- Nauka -

Neuspela supernova: Zvezda odjednom nestala, nikome nije jasno

Hubble teleskop je primetio nestanak supermasivne zvezde udaljene 22 miliona svetlosnih godina od Zemlje. Ovako nešto se pre nikada nije dogodilo i potpuno menja način na koji naučnici razumeju nastanak crne rupe.

Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Zvezdu 25 puta veću od Sunca koja se nalazi u drugoj galaksiji 2007. godine jasno je uočio teleskop Hubble da bi 2015. godine ona potpuno nestala. Da, astronomi su odmah rekli da se pretvorila u crnu rupu, ali ova ideja ima jedan propust.

Zvezde ove veličine eksplodiraju toliko snažno da obasjaju celu galaksiju pre nego što se uruše u crnu rupu. S ovom zvezdom to nije bio slučaj.

Jedva da je zasijala jače pre nego što je nestala, ali ne dovoljno da bi se nazvala supernovom. Štaviše, astronomi je nazivaju “neuspelom supernovom“ budući da je ovo prvi slučaj nestanka ovako mirnog nestanka velike zvezde.

Ona jeste postala crna rupa, a ovako nešto može promeniti način razmišljanja naučnika o tome kako one zapravo nastaju jer 30 odsto zvezda bez eksplozije može kreirati crnu rupu.

Svemir je ipak možda malo mirniji nego što mislimo.

Prati B92 na Viberu

Nauka

Zabeležen ogroman kosmički sudar: "Vidimo kako zlato nastaje"

Naučnici su pre dva meseca zabeležili sudar dve neutronske zvezde na oko 130 miliona svetlosnih godina od Zemlje, jedan od najžešćih događaja u svemiru kojim, između ostalog, nastaju zlato i platina, ali koji može pomoći u razumevanju tajni svemira, saopštila je danas Evropska svemirska agencija (ESA).

Nauka ponedeljak 16.10. 21:30 Komentara: 43

Naučnici zabrinuti: Asteroid bi ipak mogao da udari u Zemlju?

Asteroid veličine kuće, koji je u petak prošao pored Zemlje na razdaljini od oko 42.000 kilometara, nije alarmirao naučnike NASA, jer nije smatran kao potencijalno opasan za našu planetu. Ipak, kako se pretpostavlja da će se vratiti, postoji mogućnost da njegova poslednja stanica ipak bude Zemlja.

Nauka subota 14.10. 11:10 Komentara: 57

Kako zaštititi fantastične zveri?

Kada se životinje nađu u svojim prirodnim staništima, izvan zaštićenih prostora, njihov opstanak ne zavisi toliko od pravnih regulativa i zabrana koliko od verovanja i ponašanja ljudi koji naseljavaju ista geografska područja

Nauka subota 14.10. 08:10 Komentara: 2
strana 1 od 148 idi na stranu