Život

Subota, 12.03.2011.

14:01

Sve je više zavisnika od igara na sreću

Više od pola miliona građana Nemačke je zavisno od igara na sreću - 3,7 miliona spada u rizičnu grupu, a broj kazina sa automatima u nemačkim gradovima u poslednje četiri godine porastao je za skoro 50 % .

Izvor: Tanjug

Default images

U nemačkim metropolama poput Berlina, Štutgarta i Minhena, novootvorene kockarnice niču kao pečurke posle kiše. Za vlasnike je to lak i unosan posao, jer mušterija, kažu, imaju dovoljno.

To potvrđuju i statistički podaci, prema kojima broj zavisnika od igara na sreću raste vrtoglavom brzinom. Jedan od njih je i Berkant Oto koji živi od državne pomoći.

Za samo jednu godinu je izgubio 10.000 evra. „Prvo sam u automat ubacio 10 centi, pa 20 centi, pa nakon nekog vremena jedan evro, pa 10 evra. Kada bih dobio neku manju sumu, bilo bi mi drago. Opet bih ubacivao novčanice i tako je to krenulo", kaže Oto za nemački državni radio „Dojče vele".

Opasnosti su postali svesni, čini se, i političari. Predsednici vlada 16 nemačkih pokrajina reagovali su zajedničkim sastankom na kome su predložili pooštravanje Zakona o igrama na sreću - na državnom nivou. Konačnu odluku doneće savezna vlada. I dok se čeka odgovor službenog Berlina, pojedine pokrajine već uvode svoje mere.

Pokrajina Berlin je povećala porez na automate. Uvela je i pravilo prema kojem kockarnice ne smeju biti otvorene u blizini centara za mlade, a svaka novootvorena kockarnica mora biti udaljena najmanje pola kilometra od već postojeće.

Pokrajinski premijeri usaglasili su još nekoliko novih oštrijih pravila koje će predati saveznoj vladi na razmatranje. Zahtevaju da svaka igra na automatima ne sme biti kraća od 15 sekundi. Time žele ograničenje dobitka i gubitka. Traži se i uvođenje pravila kojim bi za jedan sat najviše moglo da se dobije 300 evra, a izgubi 48.

Nemački kralj automata, njihov najveći proizvođač Paul Gauzelman, smatra, međutim, da se stvarni problem zavisnika od igara na sreću krije na drugom mestu. On tvrdi da problem predstavljaju ilegalne igre na internetu čije je korišćenje poslednjih godina poraslo za 800 %!

„Naša branša je striktno regulisana zakonima kao nijedna druga. Stalno smo u kontaktu sa političarima, a najčešće pred izbore. Poslanici nam dolaze i traže finansijsku pomoć. Possto sam velikodušan, velikodušno im i pomažem", rekao je on.

Kada je o igrama na sreću reč, zanimljiva je i presuda jednog nemačkog suda u Kelnu koji je nedavno odlučio da lutrije više ne smeju da prodaju srećke korisnicima državne socijalne pomoći. Ostalo je otvoreno pitanje ko će i kako ovu odluku sprovesti u delo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: