Koliko je kompromis važan za vezu?

Pre nego što se upuste u "avanturu" zajedničkog života, mnogi mladi parovi trebalo bi da iskreno porazgovaraju.

Izvor: B92

Sreda, 09.07.2014.

12:50

Default images

Foto: Unique Hotels/Flickr.com

Dugo zabavljanje, čini se, više nije u modi, pa mnogi mladi parove žele da što pre isprobaju slasti života pod istim krovom. Ali pre nego što se upuste u tu "avanturu", trebalo bi da iskreno porazgovaraju o raznim aspektima zajedničkog života, upozoravaju psiholozi.

Naime, statistički podaci pokazuju da većina veza mladih parova koji su se odlučili za takav korak ne "preživi" prvu godinu zajedničkog života. Svima koji planiraju da naprave ovaj važan korak nudimo nekoliko korisnih saveta, koji će im pomoći da na početku života udvoje izbegnu brojne nesuglasice i svađe koje mogu ugroziti njihovu vezu.

Otvoreno razgovarajte o braku. Iako mnogi veruju da je život udvoje prvi korak ka braku, on ne vodi obavezno ka oltaru, ističu psiholozi. Stoga i pre nego što donesete konačnu odluku, otvoreno razgovarajte o budućnosti. Ako se pokaže da jedno od vas priželjkuje venčanje, dok drugome ono i ne pada na pamet, odustanite, bar zasad, od planova da živite zajedno.

Važno je takođe da oboje iskreno odgovorite na sledeća pitanja: Šta očekuješ od života udvoje? Zašto to želiš? Da li si spreman na kompromise? Samo ukoliko odgovori na sva ova pitanja otkriju da imate iste ciljeve i planove krenite u potragu za stanom.

Dogovorite se kakav stan želite da iznajmite. Vi sebe vidite u potkrovlju višespratnice u centru grada, a vaš partner sanjari o kućici u predgrađu? Kompromis je jedino rešenje! Zato je veoma bitno da se pre nego što krenete u potragu za stanom dogovorite u kakvom prostoru želite da živite, odnosno kakav stan i koji deo grada najviše odgovara vašim trenutnim potrebama. Ali imajte na umu da želje treba da budu realne i u skladu s vašim finansijskim mogućnostima!

Unapred rešite pitanje vođenja finansija. Kad god možete, u kupovinu idite zajedno, a plaćanja kirije i svih drugih zajedničkih troškova podelite na ravne časti.

Dogovorite se i o tome kako želite da uredite stan, jer svako donosi svoju odeću, sportske rekvizite i delove nameštaja za koje je izuzetno vezan. Iako su vam ukusi različiti, ne dozvolite da to bude uzrok vaših prvih svađa i nesuglasica. Budite spremni da malo popustite i partneru dozvolite da deo zajedničkog prostora uredi kako želi.

Život udvoje nameće nove obaveze. Do sada ste imali vremena za izlaske s partnerom, hobi i druženje s porodicom i prijateljima... Ali od sada ćete najviše vremena provoditi zajedno, jer više niste odvojene jedinke, već činite celinu. To, međutim, ne znači da treba u potpunosti da se odreknete sopstvenog slobodnog vremena.

Ali pored finansija, kućne obaveze su, nažalost, najčešći uzrok sukoba među mladim parovima koji žive pod istim krovom. Zato je najbolje da ovaj problem razrešite dogovorom na samom početku zajedničkog života. Ne skupljajte prljav veš za vašim partnerom, ne perite samo vi sudove, rečju, ne tolerišite aljkavost. Sve kućne poslove podelite tako da i jednom i drugom ostane dovoljno slobodnog vremena koje može koristiti kada i kako želi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: