Naučnici: Dijabetes je moguće izlečiti, i to ovako...

Naučnici Univerziteta u Njukaslu u Velikoj Britaniji otkrili su da gubitak manje od grama masnoće u pankreasu može da podstakne ponovnu proizvodnju insulina, čime se suzbija dijabetes tipa 2, prenosi Dejli mejl.

Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Naučnici navode da konzumiranje 600 kalorija dnevno tokom osam nedelja može da spase živote miliona ljudi koji boluju od ove bolesti.

Istraživači ističu da višak kalorija dovodi do nastanka masne jetre, stanja usled kojeg ovaj organ proizvodi veliku količinu glukoze u organizmu.

Višak masnoća prosleđuje se u pankreas, čime se ometa aktivnost ćelija koje proizvode insulin, što za posledicu ima nastanak dijabetesa.

Samo gram masnoća manje u pankreasu može da dovede do ponovne proizvodnje insulina, navodi profesor Roj Tejlor, vodeći naučnik istraživanja.

Ovakva dijeta ne samo da ima blagotvorno dejstvo zdravstveno stanje dijabetičara, već uzrokuje topljenje viška masnih naslaga u organizmu - u proseku oko 15 kilograma.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Simptomi raka kože koje ne smete da ignorišete

Svake godine raste broj obolelih od raka kože, kako u našoj zemlji, tako i u zemljama širom sveta. Ukoliko se bolest na vreme otkrije, šanse za izlečenje su 90 odsto. Jednako bitna je i zaštita od UV zračenja, ali ono nije jedini uzrok ove bolesti.

Vesti subota 21.10. 11:30 Komentara: 6
strana 1 od 1974 idi na stranu