Era superkompjutera: Majkrosoft će transformisati računarstvo?

U laboratoriji u Kopenhagenu naučnici veruju da su na ivici proboja koji bi mogao da transformiše računarstvo.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.04.2018.

14:00

Era superkompjutera: Majkrosoft će transformisati računarstvo?
foto: getty

Tim istraživača iz Majkrosofta i Instituta Niels Bohr uvereni su da su našli ključ za kreiranje kvantnog računara.

Ako se ispostavi da su u pravu, Majkrosoft će biti na vrhuncu jer će posedovati moć da reši probleme koji su van mogućnosti konvencionalnih računara.

U laboratoriji se nalazi serija belih cilindara, koji su ohlađeni gotovo do apsolutne nule u sklopu procesa stvaranja kubita, građevinskog bloka kvantnog računara.

“Ovo je hladnije od dubokog svemira, možda najhladnije mesto u univerzumu“, kaže profesro Čarli Markus.

Majkrosoft se u saradnji sa ozbiljnim naučnicima trenutno trka sa Guglom, IBM-om i startapom iz Silicijumske doline Rigetijem koji su već pokazali da mogu izgraditi sistem sa čak 50 kubita.

Ipak, naučnici iz Majkrosofta krenuli su drugim putem od svojih rivala, pokušavajući da kreiraju kubite pomoću subatomske čestice, a ako bi se njihov plan pokazao uspešnim to bi značilo da bi operativni kvatni računa bio mnogo lakši za korišćenje.

Kvantni kompjuteri bi mogli da pomognu u borbi protiv klimatskih promena, stvarajući nove superprovodljive materijale, ali i brzo mašinsko učenje.

“Mogli bismo da rešavamo probleme sa kojima bi superkompjuteri trčali paralelno i rešavali za nekoliko sekundi, sati ili pak, dana“, zaključuje profesor Markus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: