- Nauka -

Neuspela supernova: Zvezda odjednom nestala, nikome nije jasno

Hubble teleskop je primetio nestanak supermasivne zvezde udaljene 22 miliona svetlosnih godina od Zemlje. Ovako nešto se pre nikada nije dogodilo i potpuno menja način na koji naučnici razumeju nastanak crne rupe.

Izvor:
Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Zvezdu 25 puta veću od Sunca koja se nalazi u drugoj galaksiji 2007. godine jasno je uočio teleskop Hubble da bi 2015. godine ona potpuno nestala. Da, astronomi su odmah rekli da se pretvorila u crnu rupu, ali ova ideja ima jedan propust.

Zvezde ove veličine eksplodiraju toliko snažno da obasjaju celu galaksiju pre nego što se uruše u crnu rupu. S ovom zvezdom to nije bio slučaj.

Jedva da je zasijala jače pre nego što je nestala, ali ne dovoljno da bi se nazvala supernovom. Štaviše, astronomi je nazivaju “neuspelom supernovom“ budući da je ovo prvi slučaj nestanka ovako mirnog nestanka velike zvezde.

Ona jeste postala crna rupa, a ovako nešto može promeniti način razmišljanja naučnika o tome kako one zapravo nastaju jer 30 odsto zvezda bez eksplozije može kreirati crnu rupu.

Svemir je ipak možda malo mirniji nego što mislimo.

Prati B92 na Viberu

Nauka

Planeta šećera

Da bi industrija zadovoljila potrebu za slatkišima, godišnja proizvodnja šećera je širom planete dostigla 170 milijardi kilograma. Da li sav taj šećer sada zagorčava evropsku i svetsku ekonomiju? I koliko utiče na javno zdravlje?

Nauka utorak 30.05. 11:59 Komentara: 1

Petnica nastavlja da podržava mlade naučne talente

Istraživačka stanica Petnica ovog vikenda je ugostila dvadeset predstavnika organizacija koje se bave naučnim obrazovanjem, talentima u nauci i izuzetnošću mladih na godišnjoj konferenciji. Predstavnici su razgovarali o unapređenju načina identifikacije talenata i modernim obrazovnim programima za njih, navodi se u saopštenju.

Nauka nedelja 28.05. 15:51 Komentara: 0
strana 1 od 135 idi na stranu