Tehnopolis

Ponedeljak, 15.07.2013.

15:05

A9 čip: Apple i Samsung opet zajedno?

Uprkos brojnim izvorima koji tvrde da je Apple rešio da prekine sve veze sa Samsungom kao glavnim snabdevačem čipova, korejski "Economic Daily" kaže da su dve kompanije postigle dogovor o proizvodnji novog Apple A9 procesora i da će Samsung proizvoditi 14-nm čipove za iUređaje od 2015.

Izvor: Izvor: Gizmodo, Engadget

Default images

"Samsung Electronics" obezbeđuje procesore za Apple još od prvog iPhone-a i 2007. godine, ali taj ugovor nije bio obnovljen za 20nm A8 čipove koje pravi tajvanski TSMC, a dogovor je "pao" baš u vreme "rata oko patenata" dve kompanije.

Samsung je razvio vrhunske 14nm čipove sa FinFET tehnologijom i to značajno pre TSMC i oni bi trebalo da se koriste od iPhone-a 7 (izvori ne pominju šta je sa 6S). Ranije saopštenje, koje je preneo The Wall Street Journal, govorilo je da je Apple potpisao ugovor sa "Taiwan Semiconductor Manufacturing Company" (TSMC) za proizvodnju novih procesora za sve "iUređaje" (iDevices) od 2014. godine i to od Apple A8 čipa i da će ugovor važiti tri godine najmanje. Trenutno nije poznato da li ovaj novi dogovor znači da i Samsung i TSMC postaju proizvođači Apple A9 procesora od 2015. ili je ovo potpuno drugi dogovor.

Apple je takođe želeo da promeni proizvođača i u "slučaju" Retina ekrana. To je probao i 2011. godine, ali Sharp nije uspeo da ispoštuje krajnji rok za proizvodnju, pa je Samsung ostao ekskluzivac za Retinu za iPad 3.

Šta god da bude istina, očigledno je da je Apple-u teško da raskine saradnju sa Samsungom, uprkos brojnim tužbama i sudskim poravnjanjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: