Novi podvig hirurga u Urgentnom centru u Beogradu

Prvi put je u Urgentnom centru u Beogradu odstranjen redak tumor na kičmenom stubu. Četrdesetogodišnji pacijent se dobro oseća i uskoro će moći da šeta.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 15.08.2017.

14:31

Novi podvig hirurga u Urgentnom centru u Beogradu
Foto: Thinkstock

Izvor: rts.rs

Četrdesetogodišnjeg Miroslava jutros su prvo obišli ortopedi koji su i juče bili uz njega duže od četiri sata, koliko je trajala operacija. Postoperativni tok ide dobro, tako da je i ekipa RTS-a dobila odobrenje da razgovara sa pacijentom. "Dugo se već mučim, tri meseca nisam mogao da stanem na noge. Strah uvek postoji, ali kada čovek ima jedinu opciju, mora da bude hrabar. I doktor je heroj koji gleda svaki dan ljudima da pomogne da kvalitet života bude bolji", priča Miroslav Simović iz Beograda.

Na čelu tima mlad ortoped, za koga kažu i da je nada naše spinalne hirurgije, kome je ovo i prva intervencija takve vrste. Dr Slaviša Zagorac je za RTS rekao da je reč o mladom pacijentu kom je pre dve godine operisan redak tumor žučnih puteva i jetre.

"Operacija je tad dobro prošla, ali pre godinu dana pojavili su mu se bolovi u lumbalnom delu kičme i dijagnostičke procedure su pokazale da je reč o metastazi na četvrtom lumbalnom pršljenu", rekao je dr Slaviša Zagorac.

Prema njegovim rečima, ti bolovi su pacijenta svakodnevno opterećivali – nije mogao ni da spava ni da sedi.

"Posle gradiranja tumora, mi smo se odlučili za operaciju koja je podrazumevala sa zadnje strane pristup, stabilizaciju jednog nivoa iznad i ispod polomljenog pršljena koji je zahvatio tumor. Zatim je urađena augmentacija ili ubrzgavanje koštanog cementa u pršljen sa ciljem stabilizacije pršljena i urađena je redukcija tumora", rekao je dr Slaviša Zagorac.

Prof. Goran Tulić, načelnik Ortopedije Urgentnog centra, ističe da je ovaj podvig još jedan korak u nečemu što je naš koncept unazad nekoliko godina.

"Ortopedija je od početka godine imala više od 1.450 prijema i skoro 900 operacija. Uveli smo neke procedure koje su u našim uslovima zaista nove, posebno kada je reč o hirurgiji kičme i hirurgiji karlice. Uspeli smo da koristimo sve moderne implante, tehnologije", naveo je prof. Goran Tulić.

Prema njegovim rečima, Ortopedija UC se trudi da postigne jedan nivo koji bi se mogao nazvati modernim nivoom ortopedske traumatologije.

U operaciji su učestvovali i neki mladi hirurzi koji su nedavno dobili posao, a u planu je, kaže prof. Goran Tulić, da još nekoliko njih dobije stalno zaposlenje.

"To je deo koncepta zapošljavanja mladih ljudi s obzirom na to je da je hirurgija takva struka koja mora da bude zanavljena ne samo po implantima i tehnologiji, već i po kadru", naglasio je načelnik Ortopedije Urgentnog centra.

Miroslav se dobro oporavlja, toklom dana počeo je da sedi, a već sutra će moći da ustaje, hoda i šeta. Narednih dana očekuje se da bude otpušten na kućni oporavak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: