Letisija - prva španska "građanska" kraljica

Supruga novog španskog kralja, 41-godišnja Letisija prva je španska kraljica građanskog porekla koja iza sebe ima karijeru TV voditeljke, jedan brak i privatni život ispunjen posetama rok koncertima, pozorištima i izlascima s prijateljima.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 19.06.2014.

15:29

Default images

Iako je do sada pokušavala da sačuva privatni život, elegantna plavokosa Letisija do sada je bila meta španskih tabloida zbog "iskradanja" s prijateljima među običan svet.

Tako je u aprilu prošle godine snimljena na koncertu američke alternativne rok grupe "Eels", obučena u farmerke i crnu kožnu jaknu a nekoliko meseci ranije na koncertu nekada popularne španske indi grupe "Los Planetas".

Kraljica Letisija izgleda da naročito voli američki bend "The Killers" sudeći po tome što je bila na njihovom koncertu u Madridu, u septembru 2012 i na festivalu FIB u Benikasimu u julu prošle godine, podseća AFP.

Život unuke vozača taksija sada će se, međutim, dramatično promeniti, pošto je njen suprug, dosad princ Filip VI od danas novi kralj Španije.
Foto: Beta/AP
Letisija Ortis, ćerka novinara i bolničarke, u tajnosti se zabavljala s Filipom, koga je upoznala na večeri kod zajedničkog prijatelja novinara, pre nego što su u novembru 2003 objavili da su se verili.

Na današnjoj ceremoniji stupanja na presto Filipa VI, Letisija je nosila jednostavnu belu haljinu srednje dužine i belu jaknu.

Kraljevski par je prošle godine punio naslovnice tabloida, kada se pisalo o navodnim problemima u njihovoj vezi.

Rođena 15. septembra 1972 u porodici srednje klase, za španskog princa se udala 2004. godine. Tada je već bila razvedena i imala izgrađenu novinarsku karijeru.
I svoju novu ulogu prihvatila je kao "pravi posao i primenila svoje ranije radne metode", smatra Hose Apesarena, koji piše o kraljevskoj porodici. U njenom krugu opisuju je kao odgovornu i perfekcionistu još od mladosti, a kao mane joj pripisuju hladnoću i distanciranost.
Foto: Beta/AP
Letisija je kao supruga španskog prestolonaslednika ozbiljno shvatila svoje obaveze pa je redovno prisustvovala sedmičnim sastancima kraljevskog dvora.

U januaru, kada je kralj Huan Karlos saopštio porodici da planira da abdicira, Letisija se više nije pojavljivala "među narodom", što je, prema upućenima, najbolji dokaz da je savršeno svesna šta znači biti kraljica.

Najkonzervativnije španske frakcije od početka su se protivile prinčevom izboru supruge zbog njenog građanskog porekla, dok je za druge Letisija simbol regeneracije monarhije koja treba da se prilagodi savremenom društvu.

Kraljevski par ima dvoje dece, ćerke Leonoru (8) i Sofiju (7).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: