Ljuta hrana topi kilograme

Najnovija istraživanja su dokazala da ljuta hrana ubrzava metabolizam i na taj način pomaže u gubitku kilograma.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.02.2015.

12:11

Default images

Kapsaicin, sastojak zaslužan za ljutinu čili papričica, smatra se rešenjem problema viška kilograma.

Naučnici sa univerziteta u Vajomingu su otkrili da ovaj sastojak podstiče cirkulaciju i rad metabolizma i na taj način sagoreva kalorije.

Istraživanje je sprovedeno na laboratorijskim miševima koje su hranili namirnicama bogatim kapsaicinom i bez obzira na to koliko su jeli i pili, miševi se nisu ugojili.

Kapsaicin je podstakao sagorevanje masnih ćelija kod miševa, a pokazalo se da ima slično dejstvo i na ljude.

"U našem telu beli adipociti (ćelije belog masnog tkiva) upijaju kalorije i talože ih kao masti, a smeđe masne ćelije troše energiju njihovim sagorevanjem."

"Otkrili smo novi mehanizam kojim kapsaicin podstiče pretvaranje belih u smeđe adipocite - dakle sagoreva energiju koja bi se inače taložila kao mast."

"Kapsaicin je ključan u procesu podsticanja metabolizma i potrošnji energije," izjavio je Vivek Krišnan, glavni naučnik ovog istraživanja.

On i njegov tim veruju da će kapsaicin biti važan u borbi protiv gojaznosti koja sve više pogađa zapadne zemlje.

Foto: nils.rohwer/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: