"Tumor se tretira preciznim zracima, bez reza i anestezije"

Tumori mozga, pluća, jetre, pankreasa, prostate i brojni drugi, pa čak i ako već postoje metastaze, sa boljim rezultatima se tretiraju i produžavaju život i pomoću savremenog radiohirurškog aparata "trubim" (Truebeam). Ovu tehnologiju, koja se u poslednjih nekoliko godina koristi, a koja kombinuje sve postupke u radioterapiji, Srbija još nema.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 01.08.2017.

21:20

Foto: Youtube Screenshot/Community Health Network

Najveća prednost ove mašine na koju je u intervjuu za "Večernje novosti" ukazao profesor dr Merič Šenguz iz zdravstvene grupacije "Adžibadem" (Acibadem), tokom nedavnog boravka u našoj zemlji, jeste u tome što omogućava da se tumor tretira bilo gde u telu, a da se pritom ne povredi okolno, zdravo tkivo.

Profesor dr Merič Šenguz svetski je priznat radioonkolog i svrstava se među stručnjake sa najvećim iskustvom u primeni ove tehnologije. On je član turskog, evropskog i američkog društva za primenu radioonkološke terapije, više puta nagrađivan za oblast kojom se bavi.

Kako izgleda tretman ovim aparatom?

"On je neinvazivan: nema reza i nije reč o pravom nožu, već o radioterapijskom sistemu koji preciznim zracima dovodi do uništenja tumora. S obzirom na to da nema reza, bezbolan je, ne zahteva anesteziju, niti boravak u bolnici. Doza radijacije koju koristi trubim je efikasna kao nož i njome u potpunosti može da se ostvari značajan rezultat u tretmanu tumora, a da pri tome nema klasičnog hirurškog reza. Da bi efekat bio potpun presudno je da je tumor dobro lokalizovan, kao i da je jasno ograničen."

Koji pacijenti mogu da budu lečeni aparatom "trubim"?

"Radiohirurgija je metoda izbora ukoliko se tumor vratio nakon klasične operacije ili nije u potpunosti odstranjen, a pacijent nije u toj meri zdravstveno stabilan da bi mogao ponovo da ide na klasičnu hiruršku intervenciju. Nakon radiohirurgije oporavak traje nekoliko dana i za pacijenta je to mnogo komfornije."

Da li postoje neki potencijalni nedostaci u primeni ove tehnologije?

"Problem primene radioterapije generalno, pa tako i trubim tehnologije, postoji kada se tumori nalaze u organima kao što su pluća, pa se tako rak pluća tokom samog tretmana pomera uporedo sa pokretima disanja. Osim toga drugi generalni problem sa radioterapijom je totalno odstranjivanje tumora, jer nekad je to odstranjivanje sasvim moguće, a nekada nije."

Da li je "trubim" budućnost u lečenju kancera?

"Kancer je vrlo kompleksan problem. Pojedini pacijenti na početku lečenja imaju jasnu dijagnozu i potrebna je manja operacija da se tumor otkloni. Ali to je svega 10 odsto obolelih. Kod većine reč je o odmakloj fazi kada se on raširio po celom telu. Zato se i dalje u lečenju koriste sve poznate metode od lekova, nekih sistemskih agensa - hemioterapja, imunoterapija, klasična hirurgija i savremena radiohirurgija."

Šta su prednosti kada je reč o tretmanu ovim uređajem?

"Tretiranje tumora pomoću trubim aparata je efikasno i vrlo komforno, jer traje znatno kraće. Na primer, pripreme za klasičnu hiruršku intervenciju obično traju oko mesec dana, dok za trubim priprema nema. I oporavak posle intervencije trubim aparatom je znatno kraći i pacijent je sasvim oporavljen već posle pet dana."

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: