Život

Subota, 08.09.2012.

19:25

Preminuo Majk Vucelić, "osvajač" Meseca

Milojko Majk Vucelić, projektni menadžer Nasine vasionske misije "Apollo 11" zaslužne za osvajanje Meseca, umro je 8. septembra u SAD u 82. godini života, saopštila je njegova porodica.

Izvor: vecernji.hr

Default images

Milojko Vucelić je rođen je 1930. godine u Garešnici u centralnoj Hrvatskoj.

Diplomirao je 1954. godine na Mašinskom fakultetu u Zagrebu.

Neko vreme je radio za "Mercedes-Benc" u Nemačkoj, a 1956. godine na poziv rođaka preselio se u SAD sa 50 dolara u džepu, kako je kasnije pričao.

Tamo se zaposlio u fabrici aviona "Cesna", a 1962. u kompaniji "North American Aviation", koja je sarađivala s NASA.

Od samog početka učestvovao je u programu "Apollo", u čijoj je misiji Apollo 11 jula 1969. čovek prvi put stupio na Mesec.

Taj čovek - Nil Armstrong - takođe je nedavno preminuo, a Vucelić je o njemu imao samo reči hvale.

"Armstrong je bio vrlo snažna osoba, dobar pilot, izvrstan inženjer i vrlo skroman čovek. Sreo sam ga zadnji put 2008. u San Dijegu na proslavi 40. godišnjice misije Apollo 8.

Kad su ga predstavili kao astronauta, pobunio se i rekao: 'Ne, ja sam inženjer'. Za razliku od Nila, koji je skroman čovek, Baz Oldrin je uživao u slavi poput filmskog glumca.  Imao je zato velike probleme sa alkoholizmom", ispričao je jednom prilikom Vucelić, koga je Medaljom slobode odlikovao američki predsednik Lindon Džonson.

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

21 h

Podeli: