Naučnici uspeli da pokažu da je Ajnštajn pogrešio?

Naučnici u Holandiji uspeli su da naprave veliki pomak u kvantnoj teleportaciji koji bi mogao da opovrgne prigovor Alberta Ajnštajna u vezi sa predstavom kvantnog upetljanja, koji je nazvao “jezivim dešavanjem u daljini”, piše britanski Indipendent.

Život

Izvor: Independent

Subota, 31.05.2014.

13:15

Default images

Objavljujući svoje otkriće u žurnalu “Science”, fizičari sa Kavli instituta Univerziteta Delft, tvrde da su uspeli da pouzdano teleportuju kvantnu informaciju između dva dela dijamanta koja su bila udaljena 3 metra.

Iako u pitanju nije identičan proces teleportaciji predstavljenoj u naučno-fantastičnim filmovima, jedna od autora profesor Ronald Hanson, izjavio je da je moguće da će teleportacija viđena u brojnim filmovima u budućnosti postati realnost.

“Mi smo teleportovali nešto što je bilo u stanju čestice. Ukoliko verujete da mi nismo ništa više od kolekcije atoma koji su na određeni način povezani, onda bi u teoriji bilo moguće teleportovanje sa jednog mesta na drugo. Iako je u praksi ovo malo verovatno, reći da se to nikada neće desiti je izuzetno opasno. Takav vid teleportacije nikada ne bih otpisao pošto ne postoje osnovni zakoni fizike koji bi ovo branili. Ali, ako se to desi, desiće se daleko u budućnosti”, izjavio je Hanson.

Međutim, ovo ne znači da Hansonovo otkriće neće imati efekta na sadašnjost, s obzirom da bi precizna teleportacija kvantne informacije bila ključni korak prema stvaranju kvantnih mreža koje bi bile znatno moćnije od današnjih super-kompjutera.

“Glavna upotreba kvantne teleportacije bila bi kvantna verzija interneta i širenje mreže koju ćemo moći da koristimo da šaljemo kvantne podatke”, tvrdi profesor Hanson.

Sam Ajnštajn sumnjao je u postojanje kvantne isprepletanosti. U pitanju je fenomen u kom su čestice, koje se nalaze na suprotnim krajevima univerzuma, neraskidivo povezane.

Šta god da se desi jednoj, istog trenutka se dešava i drugoj čestici. Međutim, uprkos neprihvatanju mnogih fizičara, ovo je pretpostavljeno teorijama kvantne mehanike mnogo pre nego što su naučnici imali tehnologiju da ih testiraju.

U pitanju je važno otkriće u fizici s obzirom na to da su naučnici uspeli da prebacuju kvantnu informaciju 100 odsto vremena. Ovo je znatno veći uspeh u poređenju sa ranijim eksperimentom koji su sproveli istraživači sa Univerziteta u Merilendu 2009. godine, kada je teleportovana informacija prenešena samo jednom u 100 miliona pokušaja.

Foto: Image courtesy of Victor Habbick / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: