Dužina kažiprsta indikator raka?

Muškarci čiji je kažiprst duži od domalog prsta izloženi su manjoj opasnosti od razvoja raka prostate, pokazali su rezultati istraživanja objavljenog u "Britanskom časopisu o raku" (British Journal of Cancer).

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 05.12.2010.

18:14

Default images

Naučnici su došli do tog otkrića upoređujući ruke 1.524 pacijenta obolelih od raka prostate sa rukama 3.044 zdrave osobe tokom perioda od 1994. do 2009. godine, prenele su svetske agencije.

Više od polovine učesnika u istraživanju imalo je kraći kažiprst od domalog prsta. Ustanovljeno je da su učesnici čiji je kažiprst duži od domalog prsta izloženi 33 odsto manjoj opasnosti da obole od raka prostate od ostalih.

Kod osoba mlađih od 60 godina ta opasnost je, kako je pokazalo istraživanje, smanjena za čak 87 odsto ukoliko je kažipst duži od domalog prsta.

Radi se o tome da se dužina prstiju određuje još u majčinom stomaku i povezana je sa nivoom hormona testosterona pre rođenja, objasnili su naučnici s Unverziteta u Vorviku i iz britanskog Instituta za istraživanje raka koji su sproveli istraživanje.

Manje izlaganje testosteronu je, kako su istakli naučnici, povezano sa dužim kažiprstom i zaštitom od raka prostate.

Na taj način bi, kako su prenele agencije, jednostavnim testom moglo da se doprinese otkrivanju raka prostate.

Naučnici smatraju da bi i oblik prstiju, u kombinaciji sa drugim faktorima kao što su porodični ili geneteski, mogao da ukaže na povećanu opasnost od pojave raka prostate, što bi mogla da pokažu detaljnija istraživanja.

Foto: rvila, www.sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: