Ne, niste paranoični: Stotine stranica prate svaki vaš klik

Ako imate osećaj da vas neko prati na internetu, moguće je da ste u pravu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 26.11.2017.

21:30

Ne, niste paranoični: Stotine stranica prate svaki vaš klik
Foto: Thinkstock / ilustracija

Već neko vreme upoznati smo sa time da brojne stranice iz marketinških razloga prate šta nas zanima i na šta rado klikćemo, kako bi nam lakše prodale stvari.

Ali, do koje mere se to dešava?

Pojedine web stranice zaista koriste informacije o svemu što ste kliknuli, pročitali, napisali ili čak želeli da napišete, ali niste objavili.

Određene kompanije, uključujući Microsoft i Adobe, koriste razne softvere kako bi u realnom vremenu zabeležile pokrete miša, tastaturu i naviku "scrollanja" posetilaca njihovih web stranica, zvane session replay scripts.

Oni služe da kompanijama pokažu kako posetioci koriste njihove stranice. Sve što korisnik uradi se snima i može da se pusti kasnije. Studija naučnika sa Univerziteta Prinston navodi da bar 482 od 50.000 popularnih web stranica koriste ovakve skripte, ali nikad potpuno transparentno jer nigde nije jasno naglašeno da stranica sakuplja informacije.

S obzirom na to da nije lako detektovati koje se stranice služe ovim softverima, naučnici upozoravaju da bi moglo da postoji još takvih stranica.

"Sadržaj na stranicama mogao bi da bude osetljive prirode i sadrži informacije poput zdravstvenog stanja, brojeve kreditnih kartica ili neke druge lične informacije", objasnio je Stiven Englehart s Prinstona i upozorio da bi to moglo da dovede do krađe identiteta i brojnih internet prevara.

Do tih informacija stranice lakše dolaze kada se na njih registrujete, ali čak i ako ste u nekom trenutku odustali od registracije i jednostavno zatvorili stranicu - replay script i dalje pamti sve što je napisano.

Podstaknute ovom studijom, mnoge kompanije su odlučile da istraže šta se zaista dešava s podacima njihovih korisnika. Jedna od njih je i Wallgreens, američka stranica preko koje se naručuju lekovi. Naime, imena i prezimena, kao i zdravstvena stanja i lista lekova koje korisnici naruče može da vidi i treća strana, kompanija FullStory koja je za Wallgreens isporučila softver za beleženje akcija korisnika. "Mi štitimo podatke naših korisnika i trenutno istražujemo navode iz studije. Zbog mera opreza i brige za naše korisnike, odlučili smo da prestanemo da delimo podatke s FullStoryjem", izjavili su predstavnici Wallgreensa za Motherboard.

Ako želite da proverite da li se na listi nalazi neka od stranica na koju ste registrovani ili je često pratite, kliknite ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: