Tehnopolis

Utorak, 04.03.2014.

16:01

Facebook planira da "umreži" svet dronovima

Facebook navodno preuzima kompaniju koja proizvodi dronove na solarno napajanje.

Izvor: Daily Mail

Default images

Možda ste pomislili da Facebook planira da nas špijunira sa visine, ali iza njihovog poteza stoje altruistični motivi.

Naime, kompanija na taj način planira da omogući pristup internetu za celi svet.
Titan Aerospace
Inače, Facebook je za Titan Aerospace iz Teksasa navodno ponudio 60 miliona dolara, a njihovi dronovi mogu samostalno da lete i do pet sati.

Kompanija bi trebalo da stavi na raspolaganje svetu oko 11.000 dronova koji će nositi internet u delove sveta koji treutno nisu umreženi, poput ruralnih delova Afrike.

Najverovatnije je reč o modelu Solara 60 koji je prekriven sa oko 3.000 solarnih panela koji proizvode oko 7 kW električne energije.
Titan Aerospace
Pošto leti iznad oblaka, konstantno je izložena svetlosti, pa tako štedi energiju i za noćne letove.

Dronovi su opisani kao "atmosferski sateliti" koji bi mogli biti korišteni za nadgledanje, za praćenje vremenskih uslova i komunikaciju.

Inače, Facebook svojim projektom Internet.org, konkuriše Googleovom Project Loon koji ima istu misiju, ali za njenu realizaciju koristi balone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: