Zagađenje ugrožava novorođenčad

Trudnice koje žive u oblastima u kojima je povećano zagađenje vazduha, pod većim su rizikom da rode bebe sa manjom telesnom težinom, pokazalo je poslednje istraživanje.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 06.02.2013.

18:59

Default images

Istraživanje je sprovedeno na 3 miliona porođaja i obuhvatilio je ukupno 9 nacija, a uticaj zagađenja nije bio toliko značajan, ali je ipak uočena veza između manje telesne težine kod porodilja koje su živele u oblastima sa većim procentom zagađenja vazduha.

Bebe koje su rođene sa manjom telesnom težinom su, inače, pod većim rizikom od razboljevanja i smrti.

Većina ih preživi, ali su u odraslom dobu podložna razboljevanju od dijabetesa i bolesti srca.

Istraživanje je bilo usmereno na čestice u vazduhu koje su suviše male da bi prodrle u čovekov respiratorni sistem, a iako rezultati pokazuju da ovo ne utiče previše na pojedine bebe, na nivou cele populacije rizik se povećava.

Dokazano da su težina na porođaju i zagađenje zaista u vezi: što je izloženost zagađenju veća, manja je telesna težina, a takođe je važno da su čestice koje su bile predmet istraživanja praktično sastavni deo svačijeg života i svako im je izložen.

Foto. Maggie Smith / freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: