Studenti ponovo nadmašili IT gigante

Da li ste već čuli za pametni sat Androidly, koji je tiho ušetao na već sada uzavrelo tržište "pametnih satova". Da li ste znali da iza njega stoje studenti, koji su nadmašili IT gigante kao što su Apple, Google i Sony?

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 07.07.2013.

13:14

Default images

Grupa indijskih studenata, od kojih jedan ima samo 17 godina, potukla je velike kompanije poput Applea, Googlea i Sonyja napravivši prvi "pametni sat" na svetu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sat su nazvali Androidly, a uređaj ima ugrađen Bluetooth, GPS, Wi-Fi i kameru. Sadrži 16 GB prostora za čuvanje podataka, a ima prostor i za SIM karticu.

Iako su kompanije poput Pebblea i Sonyja napravile satove koji se mogu bežično povezati sa mobilnim telefonom, Androidly je prvi pametni sat koji dolazi sa potpuno integrisanim operativnim sistemom i SIM karticom.

Androidly radi na starijoj verziji Androida, 2.2 Froyo, a ima ekran od dva inča i kameru od dva megapiksela.

Zvučnik, kamera i mikrofon su ugrađeni u uređaj koji se može koristiti i za čuvanje podataka putem USB-a te punjenje drugih mobilnih telefona.

Ovaj uređaj je delo četvorice indijskih studenata Ankita Pradhana, Pavneeta Singha Purija, Apurve Sukanta i Siddhanta Vatsa.

"Postoje slični proizvodi na tržištu, ali se oni uglavnom sinhronizuju sa smartfonom i nisu zasebni telefoni. Mi smo smestili Android na znatno manju ploču i napravili telefon nosiv na ruci", rekao je Sukant.

Uređaj se može naručiti putem interneta u crnoj ili beloj boji, a košta 170 eura.

Poslednjih meseci kruže glasine da i Apple razvija sličan uređaj, a i Google već neko vreme istražuje ovu oblast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: