Život

Četvrtak, 03.12.2015.

18:40

Otvoren Festival nauke "Čuda su svuda"

Deveti Festival nauke pod sloganom "Čuda su svuda" otvoren je danas na Beogradskom sajmu, a publika će do nedelje moći da uživa u zanimljivim naučnim eksperimentima, koje će predstaviti više od 600 naučinka.

Izvor: B92

Default images
Foto: TANJUG - Marko Ðokoviæ

Festival je otvorila Ana Vidosavljević, učenica Osnovne škole "Sveti Sava" iz Mladenovca, koja će se predstaviti publici sa ostalim Ekspertinejdžerima, najmlađim učesnicima ovogodišnje naučne smotre.

Specijalni gost Festivala, američki neuronaučnik Greg Gejdž, posetioce će uvesti u malo poznat, ali važan i istovremeno uzbudljiv svet neuronauka.

"Uzbuđen sam što sam ovde, ovo će biti nedelja neverovatne nauke. Nova otkrića se svakodnevno dešavaju u domenu neuronauke, koja je nedovoljno istražena i drago mi je što ću vam ih predstaviti ovde, da vidite kako zaista mozak radi", rekao je Gejdž novinarima na otvaranju.
Foto: TANJUG - Marko Ðokoviæ
On sam, kako je rekao, radio je kao inženjer u jednoj američkoj kompaniji, kada je otkrio neuronauku, što mu je promenilo život - napustio je posao i posvetio se nauci.

"Najmljadji jesu ciljna grupa, ali možda i stariji odluče posle festivala da postanu naučnici", rekao je Gejdž i pozvao sve da dodju na Festival i upoznaju svet neuronauka.

Direktorka Festivala Ana Jovanović pozdravila je sve učesnike, poručujući im da su oni superheroji nauke i poželevši ima da se pokažu u pravom svetlu i posetiocima pokažu sve što znaju.

"Čini mi se da će ovo biti jedna divna naučna avantura i jedan fenomenalan festival", rekla je Jovanović.
Foto: TANJUG - Marko Ðokoviæ
Direktor Centra za promociju nauke, koji pruža podršku , Nemanja Đorđević, kazao je da je Festival "mali grad nauke u gradu" i mesto gde bi svako trebao i želeo da dodje.

"Svako od posetilaca će biti di-džej svog naučnog iskustva, i moći će da skoči sa oblasti na oblast, da pomeša psihologiju, lingvistiku, blologiju i astronomiju", rekao je Đorđević.

Tokom četiri dana posetioci će moći sviraju na laserskoj harfi, igraju se sa robotom Naoom koji imitira naše facijalne ekspresije, uče o matičnim ćelijama, istražuju zločine, vide kako žive mravi, nauče zašto je prirodni gas gorivo budućnosti.

Festivalske karte po, ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji, a tokom trajanja manifestacije i na samoj lokaciji.

Ulaznica važi za jedan festivalski dan na Beogradskom sajmu, a deca do pet godina starosti ne plaćaju ulaznicu.

Radno vreme Festivala nauke u danas i sutra je od 10 do 18, dok je u subotu i nedelju od 10 do 20 časova.

Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS, prijatelj manifestacije mts, a podršku su dali Centar za promociju nauke, Francuski institut, Institut Servantes, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Izraela.
NIS je treću godinu zаredom generаlni sponzor Festivаlа koji je ove godine okupio blizu 600 nаučnikа i nаučnih demonstrаtorа sа ciljem dа se promoviše znаčаj nаuke i nаučnih dostignućа, kаo i dа se nа jedinstven i zаbаvаn nаčin svet nаuke približi nаjmlаđim istrаživаčimа.
„Zemni ili prirodni gаs“ nаziv je edukаtivne i interаktivne postаvke sа kojom se kompаnijа NIS predstаvljа nа ovogodišnjem Festivаlu nаuke. Postаvkа se reаlizuje u sаrаdnji sа Geološkom i Hidrometeorološkom školom, kаo i Rudаrsko-geološkim fаkultetom, а posetioci će tokom četiri dаnа trаjаnjа mаnifestаcije kroz temаtske rаdionice imаti priliku dа se detаljnije informišu o ovom vаžnom energentu - njegovom sаstаvu, nаmeni, znаčаju, kаo i nаčinu eksploаtаcije i trаnsportа gаsа do korisnikа. U okviru eksperimentаlnog progrаmа postаvke svi zаinteresovаni će tаkođe imаti priliku dа se fotogrаfišu sа plаmenom koji nаstаje pаljenjem pene od metаnа, osnovnog sаstojkа prirodnog gаsа.
NIS je i ove godine prepoznаo potencijаl Festivаlа nаuke kаo nаučne smotre kojа predstаvljа svet nаuke nа posebаn i pristupаčаn nаčin - kroz igru, zаbаvu i interаkciju sа publikom. Kаo jednа od vodećih energetskih kompаnijа u regionu, NIS se u svim oblаstimа svog poslovаnjа oslаnjа nа primenu novih tehnologijа i inovаcijа. U sklаdu sа slogаnom "Budućnost nа delu", NIS pružа podršku projektimа i inicijаtivаmа koje podstiču rаzvoj nаuke i doprinose iznаlаženju novih nаučnih otkrićа.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: