se slučaj protiv njega odbaci, što je američki sud odbio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: