Gladovanje deluje kao antidepresiv?

Visok nivo grelina, hormona gladi, ima antidepresivni efekat, tvrde američki istraživači, koji objašnjavaju da taj hormon u krvotok oslobađa prazan želudac, koji u mozgu podstiče osećaj gladi.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.11.2013.

13:11

Default images

U najnovijem istraživanju dr Džefri Zigman i kolege ograničili su unos hrane laboratorijskim miševima 10 dana, što je uzrokovalo da im se učetvorostruči nivo hormona gladi.

U poređenju s miševima koji su imali slobodan pristup hrani, miševi koji su imali smanjen unos kalorija pokazivali su na specijalnim testovima niži nivo anksioznosti i depresije, piše portal Pliva.

Tim je takođe proučavao i miša koji je genski promenjen tako da ne može da reaguje na grelin. Kada su bili na prehrani s ograničenim unosom kalorija nisu iskusili isti efekat kao normalni miševi.

Miševi koji nisu mogli da odgovore na grelin imali su više simptoma depresije od normalnih miševa.

"Naše istraživanje na miševima pokazuje da hronična izloženost stresu uzrokuje porast nivoa hormona grelina, te da ponašanje povezano s depresijom i anksioznošću polako nestaje kada nivo hormona raste", rekao je dr Zigman i dodao da je jedina nezgodna nuspojava povećan unos hrane i porast telesne mase.

Dr Zigman je na kraju zaključio da sa evolucijskog stanovišta to otkriće ima smisla, s obzirom na to da su naši davni preci, članovi lovačkih i sakupljačkih plemena, zbog tog mehanizma mogli da ostanu mirni i smireni u vreme gladi da bi uspešno mogli da dođu do hrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: