Izgledajte mlađe uz ovih 8 namirnica

Ishrana itekako utiče na naše zdravlje, ali osim iznutra, ona deluje i na naš spoljašnji izgled.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 20.09.2015.

08:30

Default images
Foto: Thinkstock

Brojnih zdravstvenih strahova možete se rešiti bez mnogo muke dobrim odabirom namirnica, a pravilna ishrana neće učiniti čuda samo za vaš struk već poboljšati i vaš imunitet.

"Ishrana direktno utiče na vaš svakodnevni izgled, i igra ključnu ulogu u tome kako ćete stariti", kaže lekar Džošua Cajhner i dodaje da pametan pristup uključuje hranjive materije, minerale i zasićene kiseline, kao i antioksidanse koji štite vaše telo od štetnog stresa iz okruženja.

Pripremite se i krenite u kupovinu, jer ovo je pravi trenutak da počnete pazite šta jedete, kako biste ostali što duže mladoliki kao spolja, tako i iznutra.

Lubenica

Foto: Thinkstock
Ovaj omiljeni letnji slatki zalogaj bogat je likopenom, "antioksidansom koji lubenici i paradajzu pruža crvenu boju, i pomaže koži u 'odbijanju' UV oštećenja", kaže nutricionistica Keri Glasman. Naučnici veruju da lubenica sadrži čak 40 odsto više fitohemikalija od sirovog paradajza, što je ekivivalent zaštitnom faktrou (SPF) 3.

Šipak

Semenke ovog čudesnog voća pršte od antioksidanata poput vitamina C, koji sprečava pojavu bora, finih linija i suve kože tako što neutrališe slobodne radikale koji stare kožu. Jedno istraživanje pokazalo je da su sredovečne žene koje su konzumirale više vitamina C imale manje bora i problema sa suvom kožom. Psim toga, šipak sadrži i antocijan koji povećava proizvodnju kolagena (zbog čega koža izgleda čvršće) i kiseline koje smanjuju upalne procese prouzrokovane UV oštećenjima.

Kafa

Foto: Thinkstock
Ona kafa koju s uživanjem pijete svakog jutra ne samo da će vam pomoći da spremniji krenete u novi dan nego će i njeni bioaktivni sastojci štititi vašu kožu od melanoma (petog najčešćeg karcinoma u SAD). Nedavna istraživanja pokazala su da, što više kafe pije osoba, to je manja šansa da će se razboleti od ove bolesti.

Borovnice

Ove bobice podariće vašoj koži sjaj i svež izgleg. Borovnice snabdevaju kožu vitaminima C i E (dva antioksidanta koji rade u tandemu kako bi ulepšali kožu, ujednačili ten i borili se protiv oštećenja prouzrokovanih slobodnim radikalima).

Kelj

Na dugoj listi vrednosti ovog zelenog lisnatog povrća nalaze se vitamin K (koji obezbeđuje dobro zgrušnjavanje krvi, pa krvni sudovi oko očiju ne 'cure' i ne izgledate kao statista iz filma “Walkig Dead”) i mnoštvo gvožđa. Nedostatak gvođža ogleda se u bledoj koži, zbog čega su krvni sudovi i kapilari vidljiviji.

Jaja

Vaši nokti sastoje se iz belančevina, pa bi zbog nedostataka mogli da imate problema s pucanjem. Jaja su dobar izvor vitamina B kompleksa koji metaboliše aminokisline koje ulaze u sastav belančevina.

Orasi

Foto: Thinkstock
Omega-3 masne kiseline (nalaze se u prirodnim uljima koja održavaju vlagu kose) i vitamin E (učestvuje u zaceljivanju oštećenih folikula) dva su tajna sastojka koja stoje iza sjajnih pramenova, a orasi sadrže oba sastojka. Osim toga, bogati su bakrom koji će vašu prirodnu boju kose učiniti bogatijom i življom, a istraživanja su pokazala da bi manjak minerala mogao da bude dežuran krivac za preranu pojavu sedih.

Dinja

Foto: Thinkstock
Slatka dinja sadrži beta karoten ili vitamin A, za koji se veruje da reguliše rast ćelija kože na vlasištu i sebuma u spoljašnjem sloju kože. To sprečava začepljenje pora, i ne stvara se perut, piše Time. Foto: Alpha, liz west, trombone65, maira.galln / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: