ESA napada meteor kako bi spasila Zemlju

Naučnici planiraju da pošalju svemirski brod koji će se sudariti sa asteroidom koji ide ka Zemlji kako bi bili spremni da se u budućnosti bore protiv potencijalne katastrofe.

Život

Izvor: B92

Petak, 19.08.2011.

13:37

Default images

Ovakva odluka predstavlja pokušaj NASA-e da umiri strahove zbog najave da se jedna kometa već nalazi na putu ka Zemlji.

Planovi za zaustavljanje asteroida potekli su od Evropske svemirske agencije, a kompletan scenario u velikoj meri podseća na scene viđene u filmu Armagedon, ali će u stvarnom životu u misiji nazvanoj Don Kihot dva svemirska broda biti lansirana u pravcu asteroida.

Prvi svemirski brod biće poslat velikom brzinom u sudar kako bi naučnici pokušali da promene putanju komete, dok će drugi brod analizirati podatke koji će tom prilikom biti dobijeni.

Meta brodova biće asteroid nazvan 99942 Apofis širok 500 metara, koji ima izuzetno male šanse, jednu u 250.000 da se sudari sa Zemljom 2036. godine.

Naučnici su na ovakvo rešenje došli nakon što se širom Interneta pojavila vest da se kometa Elenin, otkrivena u decembru 2010. već nalazi na putanji za sudar sa Zemljom koji će izazvati potpuno pomračenje i razdvajanje kontinenata. Međutim, istraživači smatraju da su ove tvrdnje neistinite, i da će ova kometa proći pored Zemlje na udaljenosti od 20 miliona kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: