- Nauka -

Neuspela supernova: Zvezda odjednom nestala, nikome nije jasno

Hubble teleskop je primetio nestanak supermasivne zvezde udaljene 22 miliona svetlosnih godina od Zemlje. Ovako nešto se pre nikada nije dogodilo i potpuno menja način na koji naučnici razumeju nastanak crne rupe.

Izvor:
Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Zvezdu 25 puta veću od Sunca koja se nalazi u drugoj galaksiji 2007. godine jasno je uočio teleskop Hubble da bi 2015. godine ona potpuno nestala. Da, astronomi su odmah rekli da se pretvorila u crnu rupu, ali ova ideja ima jedan propust.

Zvezde ove veličine eksplodiraju toliko snažno da obasjaju celu galaksiju pre nego što se uruše u crnu rupu. S ovom zvezdom to nije bio slučaj.

Jedva da je zasijala jače pre nego što je nestala, ali ne dovoljno da bi se nazvala supernovom. Štaviše, astronomi je nazivaju “neuspelom supernovom“ budući da je ovo prvi slučaj nestanka ovako mirnog nestanka velike zvezde.

Ona jeste postala crna rupa, a ovako nešto može promeniti način razmišljanja naučnika o tome kako one zapravo nastaju jer 30 odsto zvezda bez eksplozije može kreirati crnu rupu.

Svemir je ipak možda malo mirniji nego što mislimo.

Prati B92 na Viberu

Nauka

Beograd je dobio svoj Fenomen

U četvrtak, 17. avgusta, u srcu Beograda, Hadži Prodanovoj ulici broj 16 i zvanično je počeo sa radom Fenomen, centar za naučne interaktivne radionice. Osnivači dve najmasovnije kulturne i naučno-popularne manifestacije, Festival nauke i Noć muzeja, pokrenuli su jedinstveni i nesvakidašnji kutak za radoznale.

Nauka četvrtak 17.08. 14:13 Komentara: 4
strana 1 od 141 idi na stranu