Subota, 31.05.2014.

13:15

Naučnici uspeli da pokažu da je Ajnštajn pogrešio?

Izvor: Independent

Nauènici uspeli da pokažu da je Ajnštajn pogrešio? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

lale

pre 9 godina

boro@ sve je to tacno ali ipak kvantna teorija dopusta teleportaciju na neogranicenu udaljenost u trenutku vremena, jedan od dokaza za to su i sami elektroni koji mogu da se pojave na vise mesta u isto vreme! Postoji nesto o cemu se javno jako malo prica a to su podprostorne frekvencije i nehercianski talasi kao i negativna masa i negativna temperatura... 2012 naucnici u Nemackoj su u laboratoriji prvi put u zvanivnoj istoriji kreirali negativan pritisak gasa sa temperaturom od - 0.1k (negativni kelvin) dobili negativnu masu gasa...

miki

pre 9 godina

Vrlo strucan tekst, razumeju ga oni koji su ucili kvantnu mehaniku, ostali tesko. Zato odvojite tekstove u posebnu rubriku Nauka. Tesla je bio veliki naucnik, ali nema bas nikakve veze sa ovim.

Boro

pre 9 godina

boro@ hvala informaciji i pojašnjenju, vikipedija nije bas relevantan izvor informacija...

...cestice koje se nalaze u kvantnom paru jedna na jednom kraju svemira radi-ponasa se isto kao druga cestica na drugom kraju svemira i to u istom trenutku, dakle informacija izmedju njih se trenutno prenosi...
(lale, 31. maj 2014 21:26)

Tačno je da Vikipedija nije najpouzdanija, ali u slučaju stranica vezanih za nauku (gde nema političkih prepucavanja u toj meri), uglavnom je pristojan izvor opštih podataka. No, na dnu strane postoji i spisak relevantnih referenci, tako da se zainteresovani čitalac može bolje informisati.

Što se tiče prenosa informacije brže od svetlosti, da ponovim: kvantnomehanička zapletenost (niti bilo koji drugi kvantni efekat) NE MOGU da posluže u tu svrhu. Kvantna mehanika je relativistički kauzalna. Evo još jedan link na Vikipediju:

http://en.wikipedia.org/wiki/No-communication_theorem

Ukratko, ako imamo dva udaljena sistema, A i B, i ako izvršimo merenje na sistemu A, stanje tog sistema će se trenutno promeniti, u stanje određeno rezultatom merenja. Ako su A i B u isprepletanom stanju, i stanje sistema B će se trenutno promeniti, i odgovaraće novom stanju sistema A. Ali, ovo samo znači da su stanja dva sistema KORELISANA, a ne i da se prenela informacija. Naime, rezultat merenja na sistemu A je potpuno slučajan, pa je samim tim i stanje sistema B nakon merenja na A potpuno random – nikakva informacija se nije prenela!

Boro

pre 9 godina

Nema potrebe kompikovati jednu jednostavnu cinjenicu - covek je sazdan od atoma u odredjenoj srazmeri i na odredjenim pozicijama (lupam - 60% ugljenika, 15% kiseonika, 10% vodonika...).
U ne tako dalekoj buducnosti cemo izmisliti skener koji moze da iscita tacan raspored atoma kod odredjenog coveka, i te sve informacije da prebaci na udaljenu lokaciju. Tamo cemo imati 'sintetizer', koji ce iz 'magacina atoma' da uzima potrebne sirovine pa da na svaku poziciju stavi identican atom zanima da li se na taj nacin prenosi svest, pamcenje, razmisljanje...?
(Divljačina, 31. maj 2014 16:37)

Ovo je zdravorazumski pogled na teleportaciju: skeniraš sistem (izmeriš sve relevantne osobine), saznaš njegovo stanje i onda uzmeš sirovi material (materiju) i staviš je u to stanje. Ukratko, uradiš coly/paste.

Na žalost, tako nešto ne može se uraditi sa stanjem kvantnog sistema, jer usled Hajzenbergovih relacija neodređenosti, nije moguće proizvoljno tačno saznati nepoznato kvantno stanje. Štaviše, postoji nešto što se zove no-cloning theorem:

http://en.wikipedia.org/wiki/No-cloning_theorem

Zato je mogućnost kvantne teleportacije netrivijalna stvar koja je otkrivena tek 1993. godine: korišćenjem zapletenog (entangled) para, stanje sistema se prenosi sa jedne na drugu, udaljenu, lokaciju, tako da na kraju sistem čije stanje je teleportovano završava u potpuno proizvoljnom (random) stanju.

milojica

pre 9 godina

Po sadržaju komentara reklo bi se da dva ipo čoveka dobro razumeju temu, još pokoji nazire o čemu se tu radi, i bar jedan koji potpuno barata svim relevantnim znanjem o kvantnoj fizici.
Odavno sam izgubio nadu u majčicu Srbiju i njeno školstvo, ali vi... drage kolege, prijatelji, sunarodnici... upravo ste me uverili da još ima nade za nauku u ovoj zemlji, i da postoje oni koji su imuni na površnost, Megatrend diplome, ljudsku glupost.
Hvala vam.

A ostalima hvala na vickastim, smehotresnim, sakrkastičnim komentarima. To vam je bila namera, ne?
Slatko ste me nasmejali.
Naročito su smešni ovi vicevi o veri i bogu.

Za prost narod kojem nije jasno o čemu se radi u ovom članku:
Ukratko, čika naučnici su uspeli da "upare" dve čestice (recimo elektrone), i da manipulisanjem prve, onu drugu iz "para" nateraju da se ponaša isto, a bez neke veze koja se može detektovati između čestica.
Ostaje da se vidi da li se ova pojava prostire brzinom svetlosti (najveća brzina kretanja u našem univerzumu), ili se manipulacija jedne prenosi na drugu bez ikakvog kašnjenja.
A šta to znači za obične smrtnike?
Ako je ovo drugo tačno, onda ćemo jednog dana moći da vodimo razgovor u realnom vremenu sa nekim ko se nalazi recimo u orbiti oko Jupitera, umesto da imamo 20-40 minuta kašnjenja u trenutno aktuelnoj radio komunikaciji.
Takođe bi smo jednog dana mogli da imamo savršeno bezbednu komunikaciju između dva uređaja na internetu, jer takav vid komunikacije bi bilo nemoguće špijunirati.

Tata Brada

pre 9 godina

Međutim, nisu ni dokazane nijednim eksperimentom. Zato se to i dalje zove - teorija! Kada se dokaže, promeniće ime u zakon (ili tako nekako).
(Zoran Janković, 31. maj 2014 21:12)

Dragi Zorane, ti ne da ne znas nista o Ajnstajnovoj teoriji relativnosti (opstoj i posebnoj), ti ne znas cak ni STA je to naucna teorija!
Ako ikada budes pozeleo da saznas nesto o nauci, moraces prvo da zaboravis sve ovo sto "znas", pa da tek onda krenes polako, od pocetka - pa dokle doguras...

Zoran Janković

pre 9 godina

"Ajnstajnove teorije su opšta i specijalna teorija relativnosti. Nisu pobijene nijednim eksperimentom, a bilo je na hiljade pokušaja."

Međutim, nisu ni dokazane nijednim eksperimentom. Zato se to i dalje zove - teorija! Kada se dokaže, promeniće ime u zakon (ili tako nekako).

Mile

pre 9 godina

Ja se slazem s tobom. Samo sto mnogi ateisti boga dozivljavaju kao nekog bradonju sa rukama i nogama, pa im zato nije jasno sta si ti hteo da kazes, otuda imas toliko minusa...
(Miloje, 31. maj 2014 18:24)

“Po tom reče Bog: da načinimo čoveka po Svojemu obličju, kao što smo Mi...” (množina). “I stvori Bog čoveka po obličju Svojemu.
Jel ti to pravis neku novu versku zajednicu, jer po standardnom hriscanstvu covek ima boziji lik?

lale

pre 9 godina

boro@ hvala informaciji i pojašnjenju, vikipedija nije bas relevantan izvor informacija jer tamo moze svako da pise bez kontrole verodostojnosti!! prema kvantnoj teoriji i dosadasnjih eksperimenata sve cestice u svemiru su neraskidivo povezane bez obzira na udaljenost, tako da cestice koje se nalaze u kvantnom paru jedna na jednom kraju svemira radi-ponasa se isto kao druga cestica na drugom kraju svemira i to u istom trenutku, dakle informacija izmedju njih se trenutno prenosi bez obzira na udaljenost, prostor i vreme kakv mi poznajemo ne utice na prenos te informacije! Elektroni su veoma zanimljo cestice zato sto imaju mogucnost da se u istom trenutku pojave na vise mesta oko atoma a to znaci da na njihovo kretanje ne utice vreme...

L.RonH.

pre 9 godina

Citajuci komentare (ne samo ovde, svuda i na svim jezicima koje razumem), pitam se koliko je popularizacija nauke dobra stvar. Mozda je bolje da prosecan covek ne zna nista o svemu ovome i da ne popunjava praznine u znanju sa sopstvenim izmisljotinama. Plasim se da buducnost religije lezi u pogresnom tumacenju naucnih eksperimenata i da ce nasa deca da kolju jedni druge zbog "superstring theory" i "god particle" (pogresnih) tumacenja.

IT-er

pre 9 godina

Dvadeset drugog juna 1943. godine, u devet sati ujutro ...
Ovo napred je uradio NIKOLA TESLA.
(Branko, 31. maj 2014 14:03)

Nikola Tesla je umro na pravoslavni Bozic, 7. januara 1943.
Ne valja ti teorija!

djadja23

pre 9 godina

Najveća moguća brzina je brzina misli, a ne brzina svetlosti. Ali ne misle svi podjednako brzo! Onaj koji misli najbrže u ovom delu Univerzuma, taj kreira našu realnost. Univerzum je samoregulišući sistem u kome entiteti višeg reda određuju sudbinu entiteta nižeg reda. U hijerarhiji možete da se uzdignete samo produhovljavanjem i jačanjem karaktera. Odatle potiču i snaga (dubina) i brzina misli. U ovom smislu smo mi Srbi, kao narod, posebni, jer ne samo da svetu treba da pokažemo da Ajnštajn nije bio u pravu, treba da im pokaženo da će religija i nauka naći zajednički odgovor kroz duh Svetosavlja i rad i delo Nikole Tesle.

Miloje

pre 9 godina

Ovde lezi odgovor na sve neresene tajne i nauke i vere. Dokaz Boga za bezboznike. Bog i nauka covecanstva idu zajedno. Uskoro...
(Nenad, 31. maj 2014 14:19)
Ja se slazem s tobom. Samo sto mnogi ateisti boga dozivljavaju kao nekog bradonju sa rukama i nogama, pa im zato nije jasno sta si ti hteo da kazes, otuda imas toliko minusa...

Mrtvac

pre 9 godina

Nista ovde nije receno. Kako su izvrsili tu kvantnu teleportaciju? Kvantna upljetenost je poznata odavno i nema veze sa Anstajnom. Pretpostavljalo se da ona ima neke veze sa time da je Univerzum ustvari 3D hologram ali koliko sad vidim to nema veze sa time?

Ozz

pre 9 godina

Covjek nije skup nezavisnih cestica, zato se nikada necemo fizicki moci teleportovati. Kada se jednom razgradimo na te cestice-nema nam povratka. Priroda je cudo. Sa druge strane, nase misli su elektronski impulsi koji bi mozda i mogli da se teleportuju. Ali, i to je "visa matematika/fizika".

Srpski Ajnstajn

pre 9 godina

ako nasi Srbi demokrate,evropejici(inace oni su skolovani svi i mnogo IQ obdareni) kazu da HARRP ne postoji,da je sve to teorija zavere,da se njime ne moze kontrolisati vreme.
onda je i teleportacija nemoguca

znaci ako oni tako kazu,tako je,da znate

objašnjenje

pre 9 godina

Evo da objasnim šta se zapravo ovde dešava. Prvo, Ajnštajnova teorija koju ovde pokušavaju da obore je da je najveća brzina brzina svetlosti. Kako će to da urade? Tako što su 2 čestice (u ovom slučaju 2 elektrona) doveli u stanje tzv. "kvantne isprepletenosti" (quantum entanglement) gde ako promenite stanje jedne čestice (npr. spin elektrona), odmah se menja i stanje druge "povezane" čestice. Planiraju da ponove ovaj eksperiment na većem rastojanju, i ako uspeju, i promena se desi trenutno, eto dokaza da informacija može da se prenese brže od brzine svetlosti, što bi značilo da tvrdnja da je brzina svetlosti najveća moguća, nije tačna.

iva

pre 9 godina

Ajnstajn nije pogresio u vezi entanglement-a, on je samo verovao da ta kontraintuitivna pojava ima neko tajno intuitivno objasnjenje koje mi ne vidimo, da postoje neki skriveni tockici koji se vrte i sredjuju stvari. Nase danasnje shvatanje kvantne mehanike je da ti tockici ne mogu da postoje, odnosno vremenom je prihvacena Bohr-ova interpretacija, i skorasnji ekeperimenti ne daju nikakav razlog da se ona preispita. Na neki nacin Ajnstajn se nije pomirio sa granicama Bohr-ove interpretacije, koja kaze da postoji sustinsko ogranicenje na ono sto mozemo da saznamo o nekom sistemu - on je smatrao da mi to prosto nismo shvatili, a ne da u prirodi postoji nesto sto nas sprecava da shvatimo. Ispostavilo se da postoji. Ajnstajnovo "protivljenje" kvantnoj mehanici je otprilike protivljenje koje svaki "zdrav razum" ima kad se suoci sa tom kontraintuitivnom teorijom. Reci da je "pogresio" a da ga je neki tu Pera "ispravio" je totalno senzacionalisticki. Ako ga je neko "ispravio" bili su to Bohr i Hajzenberg.

Milenko

pre 9 godina

Ispred svega treba razumeti: čovek razume i voli ono i onako kako on vidi. A da li je to baš tako u stvarnosti. Uzmite neku protezu za oči ili mozak pa ćete "videti" koliko se ta slika razlikuje od one koju vidimo bez toga. Možda bi mogli da "pitamo" crva iz drveta ili glistu, zmiju, muvu... kako svet izgleda njima.

Boro

pre 9 godina

Institut SETI koji slusa radio i druge frekvencije nebili uhvatio neki signal od vanzemaljaca dzabe radi to jer nece uhvatiti nista!!!! Ako postoje napredne rasr u svemiru one sigurno za medjuzvezdanu komunikaciju koriste kvantnu teleportaciju zato sto ona nije ogranivena vremenom i prostorom, u prevodu informacije putuju mnogo brze od svetlosti sta vise putuju trenutnom brzinom
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (lale, 31. maj 2014 13:36)

Quantum entanglement, odnosno kvantna isprepletanost (inače, rekao bih dobar prevod), jeste resurs za mnoge informacione protokole (pomenuta kvantna teleportacija, kvantna kriptografija, itd.). Koristeći kvantne zakone, ti protokoli često imaju bolje performanse (sigurniji su, brži, ...) od standardnih protokola koji su bazirani na zakonima klasične fizike.

No, i u okviru kvantne mehanike, informacija se ne može prenositi brže od svetlosti! Kvantna mehanika jeste u nekom smislu nelokalna, ali ne dozvoljava trenutnu komunikaciju.

http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_nonlocality

Konkretno, da bi sproveli protokol kvantne teleportacije, pored para kvantno isprepletanih čestica, potrebno je da klasičnim kanalom prenesemo informaciju o rezultatu lokalnog merenja iz jedne u drugu, prstorno udaljenu, lokaciju. Taj prenos je ograničen brzinom svetlosti.

http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_teleportation

Divljačina

pre 9 godina

Nema potrebe kompikovati jednu jednostavnu cinjenicu - covek je sazdan od atoma u odredjenoj srazmeri i na odredjenim pozicijama (lupam - 60% ugljenika, 15% kiseonika, 10% vodonika...).
U ne tako dalekoj buducnosti cemo izmisliti skener koji moze da iscita tacan raspored atoma kod odredjenog coveka, i te sve informacije da prebaci na udaljenu lokaciju. Tamo cemo imati 'sintetizer', koji ce iz 'magacina atoma' da uzima potrebne sirovine pa da na svaku poziciju stavi identican atom kao kod originala sa pocetne lokacije, i to je to. Fizicki smo preneli coveka na drugo mesto, samo me zanima da li se na taj nacin prenosi svest, pamcenje, razmisljanje...?

Burazi jači od cele kafane

pre 9 godina

Ajnstajnove teorije su opšta i specijalna teorija relativnosti. Nisu pobijene nijednim eksperimentom, a bilo je na hiljade pokušaja.

Ajnštajn nije verovao u neke implikacije kvantne teorije i to nije neko novo otkriće. Odavno se zna da je Ajnštajn,što se toga tiče - u krivu.

h1ghwaymen

pre 9 godina

Dakle svi do sada su Verovali u Ajnstajnove teorije, sto od njih pravi vernike. Nauka se trudi da bude egzaktna ali to nikada nece biti jer joj priroda nece dozvoliti, zato bolje verujte u apstraktno.

bobypack

pre 9 godina

Zaita egzistiramo u spektakularnom univerzumu, punom raznovrsnih mogućnosti. Možda već za desetak godina na scenu stupaju kvantni računari a onda... "Nebo je granica!"

KKKK

pre 9 godina

Cekamo prvog citaoca koji ce zdravom seljackom logikom da opovrgne ovo otkrice, i da svojim sokolovim okom raskrinka prevaru da je ovo snimano u studiju u arizoni i da promaja leluja levu elementarnu cesticu.

daaa

pre 9 godina

Znači atomi i subatomske čestice su kao i neki skup nula i jedinica u binarnom sistemu koji daju neku informaciju. To znači da nije ni važno da li mi živimo u stvarnosti ili je sve savršena iluzija. Mi smo samo skup nekih informacija što znači da bi brzinom svetlosti mogli da se premeštamo sa jednog mesta na drugi teleportacijom.

efekat: negativ

pre 9 godina

Još jednom...život ne imitira umetnost, nego umetnost imitira život. Ako smo nešto videli u filmu znači da to već postoji, a ne obrnuto, prvo smo videli u filmu nečiju "fantaziju" pa onda idemo ka tome da se to i napravi. Jedini je fazon što bi sve što već postoji kao tehnologija moglo da izazove veliki šok tj. haos čovečanstvu, pa se prvo usađuje u podsvest putem filmova.

Branko

pre 9 godina

Dvadeset drugog juna 1943. godine, u devet sati ujutro, u filadelfijskom mornarickom brodogradilistu, izdana je naredba da se ukljuce cetiri elektromagnetna generatora koji ce pokrenuti Vremenski Nulti Generator.
Magloviti, zelenkasti oblak počeo je da okružuje razarač USS Eldridge (DE 173). Kamere vojnih snimatelja i oči naučnika i vođa projekata nisu se odvajale od vojnog broda. Zaglušujuća buka generatora naglo se utišala. Razarač je nestao sa vidika.
Dvadeset minuta kasnije 'Eldridge' se ponovo pojavljuje. Posada broda je u šoku. Govore da su mogli videti jedni druge, ali ne i brod. Pojedinci govore da su padali sa palube i histerično se smejali. Nekolicina je izjavila da su na kratko videli drugu luku, Norfolk bazu, da bi se sa vraćanjem oblaka, ponovo našli u Filadelfiji.
Tri meseca kasnije, eksperiment je ponovljen. Ovaj put sa novom posadom. Razarač ubrzo nestaje. I pojavljuje se. I nestaje, ovaj put bez vidljivog razloga i paljenja generatora. Kada se ponovo pojavio, pokazalo se da je posada pretrpela strašne posledice: neki su nestali da se više nikada ne vrate, neki su dobili teške opekotine, nekolicina je završila u ludnicama...
Ovo napred je uradio NIKOLA TESLA.

lale

pre 9 godina

Institut SETI koji slusa radio i druge frekvencije nebili uhvatio neki signal od vanzemaljaca dzabe radi to jer nece uhvatiti nista!!!! Ako postoje napredne rasr u svemiru one sigurno za medjuzvezdanu komunikaciju koriste kvantnu teleportaciju zato sto ona nije ogranivena vremenom i prostorom, u prevodu informacije putuju mnogo brze od svetlosti sta vise putuju trenutnom brzinom

KKKK

pre 9 godina

Cekamo prvog citaoca koji ce zdravom seljackom logikom da opovrgne ovo otkrice, i da svojim sokolovim okom raskrinka prevaru da je ovo snimano u studiju u arizoni i da promaja leluja levu elementarnu cesticu.

Burazi jači od cele kafane

pre 9 godina

Ajnstajnove teorije su opšta i specijalna teorija relativnosti. Nisu pobijene nijednim eksperimentom, a bilo je na hiljade pokušaja.

Ajnštajn nije verovao u neke implikacije kvantne teorije i to nije neko novo otkriće. Odavno se zna da je Ajnštajn,što se toga tiče - u krivu.

bobypack

pre 9 godina

Zaita egzistiramo u spektakularnom univerzumu, punom raznovrsnih mogućnosti. Možda već za desetak godina na scenu stupaju kvantni računari a onda... "Nebo je granica!"

objašnjenje

pre 9 godina

Evo da objasnim šta se zapravo ovde dešava. Prvo, Ajnštajnova teorija koju ovde pokušavaju da obore je da je najveća brzina brzina svetlosti. Kako će to da urade? Tako što su 2 čestice (u ovom slučaju 2 elektrona) doveli u stanje tzv. "kvantne isprepletenosti" (quantum entanglement) gde ako promenite stanje jedne čestice (npr. spin elektrona), odmah se menja i stanje druge "povezane" čestice. Planiraju da ponove ovaj eksperiment na većem rastojanju, i ako uspeju, i promena se desi trenutno, eto dokaza da informacija može da se prenese brže od brzine svetlosti, što bi značilo da tvrdnja da je brzina svetlosti najveća moguća, nije tačna.

lale

pre 9 godina

Institut SETI koji slusa radio i druge frekvencije nebili uhvatio neki signal od vanzemaljaca dzabe radi to jer nece uhvatiti nista!!!! Ako postoje napredne rasr u svemiru one sigurno za medjuzvezdanu komunikaciju koriste kvantnu teleportaciju zato sto ona nije ogranivena vremenom i prostorom, u prevodu informacije putuju mnogo brze od svetlosti sta vise putuju trenutnom brzinom

iva

pre 9 godina

Ajnstajn nije pogresio u vezi entanglement-a, on je samo verovao da ta kontraintuitivna pojava ima neko tajno intuitivno objasnjenje koje mi ne vidimo, da postoje neki skriveni tockici koji se vrte i sredjuju stvari. Nase danasnje shvatanje kvantne mehanike je da ti tockici ne mogu da postoje, odnosno vremenom je prihvacena Bohr-ova interpretacija, i skorasnji ekeperimenti ne daju nikakav razlog da se ona preispita. Na neki nacin Ajnstajn se nije pomirio sa granicama Bohr-ove interpretacije, koja kaze da postoji sustinsko ogranicenje na ono sto mozemo da saznamo o nekom sistemu - on je smatrao da mi to prosto nismo shvatili, a ne da u prirodi postoji nesto sto nas sprecava da shvatimo. Ispostavilo se da postoji. Ajnstajnovo "protivljenje" kvantnoj mehanici je otprilike protivljenje koje svaki "zdrav razum" ima kad se suoci sa tom kontraintuitivnom teorijom. Reci da je "pogresio" a da ga je neki tu Pera "ispravio" je totalno senzacionalisticki. Ako ga je neko "ispravio" bili su to Bohr i Hajzenberg.

Branko

pre 9 godina

Dvadeset drugog juna 1943. godine, u devet sati ujutro, u filadelfijskom mornarickom brodogradilistu, izdana je naredba da se ukljuce cetiri elektromagnetna generatora koji ce pokrenuti Vremenski Nulti Generator.
Magloviti, zelenkasti oblak počeo je da okružuje razarač USS Eldridge (DE 173). Kamere vojnih snimatelja i oči naučnika i vođa projekata nisu se odvajale od vojnog broda. Zaglušujuća buka generatora naglo se utišala. Razarač je nestao sa vidika.
Dvadeset minuta kasnije 'Eldridge' se ponovo pojavljuje. Posada broda je u šoku. Govore da su mogli videti jedni druge, ali ne i brod. Pojedinci govore da su padali sa palube i histerično se smejali. Nekolicina je izjavila da su na kratko videli drugu luku, Norfolk bazu, da bi se sa vraćanjem oblaka, ponovo našli u Filadelfiji.
Tri meseca kasnije, eksperiment je ponovljen. Ovaj put sa novom posadom. Razarač ubrzo nestaje. I pojavljuje se. I nestaje, ovaj put bez vidljivog razloga i paljenja generatora. Kada se ponovo pojavio, pokazalo se da je posada pretrpela strašne posledice: neki su nestali da se više nikada ne vrate, neki su dobili teške opekotine, nekolicina je završila u ludnicama...
Ovo napred je uradio NIKOLA TESLA.

daaa

pre 9 godina

Znači atomi i subatomske čestice su kao i neki skup nula i jedinica u binarnom sistemu koji daju neku informaciju. To znači da nije ni važno da li mi živimo u stvarnosti ili je sve savršena iluzija. Mi smo samo skup nekih informacija što znači da bi brzinom svetlosti mogli da se premeštamo sa jednog mesta na drugi teleportacijom.

IT-er

pre 9 godina

Dvadeset drugog juna 1943. godine, u devet sati ujutro ...
Ovo napred je uradio NIKOLA TESLA.
(Branko, 31. maj 2014 14:03)

Nikola Tesla je umro na pravoslavni Bozic, 7. januara 1943.
Ne valja ti teorija!

Divljačina

pre 9 godina

Nema potrebe kompikovati jednu jednostavnu cinjenicu - covek je sazdan od atoma u odredjenoj srazmeri i na odredjenim pozicijama (lupam - 60% ugljenika, 15% kiseonika, 10% vodonika...).
U ne tako dalekoj buducnosti cemo izmisliti skener koji moze da iscita tacan raspored atoma kod odredjenog coveka, i te sve informacije da prebaci na udaljenu lokaciju. Tamo cemo imati 'sintetizer', koji ce iz 'magacina atoma' da uzima potrebne sirovine pa da na svaku poziciju stavi identican atom kao kod originala sa pocetne lokacije, i to je to. Fizicki smo preneli coveka na drugo mesto, samo me zanima da li se na taj nacin prenosi svest, pamcenje, razmisljanje...?

h1ghwaymen

pre 9 godina

Dakle svi do sada su Verovali u Ajnstajnove teorije, sto od njih pravi vernike. Nauka se trudi da bude egzaktna ali to nikada nece biti jer joj priroda nece dozvoliti, zato bolje verujte u apstraktno.

Milenko

pre 9 godina

Ispred svega treba razumeti: čovek razume i voli ono i onako kako on vidi. A da li je to baš tako u stvarnosti. Uzmite neku protezu za oči ili mozak pa ćete "videti" koliko se ta slika razlikuje od one koju vidimo bez toga. Možda bi mogli da "pitamo" crva iz drveta ili glistu, zmiju, muvu... kako svet izgleda njima.

Tata Brada

pre 9 godina

Međutim, nisu ni dokazane nijednim eksperimentom. Zato se to i dalje zove - teorija! Kada se dokaže, promeniće ime u zakon (ili tako nekako).
(Zoran Janković, 31. maj 2014 21:12)

Dragi Zorane, ti ne da ne znas nista o Ajnstajnovoj teoriji relativnosti (opstoj i posebnoj), ti ne znas cak ni STA je to naucna teorija!
Ako ikada budes pozeleo da saznas nesto o nauci, moraces prvo da zaboravis sve ovo sto "znas", pa da tek onda krenes polako, od pocetka - pa dokle doguras...

efekat: negativ

pre 9 godina

Još jednom...život ne imitira umetnost, nego umetnost imitira život. Ako smo nešto videli u filmu znači da to već postoji, a ne obrnuto, prvo smo videli u filmu nečiju "fantaziju" pa onda idemo ka tome da se to i napravi. Jedini je fazon što bi sve što već postoji kao tehnologija moglo da izazove veliki šok tj. haos čovečanstvu, pa se prvo usađuje u podsvest putem filmova.

Boro

pre 9 godina

Institut SETI koji slusa radio i druge frekvencije nebili uhvatio neki signal od vanzemaljaca dzabe radi to jer nece uhvatiti nista!!!! Ako postoje napredne rasr u svemiru one sigurno za medjuzvezdanu komunikaciju koriste kvantnu teleportaciju zato sto ona nije ogranivena vremenom i prostorom, u prevodu informacije putuju mnogo brze od svetlosti sta vise putuju trenutnom brzinom
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (lale, 31. maj 2014 13:36)

Quantum entanglement, odnosno kvantna isprepletanost (inače, rekao bih dobar prevod), jeste resurs za mnoge informacione protokole (pomenuta kvantna teleportacija, kvantna kriptografija, itd.). Koristeći kvantne zakone, ti protokoli često imaju bolje performanse (sigurniji su, brži, ...) od standardnih protokola koji su bazirani na zakonima klasične fizike.

No, i u okviru kvantne mehanike, informacija se ne može prenositi brže od svetlosti! Kvantna mehanika jeste u nekom smislu nelokalna, ali ne dozvoljava trenutnu komunikaciju.

http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_nonlocality

Konkretno, da bi sproveli protokol kvantne teleportacije, pored para kvantno isprepletanih čestica, potrebno je da klasičnim kanalom prenesemo informaciju o rezultatu lokalnog merenja iz jedne u drugu, prstorno udaljenu, lokaciju. Taj prenos je ograničen brzinom svetlosti.

http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_teleportation

milojica

pre 9 godina

Po sadržaju komentara reklo bi se da dva ipo čoveka dobro razumeju temu, još pokoji nazire o čemu se tu radi, i bar jedan koji potpuno barata svim relevantnim znanjem o kvantnoj fizici.
Odavno sam izgubio nadu u majčicu Srbiju i njeno školstvo, ali vi... drage kolege, prijatelji, sunarodnici... upravo ste me uverili da još ima nade za nauku u ovoj zemlji, i da postoje oni koji su imuni na površnost, Megatrend diplome, ljudsku glupost.
Hvala vam.

A ostalima hvala na vickastim, smehotresnim, sakrkastičnim komentarima. To vam je bila namera, ne?
Slatko ste me nasmejali.
Naročito su smešni ovi vicevi o veri i bogu.

Za prost narod kojem nije jasno o čemu se radi u ovom članku:
Ukratko, čika naučnici su uspeli da "upare" dve čestice (recimo elektrone), i da manipulisanjem prve, onu drugu iz "para" nateraju da se ponaša isto, a bez neke veze koja se može detektovati između čestica.
Ostaje da se vidi da li se ova pojava prostire brzinom svetlosti (najveća brzina kretanja u našem univerzumu), ili se manipulacija jedne prenosi na drugu bez ikakvog kašnjenja.
A šta to znači za obične smrtnike?
Ako je ovo drugo tačno, onda ćemo jednog dana moći da vodimo razgovor u realnom vremenu sa nekim ko se nalazi recimo u orbiti oko Jupitera, umesto da imamo 20-40 minuta kašnjenja u trenutno aktuelnoj radio komunikaciji.
Takođe bi smo jednog dana mogli da imamo savršeno bezbednu komunikaciju između dva uređaja na internetu, jer takav vid komunikacije bi bilo nemoguće špijunirati.

Miloje

pre 9 godina

Ovde lezi odgovor na sve neresene tajne i nauke i vere. Dokaz Boga za bezboznike. Bog i nauka covecanstva idu zajedno. Uskoro...
(Nenad, 31. maj 2014 14:19)
Ja se slazem s tobom. Samo sto mnogi ateisti boga dozivljavaju kao nekog bradonju sa rukama i nogama, pa im zato nije jasno sta si ti hteo da kazes, otuda imas toliko minusa...

djadja23

pre 9 godina

Najveća moguća brzina je brzina misli, a ne brzina svetlosti. Ali ne misle svi podjednako brzo! Onaj koji misli najbrže u ovom delu Univerzuma, taj kreira našu realnost. Univerzum je samoregulišući sistem u kome entiteti višeg reda određuju sudbinu entiteta nižeg reda. U hijerarhiji možete da se uzdignete samo produhovljavanjem i jačanjem karaktera. Odatle potiču i snaga (dubina) i brzina misli. U ovom smislu smo mi Srbi, kao narod, posebni, jer ne samo da svetu treba da pokažemo da Ajnštajn nije bio u pravu, treba da im pokaženo da će religija i nauka naći zajednički odgovor kroz duh Svetosavlja i rad i delo Nikole Tesle.

Mile

pre 9 godina

Ja se slazem s tobom. Samo sto mnogi ateisti boga dozivljavaju kao nekog bradonju sa rukama i nogama, pa im zato nije jasno sta si ti hteo da kazes, otuda imas toliko minusa...
(Miloje, 31. maj 2014 18:24)

“Po tom reče Bog: da načinimo čoveka po Svojemu obličju, kao što smo Mi...” (množina). “I stvori Bog čoveka po obličju Svojemu.
Jel ti to pravis neku novu versku zajednicu, jer po standardnom hriscanstvu covek ima boziji lik?

Ozz

pre 9 godina

Covjek nije skup nezavisnih cestica, zato se nikada necemo fizicki moci teleportovati. Kada se jednom razgradimo na te cestice-nema nam povratka. Priroda je cudo. Sa druge strane, nase misli su elektronski impulsi koji bi mozda i mogli da se teleportuju. Ali, i to je "visa matematika/fizika".

Zoran Janković

pre 9 godina

"Ajnstajnove teorije su opšta i specijalna teorija relativnosti. Nisu pobijene nijednim eksperimentom, a bilo je na hiljade pokušaja."

Međutim, nisu ni dokazane nijednim eksperimentom. Zato se to i dalje zove - teorija! Kada se dokaže, promeniće ime u zakon (ili tako nekako).

Srpski Ajnstajn

pre 9 godina

ako nasi Srbi demokrate,evropejici(inace oni su skolovani svi i mnogo IQ obdareni) kazu da HARRP ne postoji,da je sve to teorija zavere,da se njime ne moze kontrolisati vreme.
onda je i teleportacija nemoguca

znaci ako oni tako kazu,tako je,da znate

L.RonH.

pre 9 godina

Citajuci komentare (ne samo ovde, svuda i na svim jezicima koje razumem), pitam se koliko je popularizacija nauke dobra stvar. Mozda je bolje da prosecan covek ne zna nista o svemu ovome i da ne popunjava praznine u znanju sa sopstvenim izmisljotinama. Plasim se da buducnost religije lezi u pogresnom tumacenju naucnih eksperimenata i da ce nasa deca da kolju jedni druge zbog "superstring theory" i "god particle" (pogresnih) tumacenja.

Boro

pre 9 godina

boro@ hvala informaciji i pojašnjenju, vikipedija nije bas relevantan izvor informacija...

...cestice koje se nalaze u kvantnom paru jedna na jednom kraju svemira radi-ponasa se isto kao druga cestica na drugom kraju svemira i to u istom trenutku, dakle informacija izmedju njih se trenutno prenosi...
(lale, 31. maj 2014 21:26)

Tačno je da Vikipedija nije najpouzdanija, ali u slučaju stranica vezanih za nauku (gde nema političkih prepucavanja u toj meri), uglavnom je pristojan izvor opštih podataka. No, na dnu strane postoji i spisak relevantnih referenci, tako da se zainteresovani čitalac može bolje informisati.

Što se tiče prenosa informacije brže od svetlosti, da ponovim: kvantnomehanička zapletenost (niti bilo koji drugi kvantni efekat) NE MOGU da posluže u tu svrhu. Kvantna mehanika je relativistički kauzalna. Evo još jedan link na Vikipediju:

http://en.wikipedia.org/wiki/No-communication_theorem

Ukratko, ako imamo dva udaljena sistema, A i B, i ako izvršimo merenje na sistemu A, stanje tog sistema će se trenutno promeniti, u stanje određeno rezultatom merenja. Ako su A i B u isprepletanom stanju, i stanje sistema B će se trenutno promeniti, i odgovaraće novom stanju sistema A. Ali, ovo samo znači da su stanja dva sistema KORELISANA, a ne i da se prenela informacija. Naime, rezultat merenja na sistemu A je potpuno slučajan, pa je samim tim i stanje sistema B nakon merenja na A potpuno random – nikakva informacija se nije prenela!

Mrtvac

pre 9 godina

Nista ovde nije receno. Kako su izvrsili tu kvantnu teleportaciju? Kvantna upljetenost je poznata odavno i nema veze sa Anstajnom. Pretpostavljalo se da ona ima neke veze sa time da je Univerzum ustvari 3D hologram ali koliko sad vidim to nema veze sa time?

lale

pre 9 godina

boro@ hvala informaciji i pojašnjenju, vikipedija nije bas relevantan izvor informacija jer tamo moze svako da pise bez kontrole verodostojnosti!! prema kvantnoj teoriji i dosadasnjih eksperimenata sve cestice u svemiru su neraskidivo povezane bez obzira na udaljenost, tako da cestice koje se nalaze u kvantnom paru jedna na jednom kraju svemira radi-ponasa se isto kao druga cestica na drugom kraju svemira i to u istom trenutku, dakle informacija izmedju njih se trenutno prenosi bez obzira na udaljenost, prostor i vreme kakv mi poznajemo ne utice na prenos te informacije! Elektroni su veoma zanimljo cestice zato sto imaju mogucnost da se u istom trenutku pojave na vise mesta oko atoma a to znaci da na njihovo kretanje ne utice vreme...

Boro

pre 9 godina

Nema potrebe kompikovati jednu jednostavnu cinjenicu - covek je sazdan od atoma u odredjenoj srazmeri i na odredjenim pozicijama (lupam - 60% ugljenika, 15% kiseonika, 10% vodonika...).
U ne tako dalekoj buducnosti cemo izmisliti skener koji moze da iscita tacan raspored atoma kod odredjenog coveka, i te sve informacije da prebaci na udaljenu lokaciju. Tamo cemo imati 'sintetizer', koji ce iz 'magacina atoma' da uzima potrebne sirovine pa da na svaku poziciju stavi identican atom zanima da li se na taj nacin prenosi svest, pamcenje, razmisljanje...?
(Divljačina, 31. maj 2014 16:37)

Ovo je zdravorazumski pogled na teleportaciju: skeniraš sistem (izmeriš sve relevantne osobine), saznaš njegovo stanje i onda uzmeš sirovi material (materiju) i staviš je u to stanje. Ukratko, uradiš coly/paste.

Na žalost, tako nešto ne može se uraditi sa stanjem kvantnog sistema, jer usled Hajzenbergovih relacija neodređenosti, nije moguće proizvoljno tačno saznati nepoznato kvantno stanje. Štaviše, postoji nešto što se zove no-cloning theorem:

http://en.wikipedia.org/wiki/No-cloning_theorem

Zato je mogućnost kvantne teleportacije netrivijalna stvar koja je otkrivena tek 1993. godine: korišćenjem zapletenog (entangled) para, stanje sistema se prenosi sa jedne na drugu, udaljenu, lokaciju, tako da na kraju sistem čije stanje je teleportovano završava u potpuno proizvoljnom (random) stanju.

miki

pre 9 godina

Vrlo strucan tekst, razumeju ga oni koji su ucili kvantnu mehaniku, ostali tesko. Zato odvojite tekstove u posebnu rubriku Nauka. Tesla je bio veliki naucnik, ali nema bas nikakve veze sa ovim.

lale

pre 9 godina

boro@ sve je to tacno ali ipak kvantna teorija dopusta teleportaciju na neogranicenu udaljenost u trenutku vremena, jedan od dokaza za to su i sami elektroni koji mogu da se pojave na vise mesta u isto vreme! Postoji nesto o cemu se javno jako malo prica a to su podprostorne frekvencije i nehercianski talasi kao i negativna masa i negativna temperatura... 2012 naucnici u Nemackoj su u laboratoriji prvi put u zvanivnoj istoriji kreirali negativan pritisak gasa sa temperaturom od - 0.1k (negativni kelvin) dobili negativnu masu gasa...

Branko

pre 9 godina

Dvadeset drugog juna 1943. godine, u devet sati ujutro, u filadelfijskom mornarickom brodogradilistu, izdana je naredba da se ukljuce cetiri elektromagnetna generatora koji ce pokrenuti Vremenski Nulti Generator.
Magloviti, zelenkasti oblak počeo je da okružuje razarač USS Eldridge (DE 173). Kamere vojnih snimatelja i oči naučnika i vođa projekata nisu se odvajale od vojnog broda. Zaglušujuća buka generatora naglo se utišala. Razarač je nestao sa vidika.
Dvadeset minuta kasnije 'Eldridge' se ponovo pojavljuje. Posada broda je u šoku. Govore da su mogli videti jedni druge, ali ne i brod. Pojedinci govore da su padali sa palube i histerično se smejali. Nekolicina je izjavila da su na kratko videli drugu luku, Norfolk bazu, da bi se sa vraćanjem oblaka, ponovo našli u Filadelfiji.
Tri meseca kasnije, eksperiment je ponovljen. Ovaj put sa novom posadom. Razarač ubrzo nestaje. I pojavljuje se. I nestaje, ovaj put bez vidljivog razloga i paljenja generatora. Kada se ponovo pojavio, pokazalo se da je posada pretrpela strašne posledice: neki su nestali da se više nikada ne vrate, neki su dobili teške opekotine, nekolicina je završila u ludnicama...
Ovo napred je uradio NIKOLA TESLA.

h1ghwaymen

pre 9 godina

Dakle svi do sada su Verovali u Ajnstajnove teorije, sto od njih pravi vernike. Nauka se trudi da bude egzaktna ali to nikada nece biti jer joj priroda nece dozvoliti, zato bolje verujte u apstraktno.

djadja23

pre 9 godina

Najveća moguća brzina je brzina misli, a ne brzina svetlosti. Ali ne misle svi podjednako brzo! Onaj koji misli najbrže u ovom delu Univerzuma, taj kreira našu realnost. Univerzum je samoregulišući sistem u kome entiteti višeg reda određuju sudbinu entiteta nižeg reda. U hijerarhiji možete da se uzdignete samo produhovljavanjem i jačanjem karaktera. Odatle potiču i snaga (dubina) i brzina misli. U ovom smislu smo mi Srbi, kao narod, posebni, jer ne samo da svetu treba da pokažemo da Ajnštajn nije bio u pravu, treba da im pokaženo da će religija i nauka naći zajednički odgovor kroz duh Svetosavlja i rad i delo Nikole Tesle.

efekat: negativ

pre 9 godina

Još jednom...život ne imitira umetnost, nego umetnost imitira život. Ako smo nešto videli u filmu znači da to već postoji, a ne obrnuto, prvo smo videli u filmu nečiju "fantaziju" pa onda idemo ka tome da se to i napravi. Jedini je fazon što bi sve što već postoji kao tehnologija moglo da izazove veliki šok tj. haos čovečanstvu, pa se prvo usađuje u podsvest putem filmova.

Miloje

pre 9 godina

Ovde lezi odgovor na sve neresene tajne i nauke i vere. Dokaz Boga za bezboznike. Bog i nauka covecanstva idu zajedno. Uskoro...
(Nenad, 31. maj 2014 14:19)
Ja se slazem s tobom. Samo sto mnogi ateisti boga dozivljavaju kao nekog bradonju sa rukama i nogama, pa im zato nije jasno sta si ti hteo da kazes, otuda imas toliko minusa...

KKKK

pre 9 godina

Cekamo prvog citaoca koji ce zdravom seljackom logikom da opovrgne ovo otkrice, i da svojim sokolovim okom raskrinka prevaru da je ovo snimano u studiju u arizoni i da promaja leluja levu elementarnu cesticu.

Srpski Ajnstajn

pre 9 godina

ako nasi Srbi demokrate,evropejici(inace oni su skolovani svi i mnogo IQ obdareni) kazu da HARRP ne postoji,da je sve to teorija zavere,da se njime ne moze kontrolisati vreme.
onda je i teleportacija nemoguca

znaci ako oni tako kazu,tako je,da znate

Zoran Janković

pre 9 godina

"Ajnstajnove teorije su opšta i specijalna teorija relativnosti. Nisu pobijene nijednim eksperimentom, a bilo je na hiljade pokušaja."

Međutim, nisu ni dokazane nijednim eksperimentom. Zato se to i dalje zove - teorija! Kada se dokaže, promeniće ime u zakon (ili tako nekako).

lale

pre 9 godina

Institut SETI koji slusa radio i druge frekvencije nebili uhvatio neki signal od vanzemaljaca dzabe radi to jer nece uhvatiti nista!!!! Ako postoje napredne rasr u svemiru one sigurno za medjuzvezdanu komunikaciju koriste kvantnu teleportaciju zato sto ona nije ogranivena vremenom i prostorom, u prevodu informacije putuju mnogo brze od svetlosti sta vise putuju trenutnom brzinom

daaa

pre 9 godina

Znači atomi i subatomske čestice su kao i neki skup nula i jedinica u binarnom sistemu koji daju neku informaciju. To znači da nije ni važno da li mi živimo u stvarnosti ili je sve savršena iluzija. Mi smo samo skup nekih informacija što znači da bi brzinom svetlosti mogli da se premeštamo sa jednog mesta na drugi teleportacijom.

Ozz

pre 9 godina

Covjek nije skup nezavisnih cestica, zato se nikada necemo fizicki moci teleportovati. Kada se jednom razgradimo na te cestice-nema nam povratka. Priroda je cudo. Sa druge strane, nase misli su elektronski impulsi koji bi mozda i mogli da se teleportuju. Ali, i to je "visa matematika/fizika".

objašnjenje

pre 9 godina

Evo da objasnim šta se zapravo ovde dešava. Prvo, Ajnštajnova teorija koju ovde pokušavaju da obore je da je najveća brzina brzina svetlosti. Kako će to da urade? Tako što su 2 čestice (u ovom slučaju 2 elektrona) doveli u stanje tzv. "kvantne isprepletenosti" (quantum entanglement) gde ako promenite stanje jedne čestice (npr. spin elektrona), odmah se menja i stanje druge "povezane" čestice. Planiraju da ponove ovaj eksperiment na većem rastojanju, i ako uspeju, i promena se desi trenutno, eto dokaza da informacija može da se prenese brže od brzine svetlosti, što bi značilo da tvrdnja da je brzina svetlosti najveća moguća, nije tačna.

Divljačina

pre 9 godina

Nema potrebe kompikovati jednu jednostavnu cinjenicu - covek je sazdan od atoma u odredjenoj srazmeri i na odredjenim pozicijama (lupam - 60% ugljenika, 15% kiseonika, 10% vodonika...).
U ne tako dalekoj buducnosti cemo izmisliti skener koji moze da iscita tacan raspored atoma kod odredjenog coveka, i te sve informacije da prebaci na udaljenu lokaciju. Tamo cemo imati 'sintetizer', koji ce iz 'magacina atoma' da uzima potrebne sirovine pa da na svaku poziciju stavi identican atom kao kod originala sa pocetne lokacije, i to je to. Fizicki smo preneli coveka na drugo mesto, samo me zanima da li se na taj nacin prenosi svest, pamcenje, razmisljanje...?

Mrtvac

pre 9 godina

Nista ovde nije receno. Kako su izvrsili tu kvantnu teleportaciju? Kvantna upljetenost je poznata odavno i nema veze sa Anstajnom. Pretpostavljalo se da ona ima neke veze sa time da je Univerzum ustvari 3D hologram ali koliko sad vidim to nema veze sa time?

Burazi jači od cele kafane

pre 9 godina

Ajnstajnove teorije su opšta i specijalna teorija relativnosti. Nisu pobijene nijednim eksperimentom, a bilo je na hiljade pokušaja.

Ajnštajn nije verovao u neke implikacije kvantne teorije i to nije neko novo otkriće. Odavno se zna da je Ajnštajn,što se toga tiče - u krivu.

milojica

pre 9 godina

Po sadržaju komentara reklo bi se da dva ipo čoveka dobro razumeju temu, još pokoji nazire o čemu se tu radi, i bar jedan koji potpuno barata svim relevantnim znanjem o kvantnoj fizici.
Odavno sam izgubio nadu u majčicu Srbiju i njeno školstvo, ali vi... drage kolege, prijatelji, sunarodnici... upravo ste me uverili da još ima nade za nauku u ovoj zemlji, i da postoje oni koji su imuni na površnost, Megatrend diplome, ljudsku glupost.
Hvala vam.

A ostalima hvala na vickastim, smehotresnim, sakrkastičnim komentarima. To vam je bila namera, ne?
Slatko ste me nasmejali.
Naročito su smešni ovi vicevi o veri i bogu.

Za prost narod kojem nije jasno o čemu se radi u ovom članku:
Ukratko, čika naučnici su uspeli da "upare" dve čestice (recimo elektrone), i da manipulisanjem prve, onu drugu iz "para" nateraju da se ponaša isto, a bez neke veze koja se može detektovati između čestica.
Ostaje da se vidi da li se ova pojava prostire brzinom svetlosti (najveća brzina kretanja u našem univerzumu), ili se manipulacija jedne prenosi na drugu bez ikakvog kašnjenja.
A šta to znači za obične smrtnike?
Ako je ovo drugo tačno, onda ćemo jednog dana moći da vodimo razgovor u realnom vremenu sa nekim ko se nalazi recimo u orbiti oko Jupitera, umesto da imamo 20-40 minuta kašnjenja u trenutno aktuelnoj radio komunikaciji.
Takođe bi smo jednog dana mogli da imamo savršeno bezbednu komunikaciju između dva uređaja na internetu, jer takav vid komunikacije bi bilo nemoguće špijunirati.

Milenko

pre 9 godina

Ispred svega treba razumeti: čovek razume i voli ono i onako kako on vidi. A da li je to baš tako u stvarnosti. Uzmite neku protezu za oči ili mozak pa ćete "videti" koliko se ta slika razlikuje od one koju vidimo bez toga. Možda bi mogli da "pitamo" crva iz drveta ili glistu, zmiju, muvu... kako svet izgleda njima.

L.RonH.

pre 9 godina

Citajuci komentare (ne samo ovde, svuda i na svim jezicima koje razumem), pitam se koliko je popularizacija nauke dobra stvar. Mozda je bolje da prosecan covek ne zna nista o svemu ovome i da ne popunjava praznine u znanju sa sopstvenim izmisljotinama. Plasim se da buducnost religije lezi u pogresnom tumacenju naucnih eksperimenata i da ce nasa deca da kolju jedni druge zbog "superstring theory" i "god particle" (pogresnih) tumacenja.

Boro

pre 9 godina

Institut SETI koji slusa radio i druge frekvencije nebili uhvatio neki signal od vanzemaljaca dzabe radi to jer nece uhvatiti nista!!!! Ako postoje napredne rasr u svemiru one sigurno za medjuzvezdanu komunikaciju koriste kvantnu teleportaciju zato sto ona nije ogranivena vremenom i prostorom, u prevodu informacije putuju mnogo brze od svetlosti sta vise putuju trenutnom brzinom
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (lale, 31. maj 2014 13:36)

Quantum entanglement, odnosno kvantna isprepletanost (inače, rekao bih dobar prevod), jeste resurs za mnoge informacione protokole (pomenuta kvantna teleportacija, kvantna kriptografija, itd.). Koristeći kvantne zakone, ti protokoli često imaju bolje performanse (sigurniji su, brži, ...) od standardnih protokola koji su bazirani na zakonima klasične fizike.

No, i u okviru kvantne mehanike, informacija se ne može prenositi brže od svetlosti! Kvantna mehanika jeste u nekom smislu nelokalna, ali ne dozvoljava trenutnu komunikaciju.

http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_nonlocality

Konkretno, da bi sproveli protokol kvantne teleportacije, pored para kvantno isprepletanih čestica, potrebno je da klasičnim kanalom prenesemo informaciju o rezultatu lokalnog merenja iz jedne u drugu, prstorno udaljenu, lokaciju. Taj prenos je ograničen brzinom svetlosti.

http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_teleportation

bobypack

pre 9 godina

Zaita egzistiramo u spektakularnom univerzumu, punom raznovrsnih mogućnosti. Možda već za desetak godina na scenu stupaju kvantni računari a onda... "Nebo je granica!"

iva

pre 9 godina

Ajnstajn nije pogresio u vezi entanglement-a, on je samo verovao da ta kontraintuitivna pojava ima neko tajno intuitivno objasnjenje koje mi ne vidimo, da postoje neki skriveni tockici koji se vrte i sredjuju stvari. Nase danasnje shvatanje kvantne mehanike je da ti tockici ne mogu da postoje, odnosno vremenom je prihvacena Bohr-ova interpretacija, i skorasnji ekeperimenti ne daju nikakav razlog da se ona preispita. Na neki nacin Ajnstajn se nije pomirio sa granicama Bohr-ove interpretacije, koja kaze da postoji sustinsko ogranicenje na ono sto mozemo da saznamo o nekom sistemu - on je smatrao da mi to prosto nismo shvatili, a ne da u prirodi postoji nesto sto nas sprecava da shvatimo. Ispostavilo se da postoji. Ajnstajnovo "protivljenje" kvantnoj mehanici je otprilike protivljenje koje svaki "zdrav razum" ima kad se suoci sa tom kontraintuitivnom teorijom. Reci da je "pogresio" a da ga je neki tu Pera "ispravio" je totalno senzacionalisticki. Ako ga je neko "ispravio" bili su to Bohr i Hajzenberg.

Mile

pre 9 godina

Ja se slazem s tobom. Samo sto mnogi ateisti boga dozivljavaju kao nekog bradonju sa rukama i nogama, pa im zato nije jasno sta si ti hteo da kazes, otuda imas toliko minusa...
(Miloje, 31. maj 2014 18:24)

“Po tom reče Bog: da načinimo čoveka po Svojemu obličju, kao što smo Mi...” (množina). “I stvori Bog čoveka po obličju Svojemu.
Jel ti to pravis neku novu versku zajednicu, jer po standardnom hriscanstvu covek ima boziji lik?

lale

pre 9 godina

boro@ hvala informaciji i pojašnjenju, vikipedija nije bas relevantan izvor informacija jer tamo moze svako da pise bez kontrole verodostojnosti!! prema kvantnoj teoriji i dosadasnjih eksperimenata sve cestice u svemiru su neraskidivo povezane bez obzira na udaljenost, tako da cestice koje se nalaze u kvantnom paru jedna na jednom kraju svemira radi-ponasa se isto kao druga cestica na drugom kraju svemira i to u istom trenutku, dakle informacija izmedju njih se trenutno prenosi bez obzira na udaljenost, prostor i vreme kakv mi poznajemo ne utice na prenos te informacije! Elektroni su veoma zanimljo cestice zato sto imaju mogucnost da se u istom trenutku pojave na vise mesta oko atoma a to znaci da na njihovo kretanje ne utice vreme...

Boro

pre 9 godina

Nema potrebe kompikovati jednu jednostavnu cinjenicu - covek je sazdan od atoma u odredjenoj srazmeri i na odredjenim pozicijama (lupam - 60% ugljenika, 15% kiseonika, 10% vodonika...).
U ne tako dalekoj buducnosti cemo izmisliti skener koji moze da iscita tacan raspored atoma kod odredjenog coveka, i te sve informacije da prebaci na udaljenu lokaciju. Tamo cemo imati 'sintetizer', koji ce iz 'magacina atoma' da uzima potrebne sirovine pa da na svaku poziciju stavi identican atom zanima da li se na taj nacin prenosi svest, pamcenje, razmisljanje...?
(Divljačina, 31. maj 2014 16:37)

Ovo je zdravorazumski pogled na teleportaciju: skeniraš sistem (izmeriš sve relevantne osobine), saznaš njegovo stanje i onda uzmeš sirovi material (materiju) i staviš je u to stanje. Ukratko, uradiš coly/paste.

Na žalost, tako nešto ne može se uraditi sa stanjem kvantnog sistema, jer usled Hajzenbergovih relacija neodređenosti, nije moguće proizvoljno tačno saznati nepoznato kvantno stanje. Štaviše, postoji nešto što se zove no-cloning theorem:

http://en.wikipedia.org/wiki/No-cloning_theorem

Zato je mogućnost kvantne teleportacije netrivijalna stvar koja je otkrivena tek 1993. godine: korišćenjem zapletenog (entangled) para, stanje sistema se prenosi sa jedne na drugu, udaljenu, lokaciju, tako da na kraju sistem čije stanje je teleportovano završava u potpuno proizvoljnom (random) stanju.

Boro

pre 9 godina

boro@ hvala informaciji i pojašnjenju, vikipedija nije bas relevantan izvor informacija...

...cestice koje se nalaze u kvantnom paru jedna na jednom kraju svemira radi-ponasa se isto kao druga cestica na drugom kraju svemira i to u istom trenutku, dakle informacija izmedju njih se trenutno prenosi...
(lale, 31. maj 2014 21:26)

Tačno je da Vikipedija nije najpouzdanija, ali u slučaju stranica vezanih za nauku (gde nema političkih prepucavanja u toj meri), uglavnom je pristojan izvor opštih podataka. No, na dnu strane postoji i spisak relevantnih referenci, tako da se zainteresovani čitalac može bolje informisati.

Što se tiče prenosa informacije brže od svetlosti, da ponovim: kvantnomehanička zapletenost (niti bilo koji drugi kvantni efekat) NE MOGU da posluže u tu svrhu. Kvantna mehanika je relativistički kauzalna. Evo još jedan link na Vikipediju:

http://en.wikipedia.org/wiki/No-communication_theorem

Ukratko, ako imamo dva udaljena sistema, A i B, i ako izvršimo merenje na sistemu A, stanje tog sistema će se trenutno promeniti, u stanje određeno rezultatom merenja. Ako su A i B u isprepletanom stanju, i stanje sistema B će se trenutno promeniti, i odgovaraće novom stanju sistema A. Ali, ovo samo znači da su stanja dva sistema KORELISANA, a ne i da se prenela informacija. Naime, rezultat merenja na sistemu A je potpuno slučajan, pa je samim tim i stanje sistema B nakon merenja na A potpuno random – nikakva informacija se nije prenela!

lale

pre 9 godina

boro@ sve je to tacno ali ipak kvantna teorija dopusta teleportaciju na neogranicenu udaljenost u trenutku vremena, jedan od dokaza za to su i sami elektroni koji mogu da se pojave na vise mesta u isto vreme! Postoji nesto o cemu se javno jako malo prica a to su podprostorne frekvencije i nehercianski talasi kao i negativna masa i negativna temperatura... 2012 naucnici u Nemackoj su u laboratoriji prvi put u zvanivnoj istoriji kreirali negativan pritisak gasa sa temperaturom od - 0.1k (negativni kelvin) dobili negativnu masu gasa...

IT-er

pre 9 godina

Dvadeset drugog juna 1943. godine, u devet sati ujutro ...
Ovo napred je uradio NIKOLA TESLA.
(Branko, 31. maj 2014 14:03)

Nikola Tesla je umro na pravoslavni Bozic, 7. januara 1943.
Ne valja ti teorija!

Tata Brada

pre 9 godina

Međutim, nisu ni dokazane nijednim eksperimentom. Zato se to i dalje zove - teorija! Kada se dokaže, promeniće ime u zakon (ili tako nekako).
(Zoran Janković, 31. maj 2014 21:12)

Dragi Zorane, ti ne da ne znas nista o Ajnstajnovoj teoriji relativnosti (opstoj i posebnoj), ti ne znas cak ni STA je to naucna teorija!
Ako ikada budes pozeleo da saznas nesto o nauci, moraces prvo da zaboravis sve ovo sto "znas", pa da tek onda krenes polako, od pocetka - pa dokle doguras...

miki

pre 9 godina

Vrlo strucan tekst, razumeju ga oni koji su ucili kvantnu mehaniku, ostali tesko. Zato odvojite tekstove u posebnu rubriku Nauka. Tesla je bio veliki naucnik, ali nema bas nikakve veze sa ovim.