Aktuelno

Petak, 19.08.2011.

13:37

ESA napada meteor kako bi spasila Zemlju

Izvor: B92

ESA napada meteor kako bi spasila Zemlju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Jr

pre 12 godina

Opet malo matematike iz DRUGOG razreda SREDNJE
Najgori slucaj: Da direkt na nas ide halejeva kometa mase 2.20E+14 kg
Da je citava sastavljena od vode (sto je zbog toplotnog kapaciteta od 4.1855 KJ/KgK stvarno najgori slucaj ) da joj je prosjecan temperatura -250C.
Za njeno pretvaranje u paru je potrebno 3.22E+17 KJ - ili jedna explozija od cca 77MT u njenoj unitrasnosti ( manje nego Car Bomba sa trecim stepenom) ili dvije na povrsini.
Reultat bi bilo -.5 mm (ili pola litra) dodatne kise po metru kvadratnom, tj rosica koju ne bi ni osjetili.

Sve to vec imamo - so dont worry, be happy ;)

IPMUTANT

pre 12 godina

Za ove sa "preciznim majanskim kalendarima":
Znate li mozda koji brojevni sistem su koristile Maje?
Znate li mozda sta je to brojevni sistem?
Sta uopste znaci precizan kalendar?! (WTF?)

Petar Srdanovic

pre 12 godina

@Zvoni negde
Prvo nije lepo vredjati ljude, a ne potpisati se. Takodje, kad si vec takav strucnjak, sto se stidis svog imena.
Drugo, jeste sonda doletela do komete, ali sam projektil je bila bakarna kugla, zato sto bakar ne postoji na kometi, pa se on moze izostaviti iz snimljenog spektra.
Trece, procenjuje se da je rupa onolika koliko sam napisao
Cetvrto - gde sam ja rekao da je kometa napravljena od gvozdja? Inace kad se vec pozivas na Brusa Vilisa, nauci da se on u filmu spustao na asteroid.
Peto - to sto je vakuum, nema velikog uticaja na nuklearnu eksploziju zbog prirode radijacije koja se emituje. IC radijacija bi otopila veliku kolicinu kometnog leda.
O vremenu prilaska, primecivanja i reagovanja nisam ni pisao, pa ne znam zasto me prozivas.

Inace sve ovo pise na sajtu NASA na koji se pozivas, samo izgleda da ne znas da citas.

http://www.nasa.gov/mission_pages/deepimpact/mission/index.html

Zemlja zove

pre 12 godina

Ovde se ima posla sa mnogo opasnom svemirskom pojavom. Ona iz recenice u recenicu menja svoja svojstva, kometa, meteor, asteroid...
Ipak mnogo je opasnija ovozemaljska pojava plasiranja dezinformacija i poluistina koje se sve cesce pojavljuju i na najvecim svetskim medijskim kucama a takodje imaju skonost ka naglim promenama svojih svojstava.
Ukoliko dodje do nekakvog pomracenja to ce biti pomracenje uma, ali ta kometa, meteor, asteroid... je izgleda vec prosao a da je ni najveci svetski mediji to nisu ni primetili.

Paranoja

pre 12 godina

A da ovo nije ona šema, kao mi ćemo samo da vršimo neke bezazlene eksperimente, a u stvari kometa predstavlja opasnost a oni neće da naprave paniku?

ra

pre 12 godina

Majanski kalendar se prekida 21 decembra 2012 godine. Narod sa tako preciznim kalendarom to nebi uradio bez razloga. Ustvari nesto ce se desiti, i to cemo uskoro doziveti, sta god da bude.

brm

pre 12 godina

Nije isti efekat nuklearne ekplozije u vakuumu i na Zemlji gde postoji određena gustina vazduha i pritisak u njemu. Štaviše, pitanje je da li bi bilo kakva eksplozivna naprava koje koristimo na zemlji uopšte imala i najmanjeg efekta u vakuumu.

Stanimir Branimir

pre 12 godina

"Kompletan scenario u velikoj meri podseća na scene viđene u filmu Armagedon". Netačno! Kompletan scenario nema nikakve sličnosti sa onim cirkusom iz Armagedona.

Felix

pre 12 godina

Niko nije rekao da kometa je dva i po puta veca nego zemlja i sto je jos zanimljivije nepravilno se krece. Po sadasnjoj kalkulaciji bice najbliza zemlji 11. septembra ove godine.
Ostaje nam samo da se molimo...

Meteor, kometa, asteroid

pre 12 godina

Svaka vam čast kako ste u tri rečenice uspeli isti objekat da nazovete meteor, kometa i asteroid.

Da vas obavestim - to su tri različite stvari, različitog su sastava, brzine, načina kretanja, porekla... Dakle, šta je od toga? Možda da vam pomognem, proverite prvo razliku između pojmova "meteroit" i "meteroid", možda vam pomogne. Auh, sad imamo već pet pojmova, svašta će biti do kraja.

Zbog takvog osnovnog neznanja, ova vest je za mene običan hoax tj. ništa ne verujem. Ako je vest i donekle tačna, pa majku mu staru, barem prevedite korektno.

Zvoni negde

pre 12 godina

Auh, Petre Srdanoviću, ti si nešto načuo, ali i nešto gadno pomešao.

Idemo redom. Prvo, nisu ga udarali bakarnom kuglom već omanjim svemirskim brodom.

Drugo, rupa nije tako velika. Treće, kometa je sastavljena od suvog leda, a ne od gvožda. Da je od gvožđa ovaj meteorit bi se verovatno samo raspao i ništa se ne bi desilo.

Četvrto, u svemiru su uslovi bliski vakuumu. Nema udarnog talasa od eksplozije kao na zemlji kroz vazduh. Ako eksplodiraš bilo kakvu bombu na površini komete, uglavnom se ništa neće desiti jer nema udarnog talasa.

Peto, ako je zakopaš pa onda eksplodiraš (kao Brus Vilis onomad), onda umesto jedne velike komete koja ide prema Zemlji dobiješ nekoliko manjih koje idu prema Zemlji, svaka podjedako opasna.

Šesto, mi treba da primetimo kometu oko 30 do 35 godina pre nego što bi uopšte stigli da reagujemo. Sve ispod 30 godina je kasno da bilo šta uradimo.

Sedmo, ako dođe iz pravca Sunca, nema teorije da je primetimo dok ne bude tik pored Zemlje. Pogotovo ako prilazi komad gvožđa ili stena koja ne ostavlja trag kao kada kometu ugreje Sunce.

Ima još mnogo toga... Svi detalji slike i video snimci su na sajtu NASA-e, pa ko hoće da se informiše...

Jr

pre 12 godina

@Ovich

Direktan ceoni sudar najbrzeg objekta koji je covjek napravio (Helios 2) sa kometom bi imao energiju 7.33E+12 J sto je malo manje od 2 Kilo Tone. Dosta sporiji ali zbog skoro 14 tona mase, Apolo bi prouzrokovao oslobadjanje 9.30E+13 J ili 22 KT (malo vise od Nagasakija).

Dusan

pre 12 godina

ne bi niko normalan slao atomsku bombu da se sudari sa asteroidom nigde blizu zemlje jer bi ga tim samo rasprsli na milione manjih delova koji bi zasuli zemlju. mislim da ce samo pokusati da ga skrenu sa putanje na neki nacin. e sad... koliko faktora tu treba predvideti i mogu li to? zato valjda hoce da se oprobaju

Petar

pre 12 godina

@Ovich
Nije neophodno da nuklearna bomba eksplodira u dodiru sa metom. Prilikom fisije emituje se mnogo infracrvene radijacije. U atmosferi ona izaziva zagrevanje vazduha i onu poznatu vatrenu loptu. Ta radijacija bi delovala na kometu (led). Iz istog razloga, meteor bi bio teza meta (silikati ili jos gore nikl-gvozde).
Takodje nije neohodno razoriti metu, samo otapanje materije i njeno odbacivanje bi izazvalo promenu putanje (akcija-reakcija).

Ivan

pre 12 godina

kad su isti ovi ljudi pre par godina gadjali Mesec (i snimali to), moji su se matorci ubili od truda da mi dokazu kako su "neobicne klimatske situacije" bile izazvane upravo tim udarom - bilo bi smesno, da nisu bili dosadni. ko zna sta ce ovo da "promeni", samo ako ga izreklamiraju ko taj fijasko s Mesecom - secam se da se digla mnogo manja prasina od ocekivane, a rezultate snimanja su nam rekli da ocekujemo za 2-3 godine, to ako se neko seti do onda da se to uopste desilo. ipak, kao velikog zaljubiljenika u svakakav sf, raduje me sto ovo, kao rasa, radimo, ovako se uci. bice od nas nesto, malo kasnije :)

...marko

pre 12 godina

Gluposti. Posebno komentar o bombi i skicne ideje. Cak i da uspemo razoriti to telo, pogodili bi nas fragmenti u skoeo celokupnoj pocetnoj masi. Cifre ne lazu :-)Pokazalo se da je jedino realno resenje skretanje tela sa trajektorije upotrebom jonskih motora, solarnog jedra ili tzv gravitacionim motorom. Sa sve tri tehnologije trenutno ne raspolazemo u praksi.

dzigi

pre 12 godina

Mislim da niko sa Zemlje neće lansirati bilo kakvu nuklearnu raketu/bombu van orbite jer je rizik da eksplodira u Zemljinoj orbiti isuviše veliki. Odn. posledice mogu biti vrlo pogubne.
Dok se ne smisli nešto drugo, konvencionalne bombe će biti sasvim dovoljne.

Triput

pre 12 godina

Naučnici iz NASA su počeli da reaguju na vesti koje se pojavljuju preko interneta? Ko će da finansira izgradnju 2 svemirska broda od kojih će jedan biti žrtvovan ne bi li se spasio život kakav poznajemo? A šta će na to reći istraživači koji misle da naučnici ipak reaguju prebrzo i smatraju da nema mesta panici? Kakva vest! Koga slušati: naučnike ili istrazivače? Jedva čekam sledeći petak da vidim šta će dalje da bude!

Byakuya-sama

pre 12 godina

Daj te link za tu kometu što će da udari Zemlju, da bih je proučio i spremio odgovor na nju,odnosno potrebne modifikacije postojećeg SZK sistema

Ovich

pre 12 godina

Kad se sracuna brzina projektila i komete, neverujem da bojeva glava i obicna metalna kugla imaju bas tolike razorne razlike.

Kad bi lansirali bojevu glavu, koliko znam one pucaju pre udarca, meteorit bi bio ostecen stagom explozije te bombe.

Dok metalna kugla, zavisno od brzine i mase, moze i vise stete da nanese tokom udarca.

Petar Srdanovic

pre 12 godina

NASA je vec uspesno gadjala i pogodila kometu tokom misije 'Deep Impact'. Bakarna kugla teska 300 kilograma je udarila u kometu, kako bi se analizom gasova koji nastaju posle udara dobio sastav komete. Ali rezultati udara su bili zapanjujuci. Nacinjen je krater velicina fudbalskog igralista, dubok 10tak metara. E sad zamislite da je umesto kugle bila termonuklearna bojeva glava od 2 MT (ili 'Car bomba' nekadasnjeg SSSR-a od 50MT). MIslim da od komete ne bi ostalo nista.

Petar Srdanovic

pre 12 godina

NASA je vec uspesno gadjala i pogodila kometu tokom misije 'Deep Impact'. Bakarna kugla teska 300 kilograma je udarila u kometu, kako bi se analizom gasova koji nastaju posle udara dobio sastav komete. Ali rezultati udara su bili zapanjujuci. Nacinjen je krater velicina fudbalskog igralista, dubok 10tak metara. E sad zamislite da je umesto kugle bila termonuklearna bojeva glava od 2 MT (ili 'Car bomba' nekadasnjeg SSSR-a od 50MT). MIslim da od komete ne bi ostalo nista.

Triput

pre 12 godina

Naučnici iz NASA su počeli da reaguju na vesti koje se pojavljuju preko interneta? Ko će da finansira izgradnju 2 svemirska broda od kojih će jedan biti žrtvovan ne bi li se spasio život kakav poznajemo? A šta će na to reći istraživači koji misle da naučnici ipak reaguju prebrzo i smatraju da nema mesta panici? Kakva vest! Koga slušati: naučnike ili istrazivače? Jedva čekam sledeći petak da vidim šta će dalje da bude!

Meteor, kometa, asteroid

pre 12 godina

Svaka vam čast kako ste u tri rečenice uspeli isti objekat da nazovete meteor, kometa i asteroid.

Da vas obavestim - to su tri različite stvari, različitog su sastava, brzine, načina kretanja, porekla... Dakle, šta je od toga? Možda da vam pomognem, proverite prvo razliku između pojmova "meteroit" i "meteroid", možda vam pomogne. Auh, sad imamo već pet pojmova, svašta će biti do kraja.

Zbog takvog osnovnog neznanja, ova vest je za mene običan hoax tj. ništa ne verujem. Ako je vest i donekle tačna, pa majku mu staru, barem prevedite korektno.

dzigi

pre 12 godina

Mislim da niko sa Zemlje neće lansirati bilo kakvu nuklearnu raketu/bombu van orbite jer je rizik da eksplodira u Zemljinoj orbiti isuviše veliki. Odn. posledice mogu biti vrlo pogubne.
Dok se ne smisli nešto drugo, konvencionalne bombe će biti sasvim dovoljne.

Byakuya-sama

pre 12 godina

Daj te link za tu kometu što će da udari Zemlju, da bih je proučio i spremio odgovor na nju,odnosno potrebne modifikacije postojećeg SZK sistema

Zvoni negde

pre 12 godina

Auh, Petre Srdanoviću, ti si nešto načuo, ali i nešto gadno pomešao.

Idemo redom. Prvo, nisu ga udarali bakarnom kuglom već omanjim svemirskim brodom.

Drugo, rupa nije tako velika. Treće, kometa je sastavljena od suvog leda, a ne od gvožda. Da je od gvožđa ovaj meteorit bi se verovatno samo raspao i ništa se ne bi desilo.

Četvrto, u svemiru su uslovi bliski vakuumu. Nema udarnog talasa od eksplozije kao na zemlji kroz vazduh. Ako eksplodiraš bilo kakvu bombu na površini komete, uglavnom se ništa neće desiti jer nema udarnog talasa.

Peto, ako je zakopaš pa onda eksplodiraš (kao Brus Vilis onomad), onda umesto jedne velike komete koja ide prema Zemlji dobiješ nekoliko manjih koje idu prema Zemlji, svaka podjedako opasna.

Šesto, mi treba da primetimo kometu oko 30 do 35 godina pre nego što bi uopšte stigli da reagujemo. Sve ispod 30 godina je kasno da bilo šta uradimo.

Sedmo, ako dođe iz pravca Sunca, nema teorije da je primetimo dok ne bude tik pored Zemlje. Pogotovo ako prilazi komad gvožđa ili stena koja ne ostavlja trag kao kada kometu ugreje Sunce.

Ima još mnogo toga... Svi detalji slike i video snimci su na sajtu NASA-e, pa ko hoće da se informiše...

Ovich

pre 12 godina

Kad se sracuna brzina projektila i komete, neverujem da bojeva glava i obicna metalna kugla imaju bas tolike razorne razlike.

Kad bi lansirali bojevu glavu, koliko znam one pucaju pre udarca, meteorit bi bio ostecen stagom explozije te bombe.

Dok metalna kugla, zavisno od brzine i mase, moze i vise stete da nanese tokom udarca.

Stanimir Branimir

pre 12 godina

"Kompletan scenario u velikoj meri podseća na scene viđene u filmu Armagedon". Netačno! Kompletan scenario nema nikakve sličnosti sa onim cirkusom iz Armagedona.

Paranoja

pre 12 godina

A da ovo nije ona šema, kao mi ćemo samo da vršimo neke bezazlene eksperimente, a u stvari kometa predstavlja opasnost a oni neće da naprave paniku?

Petar

pre 12 godina

@Ovich
Nije neophodno da nuklearna bomba eksplodira u dodiru sa metom. Prilikom fisije emituje se mnogo infracrvene radijacije. U atmosferi ona izaziva zagrevanje vazduha i onu poznatu vatrenu loptu. Ta radijacija bi delovala na kometu (led). Iz istog razloga, meteor bi bio teza meta (silikati ili jos gore nikl-gvozde).
Takodje nije neohodno razoriti metu, samo otapanje materije i njeno odbacivanje bi izazvalo promenu putanje (akcija-reakcija).

Ivan

pre 12 godina

kad su isti ovi ljudi pre par godina gadjali Mesec (i snimali to), moji su se matorci ubili od truda da mi dokazu kako su "neobicne klimatske situacije" bile izazvane upravo tim udarom - bilo bi smesno, da nisu bili dosadni. ko zna sta ce ovo da "promeni", samo ako ga izreklamiraju ko taj fijasko s Mesecom - secam se da se digla mnogo manja prasina od ocekivane, a rezultate snimanja su nam rekli da ocekujemo za 2-3 godine, to ako se neko seti do onda da se to uopste desilo. ipak, kao velikog zaljubiljenika u svakakav sf, raduje me sto ovo, kao rasa, radimo, ovako se uci. bice od nas nesto, malo kasnije :)

Dusan

pre 12 godina

ne bi niko normalan slao atomsku bombu da se sudari sa asteroidom nigde blizu zemlje jer bi ga tim samo rasprsli na milione manjih delova koji bi zasuli zemlju. mislim da ce samo pokusati da ga skrenu sa putanje na neki nacin. e sad... koliko faktora tu treba predvideti i mogu li to? zato valjda hoce da se oprobaju

Zemlja zove

pre 12 godina

Ovde se ima posla sa mnogo opasnom svemirskom pojavom. Ona iz recenice u recenicu menja svoja svojstva, kometa, meteor, asteroid...
Ipak mnogo je opasnija ovozemaljska pojava plasiranja dezinformacija i poluistina koje se sve cesce pojavljuju i na najvecim svetskim medijskim kucama a takodje imaju skonost ka naglim promenama svojih svojstava.
Ukoliko dodje do nekakvog pomracenja to ce biti pomracenje uma, ali ta kometa, meteor, asteroid... je izgleda vec prosao a da je ni najveci svetski mediji to nisu ni primetili.

brm

pre 12 godina

Nije isti efekat nuklearne ekplozije u vakuumu i na Zemlji gde postoji određena gustina vazduha i pritisak u njemu. Štaviše, pitanje je da li bi bilo kakva eksplozivna naprava koje koristimo na zemlji uopšte imala i najmanjeg efekta u vakuumu.

Jr

pre 12 godina

@Ovich

Direktan ceoni sudar najbrzeg objekta koji je covjek napravio (Helios 2) sa kometom bi imao energiju 7.33E+12 J sto je malo manje od 2 Kilo Tone. Dosta sporiji ali zbog skoro 14 tona mase, Apolo bi prouzrokovao oslobadjanje 9.30E+13 J ili 22 KT (malo vise od Nagasakija).

ra

pre 12 godina

Majanski kalendar se prekida 21 decembra 2012 godine. Narod sa tako preciznim kalendarom to nebi uradio bez razloga. Ustvari nesto ce se desiti, i to cemo uskoro doziveti, sta god da bude.

IPMUTANT

pre 12 godina

Za ove sa "preciznim majanskim kalendarima":
Znate li mozda koji brojevni sistem su koristile Maje?
Znate li mozda sta je to brojevni sistem?
Sta uopste znaci precizan kalendar?! (WTF?)

...marko

pre 12 godina

Gluposti. Posebno komentar o bombi i skicne ideje. Cak i da uspemo razoriti to telo, pogodili bi nas fragmenti u skoeo celokupnoj pocetnoj masi. Cifre ne lazu :-)Pokazalo se da je jedino realno resenje skretanje tela sa trajektorije upotrebom jonskih motora, solarnog jedra ili tzv gravitacionim motorom. Sa sve tri tehnologije trenutno ne raspolazemo u praksi.

Felix

pre 12 godina

Niko nije rekao da kometa je dva i po puta veca nego zemlja i sto je jos zanimljivije nepravilno se krece. Po sadasnjoj kalkulaciji bice najbliza zemlji 11. septembra ove godine.
Ostaje nam samo da se molimo...

Petar Srdanovic

pre 12 godina

@Zvoni negde
Prvo nije lepo vredjati ljude, a ne potpisati se. Takodje, kad si vec takav strucnjak, sto se stidis svog imena.
Drugo, jeste sonda doletela do komete, ali sam projektil je bila bakarna kugla, zato sto bakar ne postoji na kometi, pa se on moze izostaviti iz snimljenog spektra.
Trece, procenjuje se da je rupa onolika koliko sam napisao
Cetvrto - gde sam ja rekao da je kometa napravljena od gvozdja? Inace kad se vec pozivas na Brusa Vilisa, nauci da se on u filmu spustao na asteroid.
Peto - to sto je vakuum, nema velikog uticaja na nuklearnu eksploziju zbog prirode radijacije koja se emituje. IC radijacija bi otopila veliku kolicinu kometnog leda.
O vremenu prilaska, primecivanja i reagovanja nisam ni pisao, pa ne znam zasto me prozivas.

Inace sve ovo pise na sajtu NASA na koji se pozivas, samo izgleda da ne znas da citas.

http://www.nasa.gov/mission_pages/deepimpact/mission/index.html

Jr

pre 12 godina

Opet malo matematike iz DRUGOG razreda SREDNJE
Najgori slucaj: Da direkt na nas ide halejeva kometa mase 2.20E+14 kg
Da je citava sastavljena od vode (sto je zbog toplotnog kapaciteta od 4.1855 KJ/KgK stvarno najgori slucaj ) da joj je prosjecan temperatura -250C.
Za njeno pretvaranje u paru je potrebno 3.22E+17 KJ - ili jedna explozija od cca 77MT u njenoj unitrasnosti ( manje nego Car Bomba sa trecim stepenom) ili dvije na povrsini.
Reultat bi bilo -.5 mm (ili pola litra) dodatne kise po metru kvadratnom, tj rosica koju ne bi ni osjetili.

Sve to vec imamo - so dont worry, be happy ;)

ra

pre 12 godina

Majanski kalendar se prekida 21 decembra 2012 godine. Narod sa tako preciznim kalendarom to nebi uradio bez razloga. Ustvari nesto ce se desiti, i to cemo uskoro doziveti, sta god da bude.

Petar Srdanovic

pre 12 godina

NASA je vec uspesno gadjala i pogodila kometu tokom misije 'Deep Impact'. Bakarna kugla teska 300 kilograma je udarila u kometu, kako bi se analizom gasova koji nastaju posle udara dobio sastav komete. Ali rezultati udara su bili zapanjujuci. Nacinjen je krater velicina fudbalskog igralista, dubok 10tak metara. E sad zamislite da je umesto kugle bila termonuklearna bojeva glava od 2 MT (ili 'Car bomba' nekadasnjeg SSSR-a od 50MT). MIslim da od komete ne bi ostalo nista.

Ovich

pre 12 godina

Kad se sracuna brzina projektila i komete, neverujem da bojeva glava i obicna metalna kugla imaju bas tolike razorne razlike.

Kad bi lansirali bojevu glavu, koliko znam one pucaju pre udarca, meteorit bi bio ostecen stagom explozije te bombe.

Dok metalna kugla, zavisno od brzine i mase, moze i vise stete da nanese tokom udarca.

Felix

pre 12 godina

Niko nije rekao da kometa je dva i po puta veca nego zemlja i sto je jos zanimljivije nepravilno se krece. Po sadasnjoj kalkulaciji bice najbliza zemlji 11. septembra ove godine.
Ostaje nam samo da se molimo...

brm

pre 12 godina

Nije isti efekat nuklearne ekplozije u vakuumu i na Zemlji gde postoji određena gustina vazduha i pritisak u njemu. Štaviše, pitanje je da li bi bilo kakva eksplozivna naprava koje koristimo na zemlji uopšte imala i najmanjeg efekta u vakuumu.

Byakuya-sama

pre 12 godina

Daj te link za tu kometu što će da udari Zemlju, da bih je proučio i spremio odgovor na nju,odnosno potrebne modifikacije postojećeg SZK sistema

dzigi

pre 12 godina

Mislim da niko sa Zemlje neće lansirati bilo kakvu nuklearnu raketu/bombu van orbite jer je rizik da eksplodira u Zemljinoj orbiti isuviše veliki. Odn. posledice mogu biti vrlo pogubne.
Dok se ne smisli nešto drugo, konvencionalne bombe će biti sasvim dovoljne.

Zvoni negde

pre 12 godina

Auh, Petre Srdanoviću, ti si nešto načuo, ali i nešto gadno pomešao.

Idemo redom. Prvo, nisu ga udarali bakarnom kuglom već omanjim svemirskim brodom.

Drugo, rupa nije tako velika. Treće, kometa je sastavljena od suvog leda, a ne od gvožda. Da je od gvožđa ovaj meteorit bi se verovatno samo raspao i ništa se ne bi desilo.

Četvrto, u svemiru su uslovi bliski vakuumu. Nema udarnog talasa od eksplozije kao na zemlji kroz vazduh. Ako eksplodiraš bilo kakvu bombu na površini komete, uglavnom se ništa neće desiti jer nema udarnog talasa.

Peto, ako je zakopaš pa onda eksplodiraš (kao Brus Vilis onomad), onda umesto jedne velike komete koja ide prema Zemlji dobiješ nekoliko manjih koje idu prema Zemlji, svaka podjedako opasna.

Šesto, mi treba da primetimo kometu oko 30 do 35 godina pre nego što bi uopšte stigli da reagujemo. Sve ispod 30 godina je kasno da bilo šta uradimo.

Sedmo, ako dođe iz pravca Sunca, nema teorije da je primetimo dok ne bude tik pored Zemlje. Pogotovo ako prilazi komad gvožđa ili stena koja ne ostavlja trag kao kada kometu ugreje Sunce.

Ima još mnogo toga... Svi detalji slike i video snimci su na sajtu NASA-e, pa ko hoće da se informiše...

Triput

pre 12 godina

Naučnici iz NASA su počeli da reaguju na vesti koje se pojavljuju preko interneta? Ko će da finansira izgradnju 2 svemirska broda od kojih će jedan biti žrtvovan ne bi li se spasio život kakav poznajemo? A šta će na to reći istraživači koji misle da naučnici ipak reaguju prebrzo i smatraju da nema mesta panici? Kakva vest! Koga slušati: naučnike ili istrazivače? Jedva čekam sledeći petak da vidim šta će dalje da bude!

IPMUTANT

pre 12 godina

Za ove sa "preciznim majanskim kalendarima":
Znate li mozda koji brojevni sistem su koristile Maje?
Znate li mozda sta je to brojevni sistem?
Sta uopste znaci precizan kalendar?! (WTF?)

...marko

pre 12 godina

Gluposti. Posebno komentar o bombi i skicne ideje. Cak i da uspemo razoriti to telo, pogodili bi nas fragmenti u skoeo celokupnoj pocetnoj masi. Cifre ne lazu :-)Pokazalo se da je jedino realno resenje skretanje tela sa trajektorije upotrebom jonskih motora, solarnog jedra ili tzv gravitacionim motorom. Sa sve tri tehnologije trenutno ne raspolazemo u praksi.

Ivan

pre 12 godina

kad su isti ovi ljudi pre par godina gadjali Mesec (i snimali to), moji su se matorci ubili od truda da mi dokazu kako su "neobicne klimatske situacije" bile izazvane upravo tim udarom - bilo bi smesno, da nisu bili dosadni. ko zna sta ce ovo da "promeni", samo ako ga izreklamiraju ko taj fijasko s Mesecom - secam se da se digla mnogo manja prasina od ocekivane, a rezultate snimanja su nam rekli da ocekujemo za 2-3 godine, to ako se neko seti do onda da se to uopste desilo. ipak, kao velikog zaljubiljenika u svakakav sf, raduje me sto ovo, kao rasa, radimo, ovako se uci. bice od nas nesto, malo kasnije :)

Stanimir Branimir

pre 12 godina

"Kompletan scenario u velikoj meri podseća na scene viđene u filmu Armagedon". Netačno! Kompletan scenario nema nikakve sličnosti sa onim cirkusom iz Armagedona.

Zemlja zove

pre 12 godina

Ovde se ima posla sa mnogo opasnom svemirskom pojavom. Ona iz recenice u recenicu menja svoja svojstva, kometa, meteor, asteroid...
Ipak mnogo je opasnija ovozemaljska pojava plasiranja dezinformacija i poluistina koje se sve cesce pojavljuju i na najvecim svetskim medijskim kucama a takodje imaju skonost ka naglim promenama svojih svojstava.
Ukoliko dodje do nekakvog pomracenja to ce biti pomracenje uma, ali ta kometa, meteor, asteroid... je izgleda vec prosao a da je ni najveci svetski mediji to nisu ni primetili.

Meteor, kometa, asteroid

pre 12 godina

Svaka vam čast kako ste u tri rečenice uspeli isti objekat da nazovete meteor, kometa i asteroid.

Da vas obavestim - to su tri različite stvari, različitog su sastava, brzine, načina kretanja, porekla... Dakle, šta je od toga? Možda da vam pomognem, proverite prvo razliku između pojmova "meteroit" i "meteroid", možda vam pomogne. Auh, sad imamo već pet pojmova, svašta će biti do kraja.

Zbog takvog osnovnog neznanja, ova vest je za mene običan hoax tj. ništa ne verujem. Ako je vest i donekle tačna, pa majku mu staru, barem prevedite korektno.

Paranoja

pre 12 godina

A da ovo nije ona šema, kao mi ćemo samo da vršimo neke bezazlene eksperimente, a u stvari kometa predstavlja opasnost a oni neće da naprave paniku?

Petar Srdanovic

pre 12 godina

@Zvoni negde
Prvo nije lepo vredjati ljude, a ne potpisati se. Takodje, kad si vec takav strucnjak, sto se stidis svog imena.
Drugo, jeste sonda doletela do komete, ali sam projektil je bila bakarna kugla, zato sto bakar ne postoji na kometi, pa se on moze izostaviti iz snimljenog spektra.
Trece, procenjuje se da je rupa onolika koliko sam napisao
Cetvrto - gde sam ja rekao da je kometa napravljena od gvozdja? Inace kad se vec pozivas na Brusa Vilisa, nauci da se on u filmu spustao na asteroid.
Peto - to sto je vakuum, nema velikog uticaja na nuklearnu eksploziju zbog prirode radijacije koja se emituje. IC radijacija bi otopila veliku kolicinu kometnog leda.
O vremenu prilaska, primecivanja i reagovanja nisam ni pisao, pa ne znam zasto me prozivas.

Inace sve ovo pise na sajtu NASA na koji se pozivas, samo izgleda da ne znas da citas.

http://www.nasa.gov/mission_pages/deepimpact/mission/index.html

Jr

pre 12 godina

Opet malo matematike iz DRUGOG razreda SREDNJE
Najgori slucaj: Da direkt na nas ide halejeva kometa mase 2.20E+14 kg
Da je citava sastavljena od vode (sto je zbog toplotnog kapaciteta od 4.1855 KJ/KgK stvarno najgori slucaj ) da joj je prosjecan temperatura -250C.
Za njeno pretvaranje u paru je potrebno 3.22E+17 KJ - ili jedna explozija od cca 77MT u njenoj unitrasnosti ( manje nego Car Bomba sa trecim stepenom) ili dvije na povrsini.
Reultat bi bilo -.5 mm (ili pola litra) dodatne kise po metru kvadratnom, tj rosica koju ne bi ni osjetili.

Sve to vec imamo - so dont worry, be happy ;)

Petar

pre 12 godina

@Ovich
Nije neophodno da nuklearna bomba eksplodira u dodiru sa metom. Prilikom fisije emituje se mnogo infracrvene radijacije. U atmosferi ona izaziva zagrevanje vazduha i onu poznatu vatrenu loptu. Ta radijacija bi delovala na kometu (led). Iz istog razloga, meteor bi bio teza meta (silikati ili jos gore nikl-gvozde).
Takodje nije neohodno razoriti metu, samo otapanje materije i njeno odbacivanje bi izazvalo promenu putanje (akcija-reakcija).

Jr

pre 12 godina

@Ovich

Direktan ceoni sudar najbrzeg objekta koji je covjek napravio (Helios 2) sa kometom bi imao energiju 7.33E+12 J sto je malo manje od 2 Kilo Tone. Dosta sporiji ali zbog skoro 14 tona mase, Apolo bi prouzrokovao oslobadjanje 9.30E+13 J ili 22 KT (malo vise od Nagasakija).

Dusan

pre 12 godina

ne bi niko normalan slao atomsku bombu da se sudari sa asteroidom nigde blizu zemlje jer bi ga tim samo rasprsli na milione manjih delova koji bi zasuli zemlju. mislim da ce samo pokusati da ga skrenu sa putanje na neki nacin. e sad... koliko faktora tu treba predvideti i mogu li to? zato valjda hoce da se oprobaju