Zašto je kijanje dobro za vas

Stručnjaci ukazuju na to da se kijanjem ispušta vazduh i to brzinom od oko 150 kilometara na sat, a mikrobi koji se šire pri kijanju mogu se raspršiti u prečniku i do 10 metara.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 21.03.2014.

09:18

Default images

Istraživanje sprovedeno 2012. godine pokazalo je da se nos regeneriše kada osoba kine zbog pritiska koji kroz njega u tom trenutku prođe.

Takođe, tom prilikom se izbacuju "loše" čestice koje se unose tokom disanja, piše portal Magazin.

Stručnjaci objašnjavaju da mnoge ljude na kijanje navodi svetlost sunca, papir, hladan vazduh, alergije, biber... Rezultati pojedinih istraživanja su pokazali da jedna od četiri osobe kija kada pogleda u sunce.

Tokom istraživanja je utvrđeno da, kada osoba kine, refleksno zatvara oči, što je deo poruke koju mozak prima trenutak pre kijanja. Takođe, kada osoba kine srce nekoliko sekundi sporije radi, a to se događa zbog dubokog udaha pre kijanja i stimulacije živaca.

Ako pak osoba ne želi da kine, stručnjaci savetuju da protrlja nos ili kroz njega snažno ispusti vazduh.

Foto: Inf-Lite Teacher / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: