Ranohrišćanska grobnica u Nišu

Život

Izvor: B92

Utorak, 26.09.2006.

19:21

Default images

U niškom naselju Jagodin mala, pronađena je ranohrišćanska grobnica sa očuvanim Hristovim monogramom na svodu grobnice, izjavio je agenciji Beta arheolog niškog Instituta za zaštitu spomenika Toni Čerškov.

"Grobnica je iz petog veka, oslikana je freskama izuzetnog koloriteta, a Hristov monogram je prečnika jednog metra, sa lovorovim vencem. Ovo je najbolja grobnica koja je pronađena uopšte", rekao je Čerškov.

On je kazao da do sada nije video da je igde pronađena grobnica sa Hristovim monogramom na svodu. " Prvi put sam video Hristov monogram na svodu sa simbolikom – Hrist nas gleda s neba", rekao je Čerškov.

On je rekao da je grobnica pronađena u ulici Ratka Pavlovića u Nišu i da je u obliku kocke, dimenzija 2,3 m x 2,3 m i visine od 2,25 m,  sa svodom i sa dva grobna mesta.

Grobnica je oslikana freskama na severnom, južnom i istočnom zidu, dok je zapadni zid najoštećeniji. "Grobnica nikada nije pljačkana", rekao je Čerškov i dodao da je ona otkrivena prilikom kopanja temelja za izgradnju privatne kuće i da se nalazi na dubini od tri metra.

(Beta)

Foto: Beta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: