Ovo je najgore što možete da uradite kada vas bole leđa

Bolovi u leđima su vrlo česta pojava, a posebno su nespecifični bolovi u donjem delu leđa. Izazivaju ih stres, nedostatak vežbanja, napetost mišića ili psihološki problemi.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2018.

17:30

Ovo je najgore što možete da uradite kada vas bole leđa
Thinkstock / Ilustracija

Kada se pojave bolovi u leđima, ponekada jedino što poželite je da ostanete u krevetu. Lekari, međutim, kažu da je to najgore što možete sebi da uradite.

Ležanje obično pojačava bolove u leđima, navodi Nemačko društvo za ortopediju i traumatologiju (DGOU). Zato je, umesto ležanja, potrebno hodati.

Ljudima koji pate od bolova u leđima preporučuje se bilo kakav oblik fizičke aktivnosti, kažu stručnjaci. Umereno vežbanje podmazuje zglobove, poboljšava pokretljivost kičme i jača mišiće.

Lekari ne preporučuju masažu i akupunkturu, ali takvi tretmani mogu da se koriste kao dopuna fizičkoj aktivnosti.

Ako su bolovi toliko jaki da otežavaju kretanje ili onemogućavaju normalno držanje kičme, tablete protiv bolova mogu da pruže privremeno olakšanje.

U slučaju da bolovi u leđima ne prestaju, treba se obratiti lekaru specijalisti kako bi se utvrdilo da li je njihov uzrok neki ozbiljan problem, poput frakture ili prolapsa diska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: