Specijalne naočare sprečavaju greh

Ultra-ortodoksni Jevreji ne moraju više da strahuju da će okaljati dušu "slučajnim" pogledom na oskudno odevene žene - dovoljno je da nabave specijalne naočare koje zamagljuju pogled i time sprečavaju kontakt očima sa pripadnicama suprotnog pola.

Život

Izvor: B92

Utorak, 07.08.2012.

22:45

Default images

Striktno, fundamentalističko tumačenje jevrejskih zakona podrazumeva odvojena sedišta za žene i muškarce u autobusima, odvojene trotoare i javne prostore kao i zabranu svakog kontakta između muškaraca i žena koji nisu venčani.

U četvrtima u kojima žive pobornici ovakvog načina života, žene moraju da nose duge suknje i bluze zakopčane do grla sa dugim rukavima.

A, sada uz nove naočare, moći će čak i da nestanu iz vidokruga muškaraca.

"Patrole skromnosti" koje krstare delovima grada pod kontrolom ultra-ortodoksnih Jevreja počele su da prodaju naočare sa zamagljujućim nalepnicama na staklima.

Oni koji nose ove naočare, čija je cena "skromnih" šest dolara, mogu jasno da vide samo na nekoliko metara daljine, čime se njihovo kretanje ne ugrožava. Sve što je, međutim, udaljenije postaje zamagljeno, uključujući i žene".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: