MOZY – online backup

Čuvanje par gigabajta podataka na sigurnom mestu, saveti za mudro pakovanje i online dnevnici poznatih ličnosti iz sveta

Autorka: Jasna Ćosović

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 30.10.2007.

18:55

Default images

Svi znamo da je važno redovno vršiti backup podataka koje čuvamo na računaru. Ipak, često se dešava da neku havariju dočekamo potpuno nespremni. Razloga za neažurnost je mnogo: od nedostatka vremena, neposedovanja eksternog hard diska, pa do prihvatanja rizika da izgubite sve sa računara. Ne treba zaboraviti ni to da neka nevolja, na primer poplava, krađa ili požar, pored računara može pogoditi i kopije fajlova koje ste marljivo pravili. Zbog toga je dobro vršiti backup dokumenata, fotografija, muzike, video zapisa na lokaciji odvojenoj od mesta stanovanja ili radnog mesta. Mozy je online servis koji nudi usluge pohranjivanja kopija naših dokumenata. Mozy nudi čuvanje 2 gigabajta elektronskih podataka besplatno. To znači da mirno možete sačuvati od propasti nekoliko hiljada digitalnih slika. I to je nešto. Za čuvanje neograničene količine fajlova treba izdvojiti 4.95$ mesečno. Mozy program možete jednostavno preuzeti i instalirati, a potom izabrati fajlove i direktorijume koje želite da sačuvate - ostatak posla uradiće Mozy. Podaci koje ste preneli čuvaju se na Mozy serveru koji ih kasnije automatski ažurira, beležeći nastale promene u fajlovima. Za prvi backup trebaće vam verovatno bar nekoliko sati, u zavisnosti od brzine internet veze, dok kasnije ažuriranje obuhvata samo fajlove koji su pretrpeli promene. Svoje sačuvane podatke možete pogledati sa bilo kog računara. Mozy nije jedini ovakav servis, tu su, na primer, Carbonite i Ibackup. Kliknite ovde da biste posetili stranu ovog online backup servisa.

One Bag

One Bag je izuzetno koristan sajt za sve one koji vole da putuju i to čine često. Podnaslova The art and science of travelling light, ovaj sajt bavi se jednom stranom putovanja – prtljagom. Bilo da su u pitanju poslovna putovanja ili putovanja iz zadovoljstva, na sajtu OneBag naći ćete pregršt saveta koji se tiču pakovanja stvari. Čest problem kod putovanja predstavlja nepraktično pakovanje ili pretrpavanje stvarima za koje kasnije najčešće shvatite da vam nisu ni bile potrebne. Na OneBag strani naći ćete savete o tome šta spakovati, kako spakovati, kakav kofer izabrati i slično. Teza autora ove internet strane je da nam je, bez obzira na trajanje putovanja i destinaciju, dovoljna jedna jedina torba i to ne ogromna već veličine ručnog prtljaga. Ukoliko pripadate grupi putnika sa večitim viškom stvari i prtljaga, a svesni ste koliko to otežava putovanje, onda obavezno posetite ovaj sajt. Kliknite ovde i uverite se da se može putovati i na light način.

Blogovi poznatih

Za kraj, ukoliko volite da čitate šta poznate ličnosti iz sveta pišu, možete posetiti internet stranu 66 Celebrities that Blog, koja predstavlja 66 internet adresa na kojima blogove pišu mahom poznate holivudske ili MTV zvezde. Blog je i za celebrities odličan način da ostanu u redovnom kontaktu sa svojim obožavaocima. Iako nisu uvek u pitanju blogovi na kakve smo navikli, a neki čak nisu ažurirani godinama, svaki posetilac ove strane će verovatno pronaći ponešto zanimljivo za sebe. Teme na blogovima su raznovrsne i variraju od bloga o NBA ligi koji piše Flea, član grupe Red Hot Chilli Peppers, do političkog bloga glumca Alec Baldwina. Takođe možete pratiti pisanje uvek kritičnog i provokativnog reditelja Michael Moorea, kao i redovno ažurirani blog muzičara Mobyja. Kliknite ovde i naći ćete online dnevnike još mnoštva poznatih ličnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: